Είναι εξαιρετική πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών, χαμηλό σε θερμίδες και χρήσιμη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Αυτό το λαχανικό με το στρογγυλό «κεφάλι» συμβάλλει σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή.
Έχει δει μια έκρηξη στη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια, αφενός χάρη στα αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και αφετέρου χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του και την ευελιξία του στο μαγείρεμα. Ωστόσο, όσοι έχουν παθήσεις του θυρεοειδούς ή λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορεί να πρέπει να μετριάσουν την κατανάλωσή του.
Κουνουπίδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Το λαχανικό με το στρογγυλό «κεφάλι» και η διατροφική του αξία
Το κουνουπίδι, ένα σταυρανθές λαχανικό, σχηματίζεται από μια μάζα μικροσκοπικών, σφιχτά συσκευασμένων κεφαλών λουλουδιών. Αυτά φυτρώνουν από ένα παχύ κεντρικό στέλεχος για να σχηματίσουν ένα ενιαίο, στρογγυλό κεφάλι. Τα περισσότερα κουνουπίδια είναι λευκά, αλλά είναι επίσης πιθανό να βρείτε πράσινες και μοβ ποικιλίες, καθώς και το πιο γλυκό κουνουπίδι romanesco, με τα χαρακτηριστικά μυτερά άνθη του.
Τα τελευταία χρόνια, το κουνουπίδι έχει βρει γαστρονομική φήμη ως εναλλακτική του ρυζιού και σερβίρεται και ψητό. Είναι ένα εύκολο λαχανικό για να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Απολαύστε ωμό, στον ατμό, πουρέ, πολτοποιημένο, τριμμένο ή ψητό. Μην πετάτε το στέλεχος, είναι εξίσου θρεπτικό. Βάλτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χρησιμοποιήστε το ως βάση για σούπα λαχανικών ή προσθέστε σε μια σαλάτα.
Διατροφικό προφίλ κουνουπιδιού
Μια μερίδα 80 g (ωμό) περιέχει περίπου:
- 24 kcal/102 KJ
- 2 γρ πρωτεΐνης
- 3,5 γρ υδατάνθρακες
- 1,4 g φυτικές ίνες
- 0,3 γρ λίπος
- 202 mg καλίου
- 14 mg ασβεστίου
- 44 mcg φυλλικού οξέος
- 45 mg βιταμίνη C
Τα οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία
- Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
- Πλούσιο σε σουλφοραφάνη
- Υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη
- Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις
- Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία
- Μπορεί να προστατεύσει από μόλυνση
- Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους
1. Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
Το κουνουπίδι είναι μια χρήσιμη πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης, η οποία ενισχύει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία λειτουργεί σε όλο το σώμα για να προστατεύει τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες. Το κουνουπίδι είναι επίσης πηγή καροτενοειδών, βιταμίνης C και προστατευτικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή.
2. Πλούσιο σε σουλφοραφάνη
Όπως το μπρόκολο και το λάχανο, η περιεκτικότητα του κουνουπιδιού σε σουλφοραφάνη έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η πιθανή μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η σουλφοραφάνη πιστεύεται ότι καταπολεμά τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA και απενεργοποιώντας τους καρκινογόνους παράγοντες.
Μέχρι σήμερα, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, αλλά μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου βελτιστοποίησης της βιοδιαθεσιμότητάς της, δεδομένου ότι μεταβολίζεται γρήγορα και αποβάλλεται από τον οργανισμό.
3. Υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη
Το κουνουπίδι είναι πηγή χολίνης, αν και οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν μόνοι τους μια μικρή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας. Για να αποφύγουμε την ανεπάρκεια πρέπει να την λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για τη διάθεση, τη μνήμη και την κίνηση, καθώς και για την υποστήριξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
4. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις
Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό φιλικό για την καρδιά, χάρη στη σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη μειώνει τη φλεγμονώδη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών, γνωστή ως αθηροσκλήρωση.
5. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και των αναπαραγωγικών καρκίνων που προκαλούνται από τα οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
6. Μπορεί να προστατεύσει από μόλυνση
Όντας πλούσια σε θείο, το κουνουπίδι μπορεί να υποστηρίξει την ακεραιότητα του εντέρου και, ως εκ τούτου, να βελτιώσει την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στην κατασκευή και την επισκευή των ιστών.
7. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Η συμπερίληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι στη διατροφή σας υποστηρίζει επίσης την ποικιλία των ευεργετικών μικροβίων στο έντερό σας, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.
Αποφύγετε το κουνουπίδι αν έχετε αυτή την πάθηση – Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει
8. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους
Χαμηλό σε θερμίδες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυτό βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και στη διαχείριση της όρεξης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο συστατικών γευμάτων με υψηλότερες θερμίδες, όπως ρύζι, δημητριακά και όσπρια.