Site icon Όλο Υγεία

Καλά νέα για όσους λατρεύουν το κρέας: Δεν βλάπτει την καρδιά!

κρέας

Οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων καρδιακών και αιματολογικών προβλημάτων.

Αλλά μια νέα μελέτη που αξιολογεί τα είδη διατροφής από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη μακροχρόνια σχέση. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, περιγράφει τα πρόσφατα ευρήματα.

Χρησιμοποιώντας τις βασικές γραμμές της διατροφής Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που αναπτύχθηκε από επιστήμονες, οι ερευνητές διεξήγαγαν πέντε ανεξάρτητες μελέτες σε συνολικά 245.000 ανθρώπους από 80 χώρες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά σχετίζεται με λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους σε όλες τις περιοχές του κόσμου -και ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όπου η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων είναι χαμηλή.

Διαπίστωσε, όμως, επίσης, ότι όσοι κατανάλωναν κόκκινο κρέας σε υψηλότερες ποσότητες είχαν καλύτερες μετρήσεις υγείας από εκείνους με χαμηλότερη κατανάλωση.

Η ελλιπής διατροφή και όχι το πολύ κόκκινο κρέας, υπεύθυνη για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Andrew Mente, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, κατέρριψε τις «βαθιές επιπτώσεις» που θα έχουν οι νέες ανακαλύψεις στα είδη διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό ότι η τρέχουσα διατροφική καθοδήγηση, που περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών σε πολλούς πληθυσμούς, μπορεί να μην είναι δικαιολογημένη.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά στην αποφυγή πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων παγκοσμίως αναμένεται να προκύψουν με την αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφίμων σε μέτριο βαθμό. Σε αυτή τη βάση, οι τρέχουσες συμβουλές για περιορισμό των γαλακτοκομικών -και ειδικά των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά- σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες ποσότητες για τον παγκόσμιο πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες ή κατάλληλες», δήλωσε ο ειδικός στην Telegraph.

Ο Δρ. Mente υποστηρίζει ότι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την πρόωρη θνησιμότητα μπορεί να μην οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων όπως κρέας, γαλακτοκομικά ή κορεσμένα λιπαρά, αλλά στον υποσιτισμό που προκαλείται από άτομα που δεν τρώνε αρκετές βασικές ομάδες τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα αυτά με πλήρη λιπαρά, μπορεί να είναι ακόμη και προστατευτικά έναντι της υπέρτασης και του μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ιδανική διατροφή που περιγράφεται στη μελέτη είναι παρόμοια με τη διάσημη μεσογειακή διατροφή, αν και με κάποιες διαφορές στις πηγές λίπους και γαλακτοκομικών.

Ο σωστός διατροφικός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Οι χειρότερες δίαιτες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν αυτές με τη χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία πολλών σύγχρονων τύπων διατροφής για την αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, καθώς η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στην ημερήσια πρόσληψη τροφής ήταν οι λιγότερο υγιείς.

«Αυτό υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό ότι η τρέχουσα διατροφική καθοδήγηση, που περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών σε πολλούς πληθυσμούς, μπορεί να μην είναι δικαιολογημένη. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα παρόμοιο διατροφικό πρότυπο, το οποίο, όμως, περιλαμβάνει γαλακτοκομικά τρόφιμα κυρίως με πλήρη λιπαρά, μπορεί να έχει τις πιο ευνοϊκές συσχετίσεις με τα αποτελέσματα υγείας στον παγκόσμιο πληθυσμό», κατέληξε ο Δρ. Mente.

Η νέα έρευνα αποτελεί σίγουρα ευπρόσδεκτη είδηση για όσους λατρεύουν το κρέας και το τυρί σε όλο τον κόσμο. Πάντως, ενώ οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη την παρουσιάζουν ως την «μακράν πιο ποικιλόμορφη μελέτη διατροφής και αποτελεσμάτων υγείας στον κόσμο και τη μόνη με επαρκή εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος», οργανώσεις όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης κατανάλωσης κρέατος και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version