Το μικροσκοπικό κόκκινο όσπριο που ρίχνει αποτελεσματικά το σάκχαρο

κόκκινο όσπριο, κόκκινες φακές

Αυτό το μικροσκοπικό κόκκινο όσπριο, εκτός από πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και γευστικό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας.

Είναι εδώδιμοι σπόροι από την οικογένεια των οσπρίων και είναι γνωστά για το σχήμα τους, ενώ πωλούνται με ή χωρίς άθικτο το εξωτερικό τους φλοιό. Αν και αποτελούν βασικό φαγητό σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία, το Μαρόκο και η Τυνησία, η μεγαλύτερη παραγωγή στις μέρες μας είναι στον Καναδά.

Μάθετε περισσότερα για τις φακές εδώ

Ποιο είναι το μικροσκοπικό κόκκινο όσπριο που ρίχνει αποτελεσματικά το σάκχαρο

Το όσπριο είναι οι κόκκινες φακές, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια νόστιμη προσθήκη στα γεύματά σας, αλλά μπορεί να είναι και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι κόκκινες φακές έχουν πολλές ιδιότητες που τις καθιστούν ευεργετικές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σχετικό άρθρο: Το θρεπτικό όσπριο που προστατεύει την καρδιά και αδυνατίζει

Κόκκινες φακές: Θρεπτική αξία

Παρόλο που οι φακές έχουν διαφορετικά χρώμα και τύπους που μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ως προς την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, 1 φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές γενικά παρέχει, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα ακόλουθα:

  • Θερμίδες: 230
  • Υδατάνθρακες: 39,9 γρ
  • Πρωτεΐνη: 17,9 γρ
  • Λίπος: 0,8 γρ
  • Φυτικές ίνες: 15,6 γραμμάρια
  • Θειαμίνη: 28% του DV
  • Νιασίνη: 13% του DV
  • Βιταμίνη Β6: 21% της DV
  • Φυλλικό οξύ: 90% του DV
  • Παντοθενικό οξύ: 25% του DV
  • Σίδηρος: 37% του DV
  • Μαγνήσιο: 17% του DV
  • Φώσφορος: 28% του DV
  • Κάλιο: 16% του DV
  • Ψευδάργυρος: 23% του DV
  • Χαλκός: 55% του DV
  • Μαγγάνιο: 43% του DV

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Η κατανάλωση φακών μπορεί να αυξήσει το βάρος των κοπράνων σας και να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του εντέρου σας.

Επιπλέον, οι φακές περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά, πολλές από τις οποίες προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Πώς οι κόκκινες φακές συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου

  1. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  2. Έχουν υψηλή περικεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  3. Έχουν πολλή πρωτεΐνη
  4. Έχουν ανθεκτικό άμυλο

1. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι κόκκινες φακές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλούν σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με τα ζαχαρούχα τρόφιμα που προκαλούν αιχμές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φακών αντί για τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι πατάτες ή το ρύζι μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά πάνω από 20%.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι κόκκινες φακές είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες αιχμές του σακχάρου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών οδήγησε σε βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

3. Πρωτεΐνη

Οι κόκκινες φακές είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη έχει μια χορταστική επίδραση, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως μειώνοντας την επιθυμία για σνακ με ζάχαρη που μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη πρωτεΐνης με υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο.

4. Ανθεκτικό άμυλο

Οι κόκκινες φακές περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικής ίνας που αντιστέκεται στην πέψη και δρα σαν πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα καλά βακτήρια στο έντερο. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top