Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να δώσετε μια φυσική τόνωση στον οργανισμό σας; Το λεμόνι είναι ένας διατροφικός σύμμαχος με ελάχιστες θερμίδες και πολλά οφέλη. Δείτε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν το καταναλώνετε καθημερινά.
Το ξινό ρόφημα που ενυδατώνει, βοηθά στην πέψη και την απώλεια βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Λεμόνι: Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη;
Το λεμόνι είναι ένας εξαιρετικά θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες φυτοχημικές ουσίες, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και λιμονοειδή. Η κατανάλωσή του μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, συμβάλλοντας στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και οι στεφανιαίες καρδιακές νόσοι.
Η τακτική κατανάλωση λεμονιού μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας το πολύτιμο σύμμαχο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Μακροζωία : Γιαγιά 111 ετών αποκαλύπτει το ρόφημα που της χαρίζει ζωή – «Δεν έχω αρρωστήσει ποτέ»
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε λεμόνια καθημερινά
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του λεμονιού και με ποιους τρόπους βοηθά τον οργανισμό μας.
1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ως εσπεριδοειδές, το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, δύο σημαντικά στοιχεία που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα θρεπτικά συστατικά των εσπεριδοειδών συμβάλλουν στην:
- Μείωση του οξειδωτικού στρες (περίσσεια ελεύθερων ριζών στο σώμα)
- Ρύθμιση της φλεγμονής
- Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης
2. Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού
Η διατροφή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 80%.
Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή (φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φυτά) των εσπεριδοειδών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (θρόμβος που εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο), ειδικά στις γυναίκες. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.
3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα φλαβονοειδή του λεμονιού και τα εκχυλίσματα της φλούδας του μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η ποσότητα λεμονιού που καταναλώνετε μειώνει τη συστολική πίεση, που είναι η ανώτερη τιμή της αρτηριακής πίεσης, η οποία δείχνει την πίεση στις αρτηρίες όταν χτυπά η καρδιά.
Τα φλαβονοειδή αλληλεπιδρούν με το εντερικό μικροβίωμα, προστατεύοντας την καρδιά και συμβάλλοντας σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Το υγιεινό ρόφημα που προστατεύει από ιώσεις, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και βοηθά στη χώνεψη
4. Πρόληψη του καρκίνου
Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 9%.
Επιπλέον, οι φλούδες των εσπεριδοειδών ενδέχεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνα που αξιολόγησε τις επιδράσεις των φλουδών σε δοκιμές εργαστηρίου και σε ζωντανούς οργανισμούς έδειξε ότι έχουν αντικαρκινική δράση, ενισχύοντας τη χρήση τους ως πρόσθετα τροφίμων με αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Αύξηση της απορρόφησης σιδήρου
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα λεμόνια μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, την ποσότητα, δηλαδή, που απορροφάται από τον οργανισμό.
Συνδυάζοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο με βιταμίνη C, ενισχύεται η απορρόφηση σιδήρου.
Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και αν η βιταμίνη C και ο σίδηρος καταναλωθούν ξεχωριστά, η απορρόφηση του σιδήρου παραμένει αυξημένη.
Πέτρες στα νεφρά: 6 φυσικοί τρόποι να τις αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα
6. Υγιές και νεανικό δέρμα
Ο χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να:
- Μειώσει τη φθορά των κυττάρων
- Ελαττώσει το πάχος του δέρματος
- Περιορίσει το σχηματισμό ρυτίδων
- Αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου
7. Πρόληψη του άσθματος
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.
Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη εσπεριδοειδών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος και επεισοδίων συριγμού.
8. Συμβολή στην απώλεια βάρους
Τα λεμόνια μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα.
Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση λεμονιού αύξησε τον όγκο του στομάχου κατά 1,5 φορά περισσότερο σε σύγκριση με το νερό, γεγονός που μείωσε την όρεξη.
Διατροφική αξία του λεμονιού
Ένα μέσο λεμόνι περιέχει:
- Θερμίδες: 18
- Πρωτεΐνη: 0,6 γρ.
- Υδατάνθρακες: 5 γρ.
- Φυτικές ίνες: 2 γρ.
- Βιταμίνη C: 31 mg
- Φυλλικό οξύ: 6 mcg
Προσοχή στη λεμονάδα
Αν και τα λεμόνια είναι υγιεινά, η λεμονάδα δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.
Ένα ποτήρι λεμονάδας περιέχει 90 θερμίδες και 20 γρ. ζάχαρης.
Μπορεί η έλλειψη βιταμίνης C να προκαλέσει προβλήματα;
Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκουρβούτο, μια δυνητικά θανατηφόρα πάθηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αιμορραγία στα ούλα
- Κούραση και κατάθλιψη
- Κακή επούλωση πληγών
Νερό με λεμόνι: Είναι το ίδιο με το λεμόνι;
Το νερό με λεμόνι δεν περιέχει την ίδια συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών με ένα ολόκληρο λεμόνι, αλλά μπορεί να είναι ωφέλιμο:
- Διατηρεί την ενυδάτωση
- Μπορεί να προλάβει τις πέτρες στα νεφρά
Ρόφημα με 2 απλά συστατικά σας βοηθά να κάψετε θερμίδες ενώ κοιμάστε
Πότε δεν πρέπει να τρώτε λεμόνια
Αποφύγετε τα λεμόνια αν έχετε:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Αλλεργία στα εσπεριδοειδή
- Άφθες ή ευαίσθητα δόντια