Ποιο είναι το φυσικό συστατικό που κάνει καλό στα μάτια και στη μνήμη – Προστατεύει και από τον καρκίνο

συστατικό

Είναι ένα φυτικό θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά και τους χαρίζει το χρώμα τους. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία καθώς βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Το συστατικό αυτό ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και δίνει ζωηρό κόκκινο έως ανοιχτό ροζ χρώμα σε τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και το καρπούζι. Εκτός από το χρώμα, όμως, προσφέρει στα φρούτα και τα λαχανικά πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τη χοληστερόλη. Προλαμβάνει ηλιακά εγκαύματα και προστατεύει από τον καρκίνο.

Λυκοπένιο

Πρόκειται για το λυκοπένιο. Πολλοί από εσάς μπορεί να μην το έχετε ακούσει ξανά. Είναι μια καροτενοειδής φυσική χρωστική ουσία. Σ’ αυτήν την ουσία τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, το καρπούζι, η παπάγια και το ροζ γκρέιπφρουτ, οφείλουν το χρώμα τους αλλά και πολλές από τις ιδιότητές τους.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη Ε. Η δράση του είναι 100 φορές πιο ισχυρή από την βιταμίνη Ε και 125 φορές πιο ισχυρή από την γλουταθειόνη!

Λυκοπένιο: Τα οφέλη του για την υγεία:

  1. Προστατεύει από τον καρκίνο
  2. Κάνει καλό στην καρδιά
  3. Προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα
  4. Βοηθά την όρασή σας
  5. Μειώνει τον πόνο
  6. Προστατεύει τη μνήμη
  7. Σας χαρίζει γερά οστά

1. Προστατεύει από τον καρκίνο

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη περιορίζοντας την ανάπτυξη του όγκου.

Άλλη μελέτη ανέφερε ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους νεφρούς, ενώ έρευνα απέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου πνεύμονα και του προστάτη μέχρι και 50%.

Παράλληλα μία μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 46.000 άνδρες και διήρκησε 23 χρόνια, εξέτασε λεπτομερέστερα τη σχέση μεταξύ λυκοπενίου και καρκίνου του προστάτη.

Οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας πλούσιας σε λυκοπένιο την εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα σάλτσας ντομάτας το μήνα.

2. Κάνει καλό στην καρδιά

Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, τα επίπεδα ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα μπορεί επίσης να προσθέσουν χρόνια στη ζωή των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο – έναν συνδυασμό καταστάσεων υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα έρευνα, τα άτομα με μεταβολικό νόσημα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα είχαν έως και 39% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε μια άλλη μελέτη, που διήρκησε 10 χρόνια, αποδείχθηκε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο συνδέθηκαν με 17-26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και με 31% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι προστατευτικές επιδράσεις του λυκοπενίου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα ή υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες. Αυτό περιλαμβάνει τους ηλικιωμένους και τα άτομα που καπνίζουν, έχουν διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις.

3. Προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα

Το λυκοπένιο προσφέρει προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ακτίνες UV πριν και μετά την κατανάλωση είτε 16 mg λυκοπενίου από τοματοπολτό είτε εικονικού φαρμάκου. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του τοματοπολτού είχαν λιγότερο σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε μια άλλη μελέτη, η καθημερινή πρόσληψη 8-16 mg λυκοπενίου, είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα, βοήθησε στη μείωση της έντασης της ερυθρότητας του δέρματος μετά από έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες κατά 40-50%.

Το λυκοπένιο συμβάλει στην αύξηση της άμυνας του δέρματός σας έναντι των ηλιακών εγκαυμάτων και των βλαβών που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο του αντηλιακού!

4. Βοηθά την όρασή σας

Το λυκοπένιο μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον σχηματισμό καταρράκτη και να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

5. Μειώνει τον πόνο

Το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου, ενός τύπου πόνου που προκαλείται από βλάβη των νεύρων και των ιστών.

6. Προστατεύει τη μνήμη

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων και της απώλειας μνήμης που παρατηρείται σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

7. Σας χαρίζει γερά οστά

Η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου μπορεί να επιβραδύνει τον θάνατο των οστικών κυττάρων, να ενισχύσει τα οστά και να τα διατηρήσει υγιή και γερά.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top