Κορυφαίος Αμερικανός ογκολόγος μιλάει για την καθημερινή διατροφή, που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από μορφές της νόσου που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους νέους.
Έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δίαιτες γεμάτες με σάκχαρα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτή την αύξηση.
Πριν λίγους μήνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η έλλειψη φυτικών ινών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση των κυττάρων, που γίνονται έτσι πιο ευαίσθητα σε ορισμένους καρκίνους.
Ογκολόγοι και διαιτολόγοι συγκεντρώνουν όλο και περισσότερεα επιστημονικά στοιχεία για τις τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Δύο ποτήρια νερό νωρίς το πρωί
Ο Δρ. Walter Kim, ογκολόγος στην Brio-Medical Cancer Clinic στην Αριζόνα, δήλωσε στη Daily Mail ότι το να πίνουμε δύο ποτήρια νερό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε το πρωί για να αποφύγουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το νερό βοηθά στη διάλυση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας ευκολότερη την απορρόφησή τους από το πεπτικό σύστημα, ρυθμίζοντας έτσι την πέψη.
Γιαούρτι με φρούτα και ψωμί ολικής αλέσεως
Ο ογκολόγος Δρ. Kim προτείνει να συνδυάζετε ένα μπολ με ανάμεικτα φρούτα και γιαούρτι.
Επιπλέον, συνέστησε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και βούτυρο με χαμηλά λιπαρά για να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την αύξηση του βάρους και του μεγέθους των κοπράνων, μαλακώνοντάς τα και επιτρέποντάς τους να περάσουν εύκολα από το πεπτικό σύστημα.
Αυτό μειώνει το χρόνο που πιθανά καρκινογόνα έρχονται σε επαφή με την επένδυση του παχέος εντέρου.
Το ψωμί είναι τυπικά εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο, επομένως αυτή η συμβουλή μπορεί να εκπλήξει αρκετούς ανθρώπους.
Ο Δρ. Kim όμως τονίζει το πώς τα τρόφιμα που επεξεργάζονται δεν είναι το πρόβλημα, αλλά και ότι το περιεχόμενο του φαγητού μας έχει μεγαλύτερη σημασία.
Το κυρίως γεύμα που μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου
Ο ογκολόγος Δρ. Kim συνιστά αντί για μπριζόλα ή μπέργκερ, να επιλέξετε ένα κομμάτι νόστιμο ψητό σολομό.
Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχει, ο σολομός είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η βιταμίνη D αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνει την εξέλιξη των όγκων του παχέος εντέρου.
Ο Δρ. Kim προτείνει να συνδυάσετε τον σολομό με σπαράγγια, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την «επισκευή» των κυττάρων.
Αν έχετε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό δαμάσκηνου, που μπορεί να ενισχύσει την πέψη.
Να αποφεύγουμε τα σάντουιτς
Ο ογκολόγος Δρ. Kim συνιστά να αποφεύγουμε τα σάντουιτς, αλλά αν λαχταράμε να φάμε ένα, να προτιμάμε φρέσκια γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ελαφριά μαγιονέζα και μια φέτα τυρί.
Το αγαπημένο του σνακ είναι επίσης ένα μπολ με σούπα miso.
Όπως το γιαούρτι, η σούπα miso περιέχει προβιοτικά που βοηθούν να τραφούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο, που θα μπορούσε να αυξήσει το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί.
Για ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, ο ογκολόγος Δρ. Kim συνιστά πουρέ πατάτας με σάλτσα.
Η Shaelyn Gurzick, κλινική διαιτολόγος στο City of Hope Cancer Center στην Καλιφόρνια, είπε στη Daily Mail: «Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να επηρεαστεί από πράγματα που ελέγχουμε».
«Οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το φαγητό που καταναλώνετε και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα, μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου».
Το γιαούρτι είναι σύμμαχός μας
Η Gurzick θεωρεί το γιαούρτι εξαιρετικό σύμμαχό μας στον αγώνα εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, καθώς περιέχει συχνά 15 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και μπορεί να συνδυαστεί με μια μικρή ποσότητα υγιεινών λιπαρών όπως είναι οι ξηροί καρποί ή βούτυρο ξηρών καρπών και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα βατόμουρα.»
«Ένα μπολ γιαουρτιού είναι μια επιλογή για πρωινό υψηλή σε πρωτεΐνες, που είναι εύκολο να προετοιμαστεί εκ των προτέρων και να το φάτε εν κινήσει αν χρειαστεί».
Πρότεινε επίσης να συνδυάσετε τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά με φρούτα, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ομελέτα με ψητά λαχανικά
Η Meredy Birdi, διαιτολόγος που ειδικεύεται στον καρκίνο, μιλώντας στο Insider συνέστησε μια χορτοφαγική ομελέτα με ψητά λαχανικά όπως μανιτάρια και αβοκάντο.
Το σπανάκι είναι επίσης μια υγιεινή επιλογή επειδή δεν είναι μόνο γεμάτο με φυτικές ίνες αλλά και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες, τις ασταθείς ενώσεις που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες σε όλο το σώμα.
Το αυξημένο οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τα κύτταρα και οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος.
Τα μανιτάρια περιέχουν βήτα-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.
Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα
Η Gurzick προτείνει επίσης να αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, το όργανο που επεξεργάζεται την τροφή σας, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο της Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο.
Η Gurzick είπε: «Η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων είναι ευεργετική. Η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι εξαιρετικά «σκληρή» για το πεπτικό σύστημα».
Τόνισε επίσης ότι τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Αντί να επιλέγετε αλλαντικά για μεσημεριανό, η καλύτερη επιλογή είναι να τρώτε άπαχες πρωτεΐνες όπως άπαχο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, φακές ή προϊόντα σόγιας», πρόσθεσε.
«Ο τόνος σε νερό μπορεί να είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να πάρετε και πρωτεΐνη στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή».