Υπάρχει ένα «κατσαρό» λαχανικό, η τακτική κατανάλωση του οποίου, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών και των ματιών.
Μπορεί επίσης να προστατεύσει από την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Για όποιον ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά ή vegan, αυτό το λαχανικό είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια.
Λάχανο kale (λαχανίδα): Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Ποιο είναι το «κατσαρό» λαχανικό και τα διατροφικό οφέλη
Η λαχανίδα ή αλλιώς kale είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και έχει μεγάλα, βρώσιμα φύλλα με σκληρό μίσχο στο κέντρο. Συνήθως σε σκούρο πράσινο χρώμα, το kale είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μωβ.
Οι άκρες των φύλλων είναι είτε επίπεδες είτε σγουρές, εξ ου και πολλές φορές αναφέρεται ως «κατσαρό» λαχανικό. Όταν αγοράζετε kale, θα το βρείτε να πωλείται ολόκληρο ή ψιλοκομμένο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.
Διατροφικά οφέλη του kale
Μια μερίδα 80g kale (ωμό) περιέχει:
- 26 kcal / 112 kJ
- 2,7 γρ πρωτεΐνης
- 1,3 γρ λίπος
- 1,1 g υδατάνθρακες
- 3,3 γρ φυτικές ίνες
- 360 mg καλίου
- 104 mg ασβεστίου
- 1,36 mg σιδήρου
- 96mcg φυλλικού οξέος
- 88mg βιταμίνη C
Τα οφέλη του kale για την υγεία
- Πλούσιο σε βιταμίνες C και E, σελήνιο και β-καροτίνη που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού
- Μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών
- Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
- Περιέχει μια σειρά από καρκινοπροστατευτικές ουσίες
- Πηγή δύο βασικών φυτοθρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας των ματιών
1. Μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία
Το κατσαρό kale περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια περιεκτικότητα σε σελήνιο από το σπανάκι, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε και β-καροτίνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
Η λαχανίδα περιέχει πολλά από τα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητου για γερά οστά και δόντια και έχει χαμηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό, που καθιστά το ασβέστιο πιο διαθέσιμο για απορρόφηση.
Η λαχανίδα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού των οστών.
3. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις
Το κατσαρό kale περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο διατηρεί μια υγιή αρτηριακή πίεση.
Ένα άλλο όφελος του kale είναι ότι περιέχει ουσίες που συνδέονται με τη χοληστερόλη για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων της. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν μαγειρέψετε τη λαχανίδα στον ατμό ή την κάνετε χυμό, θα ωφεληθείτε από αυτά τα πλεονεκτήματα.
4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο
Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το kale είναι πλούσιο σε καρκινοπροστατευτικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη και η ινδόλη-3-καρβνόλη. Οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερα να μάθουμε.
5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών
Το kale είναι πλούσιο σε δύο φυτοθρεπτικά συστατικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και την όρασή μας. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.
Είναι το kale ασφαλές για κατανάλωση από όλους;
Καθώς η λαχανίδα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (που συνήθως αναφέρονται ως αραιωτικά του αίματος) πρέπει να προσέχουν την ποσότητα που τρώνε.
Συνήθως, η συμβουλή κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσετε να διατηρήσετε τη διατροφική σας πρόσληψη περίπου ίδια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.
«Είμαι διατροφολόγος – Αυτά τα εποχιακά λαχανικά του φθινοπώρου προστατεύουν από καρκίνο»
Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα θυρεοειδούς ή εκείνοι που λαμβάνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το kale. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφά το ιώδιο. Πάντως, η λαχανίδα είναι μικρότερου κινδύνου λόγω των χαμηλών επιπέδων των βρογχογόνων ενώσεων.