Το «χρυσό» φρούτο που ρίχνει τη χοληστερόλη – Προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

«χρυσό» φρούτο

Είναι ένα «χρυσό» φρούτο λίγο μεγαλύτερο από το σταφύλι που γεμίζει το στόμα σας με μία γλυκόπικρη γεύση εσπεριδοειδών. Πολλοί το αποκαλούν και «χρυσό πορτοκάλι». Έχει μεγάλη διατροφική δύναμη και κάνει καλό στην υγεία σας.

Σε αντίθεση με άλλα εσπεριδοειδή, η φλούδα του είναι γλυκιά και βρώσιμη, ενώ η ζουμερή σάρκα είναι γλυκόξινη.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει 6,5 γραμμάρια φυτικές ίνες και το 73% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο, ενώ είναι ένα πολύ ενυδατικό φρούτο. Περίπου το 80% του βάρους του αποτελείται από νερό.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες το καθιστά μια χορταστική τροφή, με λίγες θερμίδες, που αποτελεί ένα εξαιρετικό σνακ όταν προσέχετε το βάρος σας.

Το «χρυσό» φρούτο: το κουμκουάτ

Το στρογγυλό Κουμκουάτ (γνωστό και ως Marumi kumquat ή Morgani kumquat) παράγεται σε χρυσοκίτρινη απόχρωση, είναι μικρού μεγέθους και στρογγυλού ή οβάλ σχήματος. Η μορφή του είναι κατά πολύ ίδια με τα πορτοκάλια αλλά τα κουμκουάτ είναι πολύ μικρότερα και με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ελιά.

Το Κουμκουάτ προέρχεται από τη Νότια Ιαπωνία και την Κίνα, όπου καλλιεργούνταν από τον 12ο αιώνα. Έκτοτε καλλιεργείται και αναπτύσσεται συστηματικά στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες και όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Η ονομασία του στα Κινέζικα σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» εξαιτίας του πολύ μικρού μεγέθους του.

Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο Κουμκουάτ στο αγρόκτημά του. Έκτοτε καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα και είναι από τα βασικά προϊόντα του νησιού.

Τα οφέλη του κουμκουάτ για την υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  3. Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα κουμκουάτ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες φυτικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, φυτοστερόλες και αιθέρια έλαια.

Υπάρχουν υψηλότερες ποσότητες φλαβονοειδών στην εδώδιμη φλούδα του κουμκουάτ από ό,τι στον πολτό.

Ορισμένα από τα φλαβονοειδή του φρούτου έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Οι φυτοστερόλες στο κουμκουάτ έχουν χημική δομή παρόμοια με τη χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα σας (6Trusted Source).

Τα αιθέρια έλαια στα κουμκουάτ αφήνουν ένα άρωμα στα χέρια σας και στον αέρα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το λιμονένιο, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές δράσεις στο σώμα σας.

Όταν καταναλώνονται σε ένα ολόκληρο τρόφιμο, όπως το κουμκουάτ, τα διάφορα φλαβονοειδή, οι φυτοστερόλες και τα αιθέρια έλαια πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν και έχουν συνεργιστικές ευεργετικές επιδράσεις.

Επειδή οι φλούδες του κουμκουάτ είναι βρώσιμες, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις πλούσιες δεξαμενές τους σε φυτικά συστατικά. Αυτές έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, το κουμκουάτ έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα και άλλων φλεγμονών της αναπνευστικής οδού. Η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες ενώσεις στο κουμκουάτ που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα κουμκουάτ είναι μια σούπερ πηγή βιταμίνης C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, ορισμένες από τις φυτικές ενώσεις στα κουμκουάτ μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ενώσεις του κουμκουάτ μπορεί να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι».

Τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» σας βοηθούν να αμυνθείτε από τις λοιμώξεις. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μια ένωση στο κουμκουάτ που βοηθά στη διέγερση των κυττάρων «φυσικών δολοφόνων» είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται β-κρυπτοξανθίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη β-κρυπτοξανθίνης είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

3. Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Οι φυτικές ενώσεις στα κουμκουάτ μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των συναφών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ενώσεις στα κουμκουάτ μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να ρίξουν το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα.

Πώς να φάτε κουμκουάτ

Τα κουμκουάτ τρώγονται καλύτερα ολόκληρα. Η γλυκιά τους γεύση προέρχεται από τη φλούδα, ενώ ο χυμός τους είναι ξινός.

Αν ο ξινός χυμός σας απωθεί, μπορείτε να τον στύψετε πριν φάτε το φρούτο. Απλά κόψτε ή δαγκώστε τη μία άκρη του φρούτου και πιέστε το.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτείνουν να βάζετε ολόκληρο το φρούτο στο στόμα σας και να το δαγκώνετε, γεγονός που αναμιγνύει τις γλυκές και ξινές γεύσεις.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κυλήσετε απαλά το φρούτο ανάμεσα στα δάχτυλά σας πριν το φάτε. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση των αιθέριων ελαίων της φλούδας και αναμειγνύει τις γεύσεις της γλυκιάς φλούδας και της ξινής σάρκας.

Επιπλέον, μασήστε καλά τα κουμκουάτ. Όσο περισσότερο τα μασάτε, τόσο πιο γλυκιά είναι η γεύση τους.

Αν θέλετε να μαλακώσετε τη φλούδα πριν φάτε τα φρούτα, μπορείτε να τα βουτήξετε σε βραστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top