Site icon Όλο Υγεία

Το λαχανικό των αθλητών στην αρχαία Ελλάδα που ενισχύει το έντερο και το αναπνευστικό και ρυθμίζει το σάκχαρο

Το λαχανικό των αθλητών στην αρχαία Ελλάδα που ενισχύει το έντερο και το αναπνευστικό και ρυθμίζει το σάκχαρο

Φωτογραφία: 123rf

Εσείς γνωρίζατε πως στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε το «λαχανικό των αθλητών»; Είναι ένα πασίγνωστο λαχανικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και η αυξημένη οστική πυκνότητα. Ποιο είναι;

Πώς να μην κλάψετε ποτέ ξανά κόβοντας κρεμμύδια – Ένας γιατρός δίνει τη λύση

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό με ευρύ φάσμα ωφέλιμων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων. Παράλληλα, είναι νόστιμο και ευέλικτο, καθιστώντας το μια εύκολη προσθήκη στην καθημερινή μαγειρική και τις σαλάτες.

Μιλάμε, φυσικά, για το κρεμμύδι, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου έχουν αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσαν κρεμμύδια για να καθαρίσουν το αίμα τους, ενώ οι γιατροί του Μεσαίωνα τα συνταγογραφούσαν για να βοηθήσουν στη θεραπεία πονοκεφάλων, καρδιακών παθήσεων και στοματικών πληγών.

Το λαχανικό των αθλητών στην αρχαία Ελλάδα και η διατροφική του αξία

Τα κρεμμύδια αποτελούν βοτανικά μέρος της οικογένειας των κρίνων (Liliaceae), μαζί με το σκόρδο και τα πράσα. Αν και δεν εκτιμώνται τόσο πολύ όσο το σκόρδο, τα κρεμμύδια περιέχουν ισχυρές ενώσεις που είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία. Αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων, είτε τρώγονται ωμά, σοταρισμένα, ψημένα, στον ατμό ή βραστά.

Διατροφικό προφίλ κρεμμυδιών

Μια μερίδα 80g κρεμμυδιού (ωμό) παρέχει:

Ένα μέτριο κρεμμύδι ή 80 γραμμάρια μετράει ως μία μερίδα από τα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως.

Τα οφέλη του κρεμμυδιού για την υγεία

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
  2. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  3. Μπορεί να υποστηρίξει το αναπνευστικό σύστημα
  4. Μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα
  5. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά σε μη εύπεπτες ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Αν και δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε τις πρεβιοτικές ίνες, τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας το κάνουν και τα χρησιμοποιούν ως πηγή καυσίμου για να αυξήσουν τον αριθμό τους και να παράγουν ευεργετικά υποπροϊόντα που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs).

Ρυτίδες: Το κοινό λαχανικό που έχει αντιγηραντική δράση – Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου

Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα SCFAs είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και της ακεραιότητας του εντέρου και την υποστήριξη της ανοσίας και της πέψης μας. Τα κρεμμύδια, ωστόσο, περιέχουν ινουλίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, είδη υδατανθράκων που μπορεί να είναι προβληματικοί για μερικούς ανθρώπους.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η συμπερίληψη κρεμμυδιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε σε αυτόν τον τομέα, αλλά μια μικρή μελέτη σε διαβητικούς τύπου 1 και 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ωμού κόκκινου κρεμμυδιού μείωσε σημαντικά το σάκχαρο νηστείας μετά από τέσσερις ώρες.

Αυτή η επίδραση μπορεί για άλλη μια φορά να οφείλεται στη φυτική ένωση κουερσετίνη, η οποία φαίνεται να αλληλεπιδρά με τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ και τους σκελετικούς μύες.

3. Μπορεί να υποστηρίξει το αναπνευστικό σύστημα

Δυνητικά χρήσιμες για καταστάσεις όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις στα κρεμμύδια μπορεί να χαλαρώσουν τους λείους μυς των αεραγωγών, να βελτιώσουν το αλλεργικό άσθμα και να μειώσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες.

4. Μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα

Η συμπερίληψη του κρεμμυδιού στη διατροφή μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, μεγάλο μέρος της σχετικής έρευνας έχει διεξαχθεί σε ζωικά μοντέλα, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι το κρεμμύδι μπορεί να μετριάσει τα γαστρικά έλκη και να ανακουφίσει την κολίτιδα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί εάν αυτές οι επιδράσεις μπορούν να αναπαραχθούν στον άνθρωπο.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Αρκετές μελέτες σε ζώα και κλινικές δοκιμές έχουν αναφέρει ότι το κρεμμύδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Μια μελέτη αξιολόγησε την επίδραση μιας μερίδας 9 γρ. σκόνης κρεμμυδιού την ημέρα για 12 εβδομάδες και ανέφερε ότι η σκόνη κρεμμυδιού (και ενδεχομένως η περιεκτικότητά του σε κουερσετίνη) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος.

Κίτρινο ή λευκό κρεμμύδι; Ποιο είναι καλύτερο και ποιο ταιριάζει στο φαγητό που ετοιμάζετε

Ομοίως, ένα εκχύλισμα από κρεμμύδι στον ατμό φάνηκε να μειώνει το συνολικό σωματικό λίπος και κυρίως το κοιλιακό σπλαχνικό λίπος, σε μια ομάδα υπέρβαρων ατόμων.

Πηγές: NIH, Frontiers, Nutrients

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version