Site icon Όλο Υγεία

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για υγιή καρδιά – Ρίχνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και μειώνει τη φλεγμονή

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για υγιή καρδιά - Ρίχνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και μειώνει τη φλεγμονή

Photo: rf123

Οι ξηροί καρποί είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και λίπους για την υγεία της καρδιάς. Είναι γεμάτοι με υγιεινά για την καρδιά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Υπάρχει, όμως, ένας κορυφαίος ξηρός καρπός που ξεχωρίζει για τα οφέλη του για την καρδιά. Γνωρίζετε ποιος είναι;

Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε καρύδια πριν κοιμηθείτε – Δεν το περιμένετε

Τα καρύδια, συγκεκριμένα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Αυτά τα λιπαρά οξέα βρίσκονται περισσότερο σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, αλλά για άτομα που ακολουθούν φυτική διατροφή ή εκείνους που δεν αγαπούν τα ψάρια, τα καρύδια είναι πολύ καλά επιλογή για τη λήψη αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός και τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς: Τα καρύδια

  1. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  2. Είναι καλή πηγή λιπών για την καρδιά
  3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά

1. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, κάτι που είναι σημαντικό καθώς τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ενώ τα καρύδια δεν έχουν DHA, έχουν κάποια EPA.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά τα καρύδια έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα ωμέγα-3 στο σώμα. Από όλους τους ξηρούς καρπούς, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3! Πράγματι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 56 γραμμαρίων καρυδιών για τέσσερις εβδομάδες αύξησε αποτελεσματικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο σώμα μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

2. Καλή πηγή λιπών για την καρδιά

Κάθε μερίδα 28 γραμμαρίων καρύδια έχει 18,5 γραμμάρια λίπους, το 90% των οποίων είναι ακόρεστα λιπαρά. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι ένα είδος υγιεινού λίπους που θέλουμε να τρώμε περισσότερο και τα καρύδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε. Έχουν 13,4 γραμμάρια πολυακόρεστα και 2,5 γραμμάρια μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση αυτών των ειδών λιπαρών, περιορίζοντας παράλληλα τα κορεσμένα λίπη από τροφές όπως το βούτυρο, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας.

3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά

Τέλος, τα καρύδια είναι μια φυτική τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Περίπου μια χούφτα καρύδια έχει δύο γραμμάρια φυτικών ινών -ή το 7% της ημερήσιας αξίας.

Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, όπως και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρούν τις συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών. Η κατανάλωση περισσότερων καρυδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι 3 ξηροί καρποί με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Επιπλέον, τα καρύδια έχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φυτοστερόλων και πολυφαινολών. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια είναι ένας από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version