Ένα λαχανικό που θεωρείται το «λαχανικό της Ιλιάδας», καθώς πρωταγωνιστεί σε έναν αρχαιοελληνικό μύθο βασισμένο στο έπος του Ομήρου, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της πέψης και της υγείας της καρδιάς. Ποιο είναι;
Το ιταλικό λαχανικό που επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει δόντια, οστά, αρθρώσεις και δέρμα
Ποιο είναι το «λαχανικό της Ιλιάδας και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Αν και μπορεί να μοιάζει πολύ με μαρούλι, το λάχανο στην πραγματικότητα ανήκει στο γένος λαχανικών Brassica, το οποίο περιλαμβάνει το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Παρά την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο συχνά παραβλέπεται.
Υπάρχει σε μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του μωβ, του λευκού και του πράσινου, και τα φύλλα του μπορεί να είναι είτε τσαλακωμένα είτε λεία. Αυτό το λαχανικό καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, όπως ξινολάχανο, kimchi και λαχανοσαλάτα.
- Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής
- Βοηθά στη βελτίωση της πέψης
- Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
- Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής
Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακή. Στην πραγματικότητα, το σώμα βασίζεται στη φλεγμονώδη απόκριση για την προστασία από τη μόλυνση ή την επιτάχυνση της επούλωσης. Αυτό το είδος οξείας φλεγμονής είναι μια φυσιολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση.
Από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή.
Μια μελέτη του 2014 σε νεαρούς ενήλικες 20-40 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Μια άλλη παλαιότερη μελέτη σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έτρωγαν τις υψηλότερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τις χαμηλότερες ποσότητες.
Η σουλφοραφάνη, η καμπφερόλη και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτή την αξιοσημείωτη ομάδα φυτών είναι πιθανώς υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Το ανοιξιάτικο λαχανικό που μειώνει σάκχαρο, πίεση, χοληστερίνη και προστατεύει από καρκίνο
2. Βοηθά στη βελτίωση της πέψης
Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, το πλούσιο σε φυτικές ίνες λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό το τραγανό λαχανικό είναι γεμάτο με φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες, ένα είδος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί στα έντερα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για φιλικά είδη όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli.
Αυτά τα βακτήρια εκτελούν σημαντικές λειτουργίες όπως η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και η παραγωγή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Κ2 και Β12. Η κατανάλωση περισσότερου λάχανου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές και χαρούμενο.
3. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διατροφικού καλίου είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Μία από τις κύριες εργασίες του είναι να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα. Το κάλιο βοηθά στην αποβολή περίσσειας νατρίου μέσω των ούρων. Χαλαρώνει επίσης τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Ενώ τόσο το νάτριο όσο και το κάλιο είναι σημαντικά για την υγεία, οι σύγχρονες δίαιτες τείνουν να είναι πολύ πλούσιες σε νάτριο και πολύ χαμηλές σε κάλιο. Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 9% της Ημερήσιας Αξίας σε μια μερίδα 178 γραμμαρίων. Η κατανάλωση περισσότερου πλούσιου σε κάλιο λάχανου είναι ένας νόστιμος τρόπος για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να σας βοηθήσει να τη διατηρήσετε σε ένα υγιές εύρος.
4. Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλη η χοληστερόλη είναι κακή, αλλά είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Κρίσιμες διεργασίες εξαρτώνται από τη χοληστερόλη, όπως η σωστή πέψη και η σύνθεση ορμονών και βιταμίνης D.
Ωστόσο, τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη τείνουν επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά όταν έχουν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Διαλυτές φυτικές ίνες
Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης δεσμεύοντάς τη στο έντερο και εμποδίζοντας την απορρόφησή της στο αίμα. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2023 έδειξε σημαντική μείωση της LDL και της ολικής χοληστερόλης με συμπλήρωμα διαλυτών ινών. Το λάχανο είναι καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, καθώς περίπου το 40% των φυτικών ινών που βρίσκονται στο λάχανο είναι διαλυτές.
Φυτικές στερόλες
Το λάχανο περιέχει ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες. Είναι φυτικές ενώσεις που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη και μειώνουν την LDL εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα. Μια μελέτη του 2020 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε ότι 2-3 γραμμάρια εστέρων φυτικών στανολών την ημέρα μείωσαν την LDL χοληστερόλη κατά 9-12%.
Πηγές: Healthline, Molecules, The Journal of Nutrition, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Advances in Nutrition, ATVB