Ανακαλύψτε πώς μια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος, γνωστό ως λίπος στο συκώτι.
Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο και βελτιωμένα απεικονιστικά βιοδείκτες της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
CRP: Η πρωτεΐνη που δείχνει φλεγμονή – Τι σημαίνει αν είναι υψηλή και με ποιες ασθένειες συνδέεται
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition», ερευνητές αξιολόγησαν τις σχέσεις μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή και της επίπτωσης καθώς και των βιοδεικτών της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος περιλαμβάνει τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ χωρίς υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλες αιτίες.
Μπορεί να εξελιχθεί σε φλεγμονώδη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, κίρρωση και ίνωση, οδηγώντας σε απώλεια λειτουργικού ιστού του ήπατος και τελικά σε ηπατική ανεπάρκεια. Η παγκόσμια επικράτηση της νόσου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, κυρίως μέσω απώλειας βάρους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους.
Ως εκ τούτου, οι προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις πρέπει να επικεντρώνονται σε αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής. Μια διατροφή φυτικής βάσης, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, είναι ευεργετική για πολλά καρδιομεταβολικά προβλήματα.
Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, τα οποία είναι βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση, που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ρυθμίζουν το μεταβολισμό των λιπιδίων. Παρόλο που η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών σχετίζεται με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, η έρευνα για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τα φλαβονοειδή παραμένει περιορισμένη.
Ποιες τροφές κάνουν καλό αν έχετε λίπος στο συκώτι
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν όχι μόνο το τσάι και τα μήλα, αλλά και τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τα εσπεριδοειδή, τα μύρτιλα, ακόμα και τη φλούδα των φιστικιών, αποδεικνύοντας τη διαθεσιμότητά τους τόσο σε κοινές όσο και σε πιο εξειδικευμένες τροφές.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις σχέσεις μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή με την επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσο του ήπατος και τους απεικονιστικούς βιοδείκτες στεάτωσης και λιπώδους ιστού του ήπατος, στη μελέτη κοόρτης του UK Biobank.
Περισσότερα από 500.000 άτομα, ηλικίας 40–69 ετών, στρατολογήθηκαν από το 2006 έως το 2010 στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Διεξήχθησαν αρχικές εκτιμήσεις και επιπλέον δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2009-2012 μέσω διαιτητικών αξιολογήσεων 24 ωρών.
Πρόσθετοι βιοδείκτες μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, όπως οι βιοδείκτες σύστασης σώματος μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις των δεικτών πρόσληψης φλαβονοειδών με τη NAFLD και τους απεικονιστικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο.
Οι δείκτες πρόσληψης φλαβονοειδών περιελάμβαναν το σκορ φλαβοδίαιτας (FDS), τις υποκατηγορίες φλαβονοειδών και τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή. Το FDS, ένας δείκτης κατανάλωσης φλαβονοειδών, περιελάμβανε μερίδες από τσάι, μήλα, μούρα, σταφύλια, κρεμμύδια και μαύρη σοκολάτα, μεταξύ άλλων τροφών. Όλα τα διατροφικά δεδομένα προέρχονταν από τις αξιολογήσεις της Οξφόρδης.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι τη διάγνωση της NAFLD, άλλες σχετιζόμενες διαγνώσεις ή θάνατο. Το λίπος του ήπατος μετρήθηκε ως ποσοστό πυκνότητας λίπους. Οι τιμές cT1 του ήπατος, ένας δείκτης στεάτωσης, επίσης υπολογίστηκαν.
Έχετε αϋπνία; Πότε είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος στο συκώτι
Τα ευρήματα της νέας μελέτης
Τα φλαβονοειδή απορροφώνται ελάχιστα από τον ανθρώπινο οργανισμό, με λιγότερο από 5% να απορροφάται, και μεταβολίζονται γρήγορα σε μικρότερα θραύσματα, πολλά από τα οποία έχουν άγνωστες ιδιότητες αλλά συμβάλλουν στις θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Συνολικά, η μελέτη περιέλαβε 121.064 ενήλικες, με μέση ηλικία τα 59 έτη. Οι περισσότερες συμμετέχουσες ήταν γυναίκες (56%) και είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο (63%). Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (BMI) ήταν 26,7 kg/m². Όταν οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τεταρτημόρια FDS, αυτοί στο χαμηλότερο τεταρτημόριο ήταν νεότεροι, πιο πιθανό να καπνίζουν και είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτούς στο υψηλότερο τεταρτημόριο.
Συνολικά, 1.081 περιπτώσεις NAFLD εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο σε διάστημα 10 ετών παρακολούθησης. Το FDS συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο NAFLD. Το υψηλότερο τεταρτημόριο FDS συσχετίστηκε σημαντικά με 19% χαμηλότερο κίνδυνο NAFLD σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο.
Ήπαρ: Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα στο συκώτι
Στις αναλύσεις βασισμένες στα τρόφιμα, η υψηλότερη κατανάλωση μήλων και τσαγιού συνδέθηκε με 22% και 14% μείωση του κινδύνου για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αντίστοιχα, σε σύγκριση με χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
Άτομα με υψηλή κατανάλωση μήλων και τσαγιού είχαν χαμηλότερο περιεχόμενο λίπους στο ήπαρ από εκείνους με χαμηλή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες στο υψηλότερο τεταρτημόριο FDS εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές cT1 (–1,73%) από αυτούς στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.
Υπάρχει όριο στην κατανάλωση
Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τσαγιού συνδέθηκε αντίστροφα με τις τιμές cT1. Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη σταφυλιών συσχετίστηκε με αυξημένες τιμές cT1, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με χαμηλότερο λίπος στο ήπαρ, αλλά η υψηλή κατανάλωση σταφυλιών και κρεμμυδιών συνδέθηκε με υψηλότερο περιεχόμενο λίπους στο ήπαρ.
Συνολικά, η μελέτη συμβάλλει στην αυξανόμενη βιβλιογραφία που προτείνει πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα των φλαβονοειδών στη NAFLD και την εξέλιξή της. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μηχανιστικών οδών και την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Λίπος στο συκώτι: Γιατί παρουσιάζει αύξηση η λιπώδης ηπατική νόσος – Πώς αντιμετωπίζεται
Πάντως, μια διατροφή με τσάι, μαύρη σοκολάτα και μήλα θα κάνει το συκώτι σας να σας ευγνωμονεί.