Κοτόπουλο: Στήθος, μπούτι ή φτερούγες είναι το πιο υγιεινό κομμάτι;

κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι η πρώτη επιλογή στο ελληνικό τραπέζι και όχι τυχαία. Είναι προσιτό, ταιριάζει σε αμέτρητες συνταγές και θεωρείται πιο υγιεινό από άλλα είδη κρέατος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η κατανάλωσή του αυξάνεται συνεχώς, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τα 26 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο. Ποιο, όμως, μέρος του είναι πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα;

Το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2025 – Τι περιλαμβάνει για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο

Ποιο κομμάτι από το κοτόπουλο είναι πιο υγιεινό;

Το κρέας του κοτόπουλου, μια ευρέως γνωστή πηγή πρωτεΐνης, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, των απαραίτητων αμινοξέων και της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνες και μέταλλα. Το διατροφικό του προφίλ υποστηρίζει την υγεία των μυών, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μέρη του κοτόπουλου ίδια. Κάποια κομμάτια είναι πιο ωφέλιμα από διατροφικής άποψης. Για αυτό, η Katie Drakeford, διατροφολόγος, αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε κομματιού και προτείνει τις καλύτερες επιλογές και τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος.

Το τέλειο μαρινάρισμα για ένα «χρυσαφένιο» κοτόπουλο – Το συστατικό που δίνει γεύση και βοηθάει στο να μην καεί

Διαφορά λευκού και σκούρου κρέατος

  • Λευκό κρέας – Ήπια γεύση, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε λιπαρά.
  • Σκούρο κρέας – Πιο πλούσια γεύση, ζουμερή υφή, υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο, ιδανικό για όσους προετοιμάζουν γεύματα εκ των προτέρων.

Ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια στο κοτόπουλο;

  • Φιλέτο στήθους – Παρόμοια γεύση με το στήθος, πιο τρυφερή υφή, χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά
  • Μπούτι – Οικονομικό, περιέχει υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Στήθος κοτόπουλου – Χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να στεγνώσει εύκολα αν δεν μαγειρευτεί σωστά

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Τι να προσέξετε για να το κάνετε μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή

  • Πέτσα: Η αφαίρεση της μειώνει τα λιπαρά έως και 50%
  • Φτερούγες: Για πιο υγιεινή επιλογή, προτιμήστε ψητές ή μαγειρεμένες στο γκριλ
  • Αλλαντικά κοτόπουλου: Καταναλώστε με μέτρο

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Μαγειρέψτε με ελάχιστο ή καθόλου λίπος για την πιο υγιεινή εκδοχή.

Λευκό κρέας

Το λευκό κρέας προέρχεται από το στήθος και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Έχει ήπια γεύση και χρησιμοποιείται συχνά σε πιάτα.

Διατροφικά οφέλη:

  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες
  • Πλούσιο σε πρωτεΐνη
  • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο από το σκούρο κρέας, βοηθώντας στη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών.

Τι να προσέξετε:

  • Το χαμηλό ποσοστό λίπους σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να στεγνώσει κατά το μαγείρεμα.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε γρήγορες μεθόδους μαγειρέματος, όπως ψήσιμο στη σχάρα ή σοτάρισμα.

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Ποιο είναι πιο υγιεινό σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σκούρο κρέας

Το σκούρο κρέας περιλαμβάνει τα μπούτια, τα πόδια και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Έχει πιο έντονη γεύση και είναι πιο ζουμερό, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για κυρίως γεύμα.

Διατροφικά οφέλη:

  • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Καλύτερη αντοχή στο ξαναζέσταμα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους προετοιμάζουν γεύματα εκ των προτέρων.

Τι να προσέξετε:

  • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο από το λευκό κρέας
  • Για πιο υγιεινή επιλογή, προτιμήστε μπούτια χωρίς πέτσα και ψήσιμο στον φούρνο

Είναι πραγματικά υγιεινό το κοτόπουλο; Μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προσθέσει λίπος και ζάχαρη στη διατροφή μας

Πώς το κοτόπουλο μπορεί να γίνει ανθυγιεινό;

Ο τρόπος που επιλέγουμε να το μαγειρέψουμε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αν θα αποκομίσουμε όλα τα οφέλη του. Τι να προσέξετε;

Πέτσα

  • Περιέχει υψηλή ποσότητα λιπαρών και χοληστερόλης
  • Η αφαίρεση της μπορεί να μειώσει τα λιπαρά έως και 50%

Φτερούγες

  • Συνήθως καταναλώνονται με την πέτσα, αυξάνοντας τα λιπαρά και τη χοληστερόλη
  • Προτιμήστε τες ψητές ή στο γκριλ και αφαιρέστε την πέτσα

Αλλαντικά κοτόπουλου

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συντηρητικά
  • Καταναλώστε με μέτρο και επιλέξτε εκδοχές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Τα «μαγικά τρόφιμα» που σας χαρίζουν ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

  • Αποφύγετε το τηγάνισμα
  • Προτιμήστε ψήσιμο στη σχάρα, στον φούρνο, στον ατμό ή στον αέρα
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή αβοκάντο για πιο υγιεινή επιλογή λίπους
  • Προσθέστε γεύση με μπαχαρικά και μυρωδικά αντί για βαριές σάλτσες
  • Ψήστε το κοτόπουλο στους  (70-80°C) για ασφαλή κατανάλωση
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Λευκό ή σκούρο κρέας; Το λευκό κρέας (στήθος, φτερούγες) είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ το σκούρο (μπούτια, πόδια) έχει περισσότερα λιπαρά αλλά και υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Τα πιο υγιεινά κομμάτια: Το στήθος είναι η πιο ελαφριά επιλογή, αλλά μπορεί να στεγνώσει εύκολα. Τα μπούτια είναι πιο ζουμερά και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά.
  • Τι να προσέξετε: Η πέτσα αυξάνει σημαντικά τα λιπαρά, οι φτερούγες έχουν περισσότερο νάτριο, ενώ τα αλλαντικά κοτόπουλου πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος: Προτιμήστε ψήσιμο στον φούρνο, στη σχάρα ή στον αέρα και χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή αβοκάντο αντί για βαριές σάλτσες.
Scroll to Top