Είστε έτοιμοι να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί, αλλά δεν έχετε τιρμπουσόν; Υπάρχουν τρόποι!
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως η επίσκεψη σε ένα κατάστημα για να αγοράσετε ένα νέο τιρμπουσόν θα ήταν καλύτερη επιλογή, αλλά ο ειδικός στο κρασί Uriah Fulghum και ο έμπειρος σομελιέ Hans Holzmann από το Three Sisters Vineyards μοιράζονται στο eatingwell τα κόλπα που έχουν χρησιμοποιήσει για να ανοίξουν ένα μπουκάλι κρασιού σε μια κίνηση!
1. Σπρώξτε τον φελλό μέσα στο μπουκάλι
Πάρτε ένα κατσαβίδι ή κάτι άλλο δυνατό και στενό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σφυρί και απλά χτυπήστε το φελλό μέσα. Βέβαια θα πρέπει να προσέχετε να μην χτυπήσετε κατά λάθος το ίδιο το γυάλινο μπουκάλι. Απλώς χτυπήστε προσεκτικά με ένα αμβλύ αντικείμενο το φελλό. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για ενδεχόμενο πιτσίλισμα λόγω της πίεσης.
2. Βγάλτε τον φελλό με τη δύναμη της θερμότητας
Μπορεί να έχετε δει κάποιους ειδικούς του κρασιού που χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο για να ανοίγουν μπουκάλια, το οποίο ονομάζεται Tenaz do Porto ή λαβίδες Port. Μπορείτε να θερμάνετε τις λαβίδες και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη θερμότητα για να ανοίξετε ένα κρασί.
Ο Fulghum προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια παρόμοια μέθοδο για να ανοίξετε εύκολα οποιοδήποτε μπουκάλι με φελλό. Ξεκινήστε με έναν αναπτήρα στη βάση του τιρμπουσόν για να δημιουργήσετε θερμότητα. Αυτή η θερμότητα θα κάνει τα σωματίδια του αέρα να διασταλλούν και να σπρώχνουν αργά τον φελλό έξω από το μπουκάλι.
Κάντε το σε εξωτερικό χώρο και με το επάνω μέρος της φιάλης στραμμένο ελαφρώς μακριά από το σώμα σας για να αποφύγετε τραυματισμούς.
3. Χτυπήστε το μπουκάλι κρασί σε μια σκληρή επιφάνεια… με ένα παπούτσι
Όταν είστε ιδιαίτερα απελπισμένοι, ο Fulghum λέει ότι μπορείτε να κάνετε το εξής:
«Τοποθετήστε τη βάση ενός μπουκαλιού κρασιού στο άνοιγμα ενός παπουτσιού. Στη συνέχεια, κρατήστε το μπουκάλι και χτυπήστε τη φτέρνα του παπουτσιού σε μια σκληρή επιφάνεια». Θα πρέπει να το κάνετε αυτό επανειλημμένα έως η ανοδική πίεση πετάξει τον φελλό.
Εάν είστε αρκετά γενναίοι για να δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο, αρκεί το μπουκάλι να είναι παχύ και ανθεκτικό. Ο Fulghum προειδοποιεί επίσης να το δοκιμάζετε μόνο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς η πιθανότητα να χυθεί το κρασί είναι αρκετά υψηλή.
4. Λυγίστε ή σπάστε τα δόντια ενός πιρουνιού
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ανοίξετε ένα μπουκάλι σφραγισμένο με φελλό με ένα μαχαίρι; Συχνά είναι πολύ δύσκολο να στρίψετε και να σηκώσετε τον φελλό με το μαχαίρι (και επικίνδυνο).
Εάν έχετε ένα πιρούνι που δεν χρειάζεστε λυγίστε τις εξωτερικές προεξοχές προς τα πάνω ή να σπάστε τες εντελώς. Στη συνέχεια, ο Fulghum προτείνει να κολλήσετε τα μεσαία δόντια στον φελλό, να στρίψετε τον φελλό και να τον βγάλετε από το στόμιο του μπουκαλιού.