Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές (τσίλι) είναι γνωστές για τις λιποδιαλυτικές και μεταβολικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνότερη κατανάλωση αυτής της πιπεριάς μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Πώς το εξηγούν αυτό οι ειδικοί.
Οι πιπεριές τσίλι είναι πικάντικες και γευστικές. Χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Οι έρευνες αναδεικνύουν την καψαϊκίνη, την κύρια βιοδραστική ένωση στις πιπεριές τσίλι, για τα πολλά υποσχόμενα οφέλη της στην υγεία, ιδιαίτερα για την καρδιομεταβολική υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πιπεριές: Το κόλπο για να τις διατηρήσετε φρέσκες έναν ολόκληρο μήνα
Ωστόσο, μία νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε έντονη ανησυχία στους λάτρεις των καυτερών φαγητών καθώς αποκάλυψε μία συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων και της συνολικής παχυσαρκίας.
Αυτό εγείρει το ερώτημα: Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας;
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση πιπεριών τσίλι συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και κίνδυνο παχυσαρκίας, ιδίως σε γυναίκες και ενήλικες άνω των 60 ετών.
Η μελέτη αυτή ανέλυσε δεδομένα από 6.138 Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση καπνίσματος, η χρήση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και οι συνθήκες υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
Περίπου το 51% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και πάνω από το 34% είχαν παχυσαρκία με βάση την κατάσταση του ΔΜΣ τους.
Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ερευνήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης τσίλι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.
Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες:
- Καθόλου τσίλι: μηδέν φορές το μήνα (17%)
- Περιστασιακή κατανάλωση τσίλι: λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα (74%)
- Συχνή κατανάλωση τσίλι: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (9%).
Οι ερευνητές συνέλεξαν διατροφικά δεδομένα των συμμετεχόντων και πραγματοποίησαν μια σειρά στατιστικών αναλύσεων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πιπεριάς τσίλι και του επιπολασμού της παχυσαρκίας στον γενικό ενήλικο πληθυσμό.
Πώς η παχυσαρκία των γονιών επηρεάζει τα παιδιά τους – Ανατρεπτική μελέτη
Η συχνή κατανάλωση καυτερής πιπεριάς προκαλεί παχυσαρκία
Η μελέτη εντόπισε σημαντικές διαφορές στους δημογραφικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής, καθώς και στον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταξύ των τριών ομάδων κατανάλωσης πιπεριών τσίλι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στην ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα, την κατάσταση διαβήτη και τις διατροφικές συνήθειες, ενώ τα ποσοστά καπνίσματος και υπέρτασης ήταν παρόμοια.
Αν και ο μέσος ΔΜΣ ήταν επίσης παρόμοιος σε όλες τις ομάδες (περίπου 28,3 έως 29,0), η μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης τσίλι συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Περίπου το 30% των ατόμων που έτρωγαν σπάνια τσίλι είχαν παχυσαρκία, σε σύγκριση με περίπου 35% των περιστασιακών καταναλωτών τσίλι και σχεδόν 38% των συχνών καταναλωτών τσίλι.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι συχνοί καταναλωτές τσίλι είχαν ΔΜΣ 0,71 μονάδες υψηλότερο από τους μη καταναλωτές. Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε επίσης ότι η ομάδα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσίλι είχε 55% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από τους μη καταναλωτές.
Από όλους τους δημογραφικούς παράγοντες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, μόνο το φύλο επηρέασε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση τσίλι επηρέασε τον ΔΜΣ. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τσίλι στον κίνδυνο παχυσαρκίας ήταν πιο έντονες μεταξύ των γυναικών και των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Πώς μπορεί να επηρεάσουν το βάρος οι πιπεριές τσίλι
Η καψαϊκίνη, που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι, έχει μελετηθεί ευρέως για τις πιθανές επιδράσεις της κατά της παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι βοηθά στη μείωση του βάρους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που συνδέει την υψηλότερη κατανάλωση τσίλι με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Ο Thomas Holland, ιατρός στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής, Τμήμα Πεπτικών Παθήσεων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Rush, μιλώντας στο Medical News Today, εξήγησε για ποιο λόγο οι καυτερές πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Σημείωσε ότι οι πιπεριές τσίλι, ως μεμονωμένη τροφή, είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς περιέχουν φλαβονοειδή και καροτενοειδή, βιταμίνες C, A, B6 και σίδηρο.
Ο Holland ανέφερε ότι «Τα θρεπτικά συστατικά, τα φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις όπως η καψαϊκίνη που βρίσκονται στις πιπεριές τσίλι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους. Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει την οξείδωση των λιπιδίων, να βελτιώσει την ενεργοποίηση του καφέ λίπους (που οδηγεί σε καύση περισσότερης ενέργειας), να ενισχύσει τον κορεσμό και να βελτιώσει την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιόκοσμου».
Συγκεκριμένα, είπε, «οι πιπεριές τσίλι καταναλώνονται συχνά μαζί με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι η συχνότερη κατανάλωση πιπεριών τσίλι συνδέεται με συχνότερη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες». Αυτό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από όσες καίγονται.
Ο Holland τόνισε επίσης ότι η μελέτη αγνόησε την ποιότητα της διατροφής παρά τα διαθέσιμα δεδομένα και χρησιμοποίησε μια μόνο ερώτηση σχετικά με την κατανάλωση πιπεριάς τσίλι -χωρίς να λάβει υπόψη τον τύπο, την καυτερότητα ή το μέγεθος της μερίδας- καθιστώντας τα αποτελέσματα δύσκολα ερμηνεύσιμα.
«Η ποιότητα της διατροφής ή τα τρόφιμα με τα οποία καταναλώνονται οι πιπεριές τσίλι θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο ίδιος. Και συμβούλευσε τους λάτρες τις καυτερής πιπεριάς να μην ανησυχούν και να εξακολουθούν να τη γεύονται στα πιάτα τους, απλά να φροντίζουν αυτά τα πιάτα να μην είναι πλούσια σε λίπος και θερμιδικές «βόμβες».