Site icon Όλο Υγεία

Πόσο διαρκεί το νωπό και το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο σας;

κοτόπουλο νωπό και μαγειρεμένο

Το κοτόπουλο θεωρείται βασικό κρέας σε πολλά νοικοκυριά. Εξάλλου, είναι ιδανικό για δίαιτες και υγιεινή διατροφή. Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο σας είναι βολική, αλλά για πόσο καιρό μπορείτε να το διατηρείτε με ασφάλεια  στο ψυγείο;

 

Το μαγειρεμένο και το νωπό κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί από λίγες ημέρες έως και ένα χρόνο. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί, ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι κατεψυγμένο ή στο ψυγείο.

Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης ενέχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η σωστή προετοιμασία, αποθήκευση και μαγείρεμά του – διαφορετικά, θα μπορούσε να γίνει πηγή τροφικής ασθένειας.

Πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το νωπό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σας περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τη νωπή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά. Εν τω μεταξύ, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω από 4°C.

Επιπλέον, το νωπό κοτόπουλο είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε ένα δοχείο με στεγανότητα, ώστε να αποφεύγεται η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο για περισσότερο από λίγες ημέρες, είναι καλύτερο να το φυλάξετε στην κατάψυξη.

Τα νωπά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί για έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες

Πώς να καταλάβετε αν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχετε αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει. Πως θα το καταλάβετε:

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Μην ξεχνάτε ότι η σαλμονέλα είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων ζώων.  Συσχετίζεται συχνά με κρέας από πουλερικά και με τα αυγά.

Επίσης, ο σταφυλόκοκκος, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, τη ρινική κοιλότητα, ή στο λάρυγγα. Το βακτήριο βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με το χέρι και στη συνέχεια ψύχονται με λάθος τρόπο, όπως το κοτόπουλο.

Γι’ αυτό καθαρίζετε σχολαστικά επιφάνειες και εργαλεία μετά την επεξεργασία του ωμού κοτόπουλου και δεν τα χρησιμοποιείτε για άλλες χρήσεις προτού τα πλύνετε σχολαστικά με ζεστό νερό, ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων. Καλό είναι, μάλιστα, να έχετε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής. Πλένετε, επίσης, καλά τα χέρια σας αφού πιάσουμε ωμό κοτόπουλο. Ιδανικά, φοράτε ελαστικά γάντια.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version