Υπάρχει ένα παχύ, κρεμώδες γάλα που, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το αγελαδινό ή το φυτικό, καθώς προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως ενίσχυση της υγείας του εντέρου και των οστών, παράλληλα με την προστασία της υγείας της καρδιάς. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Είναι πραγματικά υγιεινό να πίνετε γάλα καθώς μεγαλώνετε; Οι ειδικοί απαντούν
Ποιο είναι το κρεμώδες γάλα και ποια η διατροφική του αξία
Το κατσικίσιο γάλα δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο, αλλά στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι τείνουν να το καταναλώνουν. Άλλες χώρες -όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Τουρκία- παράγουν και πίνουν άφθονο κατσικίσιο γάλα, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, λίπος, ασβέστιο και βιταμίνη D. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι καλύτερο για την υγεία της καρδιάς και την πέψη από το αγελαδινό.
Διατροφική αξία
Το κατσικίσιο γάλα έχει συγκρίσιμη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λακτόζη με το αγελαδινό. Όπως και με το αγελαδινό, μπορείτε να πάρετε μια καλή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D από το κατσικίσιο γάλα (όταν επιλέγετε ένα γαλακτοκομικό προϊόν εμπλουτισμένο με βιταμίνη D).
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο παχύρρευστο και πιο κρεμώδες από το αγελαδινό ή τα φυτικά γάλατα και έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Κάθε φλιτζάνι 230 ml κατσικίσιο γάλα περιέχει:
- Θερμίδες: 168
- Λίπη: 10 γραμμάρια (g)
- Νάτριο: 122 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Υδατάνθρακες: 11 γρ
- Πρωτεΐνη: 9 γρ
- Κάλιο: 498 g, ή 11% του DV
- Φώσφορος: 271 mg, ή 22% της DV
- Ασβέστιο: 327 mg, ή 25% του DV
- Βιταμίνη Α: 139 μικρογραμμάρια (mcg), ή 15% της DV
- Βιταμίνη D: 3,2 mcg, ή 15% της DV
Το κατσικίσιο γάλα είναι επίσης καλή πηγή καλίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη ποσότητα από το αγελαδινό. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο στο κατσικίσιο γάλα το καθιστούν επίσης καλή πηγή τροφής για την υποστήριξη της υγείας των οστών.
Τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος για την υγεία
- Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και την πέψη
- Μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς
- Προάγει την υγεία των οστών
1. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και την πέψη
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν το αγελαδινό γάλα μπορεί να ανέχονται καλύτερα το κατσικίσιο. Το κατσικίσιο γάλα έχει λακτόζη και δεν είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Καρδιά: Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα στις γυναίκες; Μέχρι πόσο πρέπει να πίνουν
Ωστόσο, έχει υψηλότερο ποσοστό λιπαρών οξέων βραχείας και μέσης αλύσου από το αγελαδινό. Αυτά τα είδη λιπαρών οξέων αφομοιώνονται πιο γρήγορα και εύκολα από τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει επίσης μικρότερα σφαιρίδια λίπους από το αγελαδινό, αυξάνοντας περαιτέρω την πεπτικότητα του.
Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να βοηθήσει άτομα με δυσαπορροφητικές ασθένειες όπως:
- πέτρες στη χολή,
- κυστική ίνωση,
- στεατόρροια ή
- εντερική εκτομή να απορροφήσουν καλύτερα τα λίπη και να αποτρέψουν τον υποσιτισμό.
Ως ένα άλλο πλεονέκτημα για το πεπτικό, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι φορέας προβιοτικών που προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Περιέχει επίσης ολιγοσακχαρίτες που έχουν πρεβιοτικά αποτελέσματα, βοηθώντας στη διατροφή των υγιών βακτηρίων του εντέρου.
2. Μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και το κατσικίσιο γάλα φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμο για τη χοληστερόλη από το αγελαδινό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος αντί αγελαδινού οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση χοληστερόλης, σε αντίθεση με την παραμονή της στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι το κατσικίσιο γάλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και το κατσικίσιο γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Ο τύπος καζεΐνης που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει πεπτίδια που δρουν σαν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης Ι (ΜΕΑ) -ένα φάρμακο που βοηθά στη χαλάρωση των φλεβών και των αρτηριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, η αναλογία ωμέγα 6 προς ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο κατσικίσιο γάλα είναι ακριβώς γύρω από τη συνιστώμενη αναλογία για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν να αποτρέψουν την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν περαιτέρω την καρδιά σας.
3. Προάγει την υγεία των οστών
Μπορεί να γνωρίζετε για το αγελαδινό γάλα ως βασική πηγή ασβεστίου για την υγεία των οστών, αλλά το κατσικίσιο είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη των οστών. Περιέχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών:
- ασβέστιο,
- βιταμίνη D και
- φώσφορο.
Ένα φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα περιέχει το 25% της ημερήσιας αξίας για ασβέστιο. Αυτό το μέταλλο βοηθά στην προώθηση της οστικής πυκνότητας και της δύναμης για την πρόληψη τραυματισμών και οστεοπόρωσης (μια ασθένεια των οστών κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα). Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και ένα φλιτζάνι ενισχυμένο κατσικίσιο γάλα έχει το 15% της DV για βιταμίνη D.
Ο φώσφορος είναι ένα άλλο απαραίτητο συστατικό των οστών και των δοντιών. Ένα φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα περιέχει το 22% της DV για αυτό το θρεπτικό συστατικό. Ο φώσφορος σχετίζεται στενά με το ασβέστιο επειδή και τα δύο δίνουν στα οστά και στα δόντια σας τη δομή τους και ρυθμίζονται από τις ίδιες ορμόνες.
Πηγές: Health, Animal Bioscience, Nutrients in Dairy and their Implications on Health and Disease, Frontiers in Nutrition