Οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το κρεμώδες τρόφιμο και εκατοντάδες χρόνια. Είναι πολύ θρεπτικό και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει πολλές πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, καθώς και βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Ποιο είναι;
Πρόκειται για ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ζυμώνουν τη λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα. Αυτή η διαδικασία παράγει γαλακτικό οξύ, ουσία που αναγκάζει τις πρωτεΐνες του γάλακτος να πήξουν, δίνοντας τη μοναδική του γεύση και υφή.
Αυτό το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με διαιτολόγο
Ποιο είναι το κρεμώδες τρόφιμο και πώς παρασκευάζεται;
Μιλάμε, φυσικά, για το γιαούρτι, το οποίο μπορεί να παραχθεί από όλα τα είδη γάλακτος. Οι ποικιλίες που παρασκευάζονται από αποβουτυρωμένο γάλα θεωρούνται χωρίς λιπαρά, ενώ οι επιλογές πλήρους γάλακτος θεωρούνται πλήρεις.
Το απλό γιαούρτι χωρίς προσθήκη χρωστικών είναι ένα λευκό, παχύρρευστο υγρό με μοναδική γεύση. Ωστόσο, οι περισσότερες μάρκες περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως ζάχαρη και τεχνητές γεύσεις.
Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία
- Ενισχύει την υγεία του εντέρου
- Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
- Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
1. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να ωφελήσουν την πεπτική υγεία
Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού περιέχουν ζωντανά βακτήρια ή προβιοτικά, που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Πολλά γιαούρτια έχουν υποστεί παστερίωση, είναι μια θερμική επεξεργασία που σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν.
Ακόμη και ορισμένες ποικιλίες γιαουρτιού που επισημαίνεται ότι περιέχουν ζωντανά βακτήρια ή προβιοτικά συχνά έχουν κάποια απώλεια λόγω ποικίλων θερμοκρασιών αποθήκευσης και άλλων παραγόντων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε την ετικέτα και να αναζητήσετε ένα που περιέχει ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες.
Ορισμένοι τύποι προβιοτικών που βρίσκονται στα γιαούρτια, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacillus, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας κοινής διαταραχής που επηρεάζει το παχύ έντερο.
Μια συστηματική ανασκόπηση εξέτασε πολλαπλές μελέτες όπου τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κατανάλωναν τακτικά ζυμωμένο γάλα ή γιαούρτι που περιείχε Bifidobacteria. Μετά από 2 έως 8 εβδομάδες, διαπίστωσαν ότι το 50% των μελετών έδειξαν σημαντική βελτίωση στο συμπτωματικό κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το σύνδρομο.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το γιαούρτι με Bifidobacteria βελτίωσε τα πεπτικά συμπτώματα και την ποιότητα ζωής μεταξύ των γυναικών που παρουσίασαν ήπια πεπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι τα προβιοτικά μπορεί να προστατεύουν από τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.
Οστεοπόρωση: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να την προλάβετε – Ενισχύουν την υγεία των οστών
2. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού -ειδικά εάν περιέχει προβιοτικά- μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα να προσβληθείτε από παράγοντες που προκαλούν ασθένειες. Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι δυνητικά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορες παθήσεις, από ιογενείς λοιμώξεις έως εντερικές διαταραχές.
Η έρευνα δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επίπτωσης, της διάρκειας και της σοβαρότητας του κοινού κρυολογήματος. Οι ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού οφείλονται εν μέρει στο μαγνήσιο, το σελήνιο και τον ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία γνωστά για το ρόλο τους στην υγεία του ανοσοποιητικού.
Γιαούρτια εμπλουτισμένα με βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υγεία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη D έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές της να προλαμβάνει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε λιπαρά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα οφέλη του για την υγεία είναι συχνά αμφιλεγόμενα. Περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, με μικρή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Παλαιότερα, πιστευόταν ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιακές παθήσεις, αλλά η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι είναι πιο περίπλοκο. Ωστόσο, οι ποικιλίες γιαουρτιού χωρίς λιπαρά και χαμηλών λιπαρών εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς. Όσον αφορά στα κορεσμένα λιπαρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχονται ή ποιοι τύποι λιπών τα αντικαθιστούν.
Μια δίαιτα με κορεσμένα λίπη από πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, δεν θα αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα με τα κορεσμένα λιπαρά από επεξεργασμένα fast food. Υπάρχει έλλειψη σαφών στοιχείων ότι το λίπος στο γιαούρτι είναι επιβλαβές για την υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη, η οποία μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Οι 6 καλύτερες τροφές για δυνατά και υγιή νύχια, σύμφωνα με διαιτολόγους
Τέλος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πιο εμφανή σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.