Το να τρώτε έξω ενώ κάνετε δίαιτα μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία. Με τον πειρασμό απολαυστικών πιάτων όπως οι πίτσες και τα μπέργκερ να κάνουν παρέλαση μπροστά σας, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε κάτι πλούσιο σε θερμίδες. Ευτυχώς, ένας κορυφαίος ειδικός υγείας μοιράστηκε μερικές συμβουλές για το πώς να δειπνήσετε έξω χωρίς να εκτροχιάσετε τη διατροφή σας.
Απώλεια βάρους: 7 νόστιμες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε
Το κόλπο για να μην παχαίνετε όταν τρώτε έξω και κάνετε δίαιτα
Ο Franklin Joseph είναι κορυφαίος ειδικός στην κλινική απώλειας βάρους του Dr Frank. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στην πρώτη του πρόταση για το πώς να τρώτε έξω όταν βρίσκεστε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι να παραγγείλετε δύο ορεκτικά αντί για ένα κυρίως πιάτο. Αν και μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, υπάρχει κάποια λογική πίσω από αυτό.
«Όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, παραλείψτε το κυρίως πιάτο και παραγγείλετε δύο ορεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε μια ποικιλία γεύσεων χωρίς να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα φαγητού, κρατώντας έτσι υπό έλεγχο την πρόσληψη θερμίδων», εξήγησε ο ειδικός.
Εάν η προσέγγιση με δύο ορεκτικά δεν είναι ελκυστική για εσάς, ο καθηγητής Franklin Joseph συνιστά να μοιραστείτε ένα κύριο πιάτο με κάποιον από τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες ή να ζητήσετε μισή μερίδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρατήσετε το μισό πιάτο για ένα επόμενο γεύμα και να το πάρετε στο σπίτι.
Επιλέξτε πιάτα με συστατικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Στην επιλογή σας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε και τα συστατικά που θα περιλαμβάνει το πιάτο σας. Ο καθηγητής Joseph προτείνει να επιλέγετε πιάτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αλλά περιέχουν συστατικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Τέτοιου είδους τρόφιμα, όπως:
- τα φασόλια,
- τα ρεβίθια,
- οι ξηροί καρποί και
- ορισμένα φρούτα
αφομοιώνονται αργά και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα κάτω από 55 θεωρούνται χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ τα τρόφιμα άνω του 70, όπως οι πατάτες και το λευκό ψωμί, κατατάσσονται ψηλά στην κλίμακα.
Ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του NHS Milton Keynes εξηγούν: «Η τιμή γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου υπολογίζεται όταν ένα τρόφιμο καταναλώνεται μόνο του. Γενικά τρώμε τρόφιμα σε συνδυασμό με άλλα, επομένως είναι σημαντικό να εξετάζουμε το γλυκαιμικό δείκτη ολόκληρου του γεύματος ή του σνακ και όχι τις μεμονωμένες τιμές κάθε τροφής».
Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο γλυκαιμικός δείκτης να αξιολογείται στο πλαίσιο μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής. Η συνολική ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνεται έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δεν χρειάζεται να αποφεύγονται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε να τρώτε μικρότερες μερίδες από αυτές, καθώς και από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα με τα οποία καταναλώνονται.
Ποια φαγητά προτείνει ο ειδικός να τρώτε στα εστιατόρια
«Η ανάμειξη τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με τροφές χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες) θα μειώσει το συνολικό γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος», εξηγεί ο καθηγητής Joseph και συμπληρώνει:
«Πιάτα όπως ελληνικές σαλάτες, ψητά ψάρια και μεζέδες λαχανικών είναι εξαιρετικές επιλογές. Στα ιαπωνικά εστιατόρια μπορείτε να επιλέξετε σασίμι, σούσι με καστανό ρύζι, σαλάτες με φύκια και σούπα miso. Αποφύγετε την τεμπούρα και τα πιάτα με βαριές σάλτσες».
Απώλεια βάρους: 3 κοινά συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε
«Τα ποτά μπορεί, επίσης, να είναι μια κρυφή πηγή θερμίδων επίσης. Προτιμήστε, λοιπόν, νερό, ανθρακούχο νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο δείπνο, καθώς, εκτός από τις θερμίδες, μπορεί και να μειώσει τις αναστολές και να αυξήσει την όρεξη», κατέληξε ο ειδικός.
Πηγές: Express, The Record, NHS Milton Keynes University Hospital