Το ελληνικό superfood, η κορινθιακή σταφίδα, είναι απαραίτητη στη διατροφή σας. Μάθετε το γιατί.
Γνωστή από την αρχαιότητα, ανακαλύφθηκε το 2.000 π.Χ. και υπάρχουν γραπτές αναφορές για τη σταφίδα, τον αφυδατωμένο καρπό του αμπελιού. Αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων, ενώ οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στην Οδύσσεια του Ομήρου περίπου το 800 π.Χ
Η κορινθιακή σταφίδα παράγεται εντατικά από τον 14ο αιώνα. Προέρχεται από το αφυδατωμένο σταφύλι (αποξήρανση) σε έκθεση στον ήλιο υπό σκιά (παραδοσιακά). Τα φυσικά γλυκά, αποξηραμένα φρούτα είναι μια από τις μοναδικές πηγές σακχάρων στον αρχαίο κόσμο (πιο εύκολο να παραχθεί ή να συλλεχθεί σε σύγκριση με το μέλι). Ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν για την ελληνική οικονομία, ειδικά κατά τον 19ο αιώνα το 50-75% εξάγονταν.
Καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια και στη δυτική Πελοπόννησο, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Η Κορινθιακή σταφίδα ποικιλία “Βοστίτσα” που παράγεται στην περιοχή της Αιγιαλείας – Αχαΐας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και από το 1993 θεωρείται η κορυφαίας ποιότητας κορινθιακή σταφίδα, κυρίως λόγω του υπέροχου αρώματος και της μοναδικής γεύσης της. Η Σταφίδα Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Ποια είναι τα είδη της σταφίδας
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη αποξηραμένων σταφυλιών, η κορινθιακή σταφίδα, η σταφίδα ποικιλίας Μοσχάτο και οι σουλτανίνες.
- Οι κορινθιακές σταφίδες είναι μικρές, από σκούρα κόκκινα σταφύλια αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια.
- Οι σταφίδες Μοσχάτο, μεγάλες με κεχριμπαρένιο χρώμα.
- Οι σουλτανίνες από λευκά αποξηραμένα σταφύλια από ποικιλίες χωρίς κουκούτσι. Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Οι δύο από αυτές παράγονται σε όλο τον κόσμο. Η κορινθιακή σταφίδα παράγεται μόνο στην Ελλάδα.
Η κορινθιακή σταφίδα είχε πάντα διπλή χρήση: αποξηραμένη ή φρέσκια για οινοποίηση. Περίπου το 95% της παραγόμενης ποσότητας εξάγεται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Ρωσία.
Ποια είναι τα οφέλη της Κορινθιακής σταφίδας;
Πολλές έρευνες, κυρίως ελληνικές, έχουν αναδείξει τα οφέλη της Κορινθιακής σταφίδας.
Έχει αντιοξειδωτική δράση
Η ελληνική κορινθιακή σταφίδα είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά (ιδιαίτερα λόγω των πολυφαινολών της όπως φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όταν πρόκειται για καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου), καθώς και ότι είναι ευεργετική για τους διαβητικούς.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της κορινθιακής σταφίδας είναι ότι καταναλώνεται μαζί με τον φλοιό της, ο οποίος περιέχει ανθοκυανίνες, τις χρωστικές που δίνουν το σκούρο κόκκινο χρώμα στις σταφίδες και άλλων πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών. Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία, στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» LDL χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη.
Σύμφωνα με ελληνική έρευνα τα αντιοξειδωτικά της σταφίδας είναι βιοδιαθέσιμα, δηλαδή ανιχνεύθηκαν στο πλάσμα του αίματος εθελοντών με χρόνο μέγιστης εμφάνισής τους γύρω στις 2 ώρες μετά την κατανάλωση της.
Έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση
Η κορινθιακή σταφίδα βοηθάει στη διάρροια επειδή οι συμπυκνωμένες φυτικές ίνες που περιέχει υφίστανται ζυμώσεις και τα προϊόντα τους εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Βοηθά στο αδυνάτισμα
Συμβάλλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς όταν χρησιμοποιείται ως σνακ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Οι υδατάνθρακες που περιέχει έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διότι αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από φυσική φρουκτόζη.
Χαρίζει ενέργεια
Η Κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα και χαρίζει ενέργεια, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Μάλιστα τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά (αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες) και να τα προστατεύσουν. Οι σταφίδες είναι ιδανικό σνακ για αθλητές, για μια vegan ή vegetarian διατροφή.
Επίσης, επειδή η κατανάλωση σταφίδας δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ούτε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ιδανικό σνακ για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Διατηρεί το πεπτικό υγιές
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Γενικά οι διαιτητικές ίνες της σταφίδας λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλαδή στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.
Συμβάλει στην καλή υγεία των νεφρών
Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καλίου, η κατανάλωση της σταφίδας αποτρέπει το σχηματισμό και την επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά.
Χαρίζει γερά οστά
Η Κορινθιακή σταφίδα περιέχει ασβέστιο και κάλιο, που είναι χρήσιμα για την υγεία των οστών. Επίσης το βόριο που περιέχει είναι σημαντικό για τα οστά και τις αρθρώσεις.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σταφίδα συμβάλουν στην προαγωγή της απέκκρισης της χολής από το σώμα και στη μείωση της χοληστερίνης.
Είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά
Ανήκει στη κατηγορία των διαθρεπτικών φρούτων, δηλαδή σε τρόφιμα που περιέχουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β6, C, E, K), μετάλλων (σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, χαλκό, ψευδάργυρο, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, βόριο), πολυφαινολών, αμινοξέα κ.λπ. Η κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με την καλή υγεία του δέρματος και των ματιών ενώ βοηθά στην αναιμία λόγω του σιδήρου που περιέχει. Η υψηλή συγκέντρωση της σταφίδας σε χαλκό βοηθάει επίσης το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2 μεγάλες κουταλιές – που είναι περίπου το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης σας σε φρούτα. Η μερίδα είναι 2 κουταλιές της σούπας η οποία αντιστοιχεί σε ένα φρούτο και η μερίδα περίπου 28-30 γραμμαρίων αποδίδει 90-110 περίπου θερμίδες. Μπορείτε να τις προσθέσετε στο πρωινό σας, στα δημητριακά, σε κέικ, σε ρύζι, κουσκούς, κινόα ή ρυζοσαλάτες. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε τις σταφίδες στο μείγμα για γεμιστά, ειδικά με κουκουνάρι! Τέλος, είναι το τέλειο snack on-the-go!
Πηγές
Chiou et al., 2007. Currants (Vitis vinifera L.) content of simple phenolics and antioxidant activity, Food Chemistry, 102(2): 516-522.
Kanellos et al. A study of glycemic response to Corinthian Raisins in healthy subjects and in T2DM patients. Plant foods for Human Nutrition (under review)