Site icon Όλο Υγεία

Το σούπερ θρεπτικό τρόφιμο που κάνει καλό στο έντερο και καταπολεμά την αναιμία

σούπερ θρεπτικό τρόφιμο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Ένα σούπερ θρεπτικό τρόφιμο που είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις και κάνει καλό στην υγεία σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι ιδιαίτερα υγιεινό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας.

Σας προστατεύει από πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα και βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Παράλληλα κάνει καλό στα μάτια σας και σας θωρακίζει απέναντι σε παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταπολεμά την αναιμία.

Οι ειδικοί συνιστούν να εντάξετε αυτό το λαχανικό στην καθημερινή σας διατροφή, καθώς σας κάνει καλό, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές συνταγές.

Τα κολοκυθάκια

Όταν σκέφτεστε σούπερ θρεπτικές τροφές, τα κολοκυθάκια δεν έρχονται αμέσως στο μυαλό σας. Κι όμως, τα κολοκυθάκια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πολύ υγιεινά. Και θα εκπλαγείτε όταν διαβάσετε τα οφέλη τους.

Ένα μέτριο κολοκυθάκι περιέχει μόλις 33 θερμίδες, 2,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια υδατανθράκων.

Και όσον αφορά τις βιταμίνες, ένα μέτριο κολοκυθάκι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, χαλκό και σίδηρο.

Αλλά για να λάβετε αυτά τα οφέλη, μην παραλείψετε το δέρμα. «Η φλούδα του κολοκυθιού περιέχει μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης C και της Β6, γι’ αυτό μην το ξεφλουδίζετε», συμβουλεύει η γνωστή διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ Lara Whitson.

Η ίδια σας συμβουλεύει απλά να πλύνετε τα κολοκυθάκια πριν από το μαγείρεμα. Αν κόψετε τα κολοκυθάκια σε φέτες, μόλις και μετά βίας θα παρατηρήσετε τη φλούδα, η οποία έχει ήπια γεύση.

Τα 5 οφέλη που έχουν τα κολοκυθάκια για την υγεία:

  1. Βοηθούν στη μείωση των θερμίδων
  2. Βοηθούν την πέψη
  3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  4. Καταπολεμούν την αναιμία
  5. Κάνουν καλό στα μάτια

1. Βοηθούν στη μείωση των θερμίδων

Τα ζυμαρικά με βάση το σιτάρι μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν τα τρώτε με μέτρο. Αλλά αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση με λιγότερες θερμίδες, δοκιμάστε τα ζυμαρικά κολοκυθιού, γνωστά και ως «ζουντλς».

«Μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε τα ζουντλς σας, τα οποία είναι λωρίδες κολοκυθιού που έχουν το σχήμα ζυμαρικών», λέει η Whitson. Τα ζουντλς συνδυάζονται καλά με πολλές σάλτσες. Μια μερίδα του 1 φλιτζανιού έχει περίπου 30 έως 40 θερμίδες, σε σύγκριση με μια μερίδα ζυμαρικών σιταριού που έχει 200 θερμίδες.

Αλλά μην μαγειρεύετε τα ζουντλς όπως τα ζυμαρικά σιταριού, αλλιώς θα καταλήξετε με ένα χυλό. «Μπορείτε να φάτε τα ζουντλς ωμά για την πιο σφικτή υφή. Ή μπορείτε να τα μαγειρέψετε μέχρι να μαλακώσουν, βάζοντάς τα στο φούρνο μικροκυμάτων, ψήνοντάς τα ή σοτάροντάς τα» προσθέτει η ίδια.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: Αν πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, τα ζουντλς έχουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες από τα κανονικά ζυμαρικά. «Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εκτιμήσουν τα ζυμαρικά από κολοκυθάκια επειδή μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία για ζυμαρικά χωρίς την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλούν τα ζυμαρικά σιταριού», εξηγεί η Whitson.

2. Βοηθούν την πέψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για ένα υγιές έντερο, καθώς σας βοηθούν να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Και το να κρατάτε το έντερό σας σε κίνηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. «Η κατανάλωση κολοκυθιού στη θέση τροφίμων με λιγότερες φυτικές ίνες, όπως λευκά ζυμαρικά, πατατάκια ή κράκερ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών», σημειώνει η Whitson.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα κολοκυθάκια βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα με διάφορους τρόπους. Πρώτον, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες τροφοδοτεί το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση ανεπιθύμητων εισβολέων.

«Το μικροβίωμά σας είναι μια αποικία μικροσκοπικών οργανισμών που βοηθούν στην καταπολέμηση εισβολέων όπως οι ιοί και τα επιβλαβή βακτήρια», εξηγεί η Whitson. Οι φυτικές ίνες είναι η πηγή τροφής του μικροβιώματός σας, βοηθώντας το να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία μεταξύ “καλών” και “κακών” βακτηρίων, ώστε να παραμείνετε υγιείς.

Αλλά τα οφέλη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό δεν σταματούν εδώ. Τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. «Η βιταμίνη C βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να βρουν τους ιούς και άλλους εισβολείς. Και βοηθά τους ιστούς σας να επουλωθούν μετά από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό» υπογραμμίζει.

4. Καταπολεμούν την αναιμία

Τα κολοκυθάκια περιέχουν βιταμίνη Β6, σίδηρο και βιταμίνη C, όλα αυτά βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν τα κύτταρά σας δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

«Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν αναιμία» τονίζει η Whitson. Και η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Τα κολοκυθάκια έχουν και τα τρία θρεπτικά συστατικά σε μια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας, οπότε είναι μια εξαιρετική τροφή για την πρόληψη της αναιμίας.

5. Κάνουν καλό στα μάτια

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα καρότα είναι το λαχανικό για καλύτερη υγεία των ματιών. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα κολοκυθάκια είναι ένας άλλος υπερήρωας της όρασης.

Τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές οι δύο ενώσεις είναι τύποι καροτενοειδών, πολύχρωμες φυτικές θρεπτικές ουσίες που καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη και τις ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το ζεύγος δύναμης μπορεί να βελτιώσει ή ακόμη και να αποτρέψει παθήσεις των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

«Τα μάτια σας χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να λειτουργούν καλά και να καταπολεμούν τις βλάβες, όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα σας» λέει η Whitson. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση ενός ουράνιου τόξου χρωμάτων – από πράσινα κολοκυθάκια μέχρι πορτοκαλί καρότα – για να λαμβάνετε μια ποικιλία καροτενοειδών στη διατροφή σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version