Μια λιπαρή πάστα με γεύση ξηρών καρπών, που καταναλώνεται ευρέως στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών επιδράσεων, των αντιφλεγμονωδών ενώσεων και των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων, μεταξύ πολλών άλλων. Ποια είναι;
Ποια είναι η λιπαρή πάστα και ποια η διατροφική της αξία
Μιλάμε, φυσικά, για το ταχίνι, μια πάστα από σουσάμι με μια ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Τριγλυκερίδια: Η καλύτερη διατροφή για να τα μειώσετε – 4 φρούτα που τα ρίχνουν
Διατροφική αξία
Το ταχίνι είναι γεμάτο με υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της Ημερήσιας Αξίας (DV) για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:
- Θερμίδες: 90 θερμίδες
- Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
- Λίπος: 8 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Θειαμίνη: 13% του DV
- Βιταμίνη Β6: 11% της DV
- Φώσφορος: 11% του DV
- Μαγγάνιο: 11% του DV
Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.
Τα οφέλη του ταχινιού για την υγεία
- Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις
- Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα
- Μπορεί να προσφέρει αντικαρκινικά αποτελέσματα
- Βοηθά στην προστασία της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας
1. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις
Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις. Αν και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια υγιής και φυσιολογική απάντηση στον τραυματισμό, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία. Μελέτες σε ζώα ανακάλυψαν ότι η σησαμίνη και άλλα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με τραυματισμό, πνευμονική νόσο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η σησαμίνη έχει επίσης μελετηθεί σε ζώα ως πιθανή θεραπεία για το άσθμα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας έχει διεξαχθεί σε ζώα που χρησιμοποιούν συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά από σουσάμι -όχι το ίδιο το ταχίνι.
Το ταχίνι περιέχει αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σουσάμι επηρεάζει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.
Διαβήτης: Τι να φάτε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί
2. Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια. Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τα συστατικά του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από βλάβες από ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, που σημαίνει ότι μπορούν να εγκαταλείψουν την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μια μελέτη σε ζώα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μετριάζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της τοξικότητας του αλουμινίου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, αυτή είναι πρώιμη έρευνα σχετικά με μεμονωμένα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού -όχι ολόκληρο το σουσάμι ή το ταχίνι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους πριν βγουν συμπεράσματα.
3. Μπορεί να προσφέρει αντικαρκινικά αποτελέσματα
Οι σπόροι σουσαμιού ερευνώνται επίσης για τις πιθανές αντικαρκινικές τους επιδράσεις. Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.
Η σησαμίνη και η σησαμόλη τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά στο σουσάμι- έχουν μελετηθεί εκτενώς για την αντικαρκινική τους δυνατότητα. Και τα δύο μπορεί να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Αν και η υπάρχουσα έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα είναι πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
4. Βοηθά στην προστασία της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος και των νεφρών από βλάβες. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα. Μια μελέτη σε 46 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν σησαμέλαιο για 90 ημέρες είχαν βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα παρατήρησε ότι το εκχύλισμα σπόρων σουσαμιού προστάτευε τα ηπατικά κύτταρα αρουραίου από ένα τοξικό μέταλλο που ονομάζεται βανάδιο.
Οστεοπόρωση: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να την προλάβετε – Ενισχύουν την υγεία των οστών
Επιπλέον, μια μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού προάγει την καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Αύξησε την καύση λίπους και μείωσε την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου. Ενώ το ταχίνι παρέχει μερικές από αυτές τις ευεργετικές ενώσεις, περιέχει μικρότερες ποσότητες από αυτές που βρέθηκαν στα εκχυλίσματα και τα έλαια σουσαμιού που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μελέτες.
Πηγές: Healthline, USDA, Nutrients, Experimental and Therapeutic Medicine, Free Radical Research, Biomedicine & Pharmacotherapy, Pharmacognosy Magazine, Chemico-Biological Interactions, European Journal of Pharmacology, Journal of the American College of Nutrition, Journal of Oleo Science