Η δημοτικότητα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων αυξάνεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα, χάρη στη θετική επίδρασή τους στην υγεία του εντέρου. Επιστημονικές μελέτες αλλά και μεμονωμένοι ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο που έχουν αυτά τα κορυφαία τρόφιμα σε ένα ποικίλο εντερικό μικροβίωμα και στην προστασία από σοβαρές ασθένειες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, η διαδικασία εισαγωγής αυτών των τροφών στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας με μικρές ποσότητες και ενσωματώνοντάς τις σε καθημερινά γεύματα.
Τα κορυφαία τρόφιμα για την υγεία του εντέρου
Πιο αναλυτικά, μπορεί να έχετε παρατηρήσει τα αναρίθμητα προϊόντα κεφίρ και kombucha στα καταστήματα τελευταία. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση υπάρχουν παντού, αλλά μπορεί να φαίνονται κάπως περίεργα σε άτομα που δεν τα έχουν συνηθίσει.
Ο Tim Spector, Βρετανός επιδημιολόγος και συνιδρυτής της εταιρείας διατροφής Zoe, τρώει τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση κάθε μέρα για να βοηθήσει την υγεία του εντέρου του.
Η έρευνα για τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο περιοδικό Nutrients, μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 και να αυξήσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερο.
Το έντερο ευδοκιμεί με μια ποικίλη διατροφή, επομένως αυτή η ποικιλομορφία είναι σημαντική για το πεπτικό και τη γενική υγεία. Ο Spector εξήγησε στο Business Insider πώς ενσωματώνει τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή του.
Ξεκινήστε σιγά-σιγά
«Λίγο και συχνά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε να προσθέτετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας», έγραψε ο Spector στο βιβλίο μαγειρικής του “Food for Life”, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2025. Αυτό σας επιτρέπει να συνηθίσετε τη γεύση και το έντερό σας να προσαρμοστεί σε όλα τα νέα βακτήρια.
Ο Spector συνιστά να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας από διαφορετικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη μαγειρική σας -για παράδειγμα, kimchi σε μαγειρευτό κρέας για γεύση και τραγανή υφή ή κεφίρ σε μια σούπα για κρεμώδη υφή.
Ο Tanzil Miah, διαιτολόγος που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου, είχε δηλώσει επίσης στο Business Insider, ότι η προσθήκη kimchi ή ξινολάχανου σε σάντουιτς ή σαλάτες και η χρήση γιαουρτιού ως σάλτσα ή μαρινάδα είναι εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση σε αυτό που ήδη τρώτε.
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση όταν τα αγοράζετε
«Η συμβουλή μου στους ανθρώπους που ξεκινούν να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι να επιλέξουν κάποια εμπορικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση τα οποία απολαμβάνουν και σταδιακά να φτιάξουν τα δικά τους», έγραψε ο Spector στο «Food for Life».
Όταν αγοράζετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση από το κατάστημα, όπως κεφίρ, κομπούχα, ξινολάχανο ή kimchi, συνιστά να αναζητάτε προϊόντα που:
- Είναι χαμηλά σε πρόσθετη ζάχαρη
- Έχουν λίγα ή καθόλου χημικά πρόσθετα
- Δεν βρίσκονται σε ξύδι (τουρσί), που σκοτώνει ζωντανά βακτήρια
Στη συνέχεια φτιάξτε το δικό σας
Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να επεκτείνετε το φάσμα των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση πέρα από τα τουρσιά και το κεφίρ. Ο Spector, για παράδειγμα, φτιάχνει το δικό του σπιτικό labneh και ένα άλειμμα μανιταριών και σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση.
Έντερο: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι δεν είναι υγιές – 4 τρόποι να το αντιμετωπίσετε
Η παρασκευή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στο σπίτι είναι επίσης εξαιρετική για το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας επειδή μειώνει τη σπατάλη τροφίμων. Και το πιο σημαντικό, είναι εύκολη. «Μπορείτε να ζυμώσετε σχεδόν οποιοδήποτε φυτό χρησιμοποιώντας μόνο αλάτι ή μέλι», κατέληξε ο ειδικός.