Στο καστανό ρύζι βρέθηκε τοξικό μέταλλο που σχετίζεται με καρκίνο και αυτισμό – Προσοχή στα παιδιά

καστανό ρύζι

Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας από τις τοξικές ουσίες; Ένα δημοφιλές τρόφιμο, όπως το καστανό ρύζι, μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο και αυτισμό, σύμφωνα με ειδικούς. Δείτε τι να προσέξετε.

Ποιο είναι το πιο καλό ρύζι για την υγεία μας: Καφέ, κόκκινο ή μαύρο;

Καστανό ρύζι: Τα οφέλη και το… τοξικό μέταλλο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το καστανό ρύζι, διατηρώντας τον φλοιό του, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Η τακτική κατανάλωσή του συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές νόσοι και διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού.​

Ερευνητές, όμως, διαπίστωσαν ότι το καστανό ρύζι περιέχει κατά 15% υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, ενός τοξικού μετάλλου που σχετίζεται με τον καρκίνο και τη βλάβη του εγκεφάλου.

Για τον μέσο υγιή ενήλικα, ίσως αυτό να μην κάνει μεγάλη διαφορά.

Όμως, η ομάδα από το Michigan State University που πραγματοποίησε την ανάλυση, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να ενέχει κινδύνους για μικρά παιδιά, των οποίων ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 6 έως 24 μηνών που κατανάλωναν καστανό ρύζι είχαν περίπου διπλάσια εκτιμώμενη έκθεση σε αρσενικό σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν λευκό ρύζι σε αντίστοιχες ποσότητες.

Η πρώιμη έκθεση στο αρσενικό, ένα χημικό στοιχείο που εμφανίζεται φυσικά στον φλοιό της Γης, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο IQ, μειωμένη μνήμη, μαθησιακές δυσκολίες και σοβαρότερες εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Η Felicia Wu, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο και κύρια συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε: «Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει τη σημασία της εξέτασης της ασφάλειας των τροφίμων μαζί με τη διατροφική τους αξία, όταν οι καταναλωτές κάνουν επιλογές».

«Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι η επιλογή καστανού ρυζιού αντί για λευκό οδηγεί σε υψηλότερη έκθεση σε αρσενικό κατά μέσο όρο, τα επίπεδα αυτά δεν αναμένεται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, εκτός κι αν κάποιος κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες καστανού ρυζιού κάθε μέρα για χρόνια».

Ρύζι ή ζυμαρικά; Ποιο είναι πιο υγιεινό και κατάλληλο για δίαιτα, σύμφωνα με ειδικούς

Το καστανό ρύζι περιέχει αρσενικό σε μεγάλες ποσότητες

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό εξαιτίας της συσσώρευσης της τοξικής αυτής ουσίας στο εξωτερικό καφέ στρώμα του κόκκου, γνωστό ως πίτουρο ρυζιού.

Αν και το πίτουρο είναι αυτό που δίνει στο καστανό ρύζι το χρώμα του, απομακρύνεται κατά τη διαδικασία λεύκανσης για την παραγωγή λευκού ρυζιού, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση αρσενικού.

Οι ειδικοί εξέτασαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές πτυχές του καστανού και του λευκού ρυζιού, και στη συνέχεια ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση «What We Eat in America» που έχει συνταχθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και το Joint Institute of Food Science and Applied Nutrition.

Αφού προσδιόρισαν πόσο ρύζι καταναλώνουν οι Αμερικανοί ανά ηλικιακή ομάδα, υπολόγισαν τη μέση ημερήσια δόση (ADD) έκθεσης σε αρσενικό χρησιμοποιώντας έναν τύπο που συνυπολογίζει τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι, την καθημερινή κατανάλωση ρυζιού και το μέσο σωματικό βάρος ανά ηλικιακή κατηγορία.

Από το συνολικό αρσενικό που βρέθηκε στο ρύζι, το 48% ήταν ανόργανη μορφή, κάτι που σημαίνει ότι η τοξική ουσία είχε συνδυαστεί με άλλα στοιχεία όπως οξυγόνο, χλώριο ή θείο και μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το οργανικό αρσενικό.

Στο λευκό ρύζι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.

Το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές:

  • Ανόργανο αρσενικό (η επικίνδυνη μορφή – συνδέεται με καρκίνο, προβλήματα ανάπτυξης κ.ά.)
  • Οργανικό αρσενικό (λιγότερο τοξικό, απαντάται φυσικά σε ορισμένα θαλασσινά, όπως ψάρια, οστρακοειδή και φύκια)

Από την άλλη πλευρά, το καστανό ρύζι που καλλιεργείται σε άλλες περιοχές του κόσμου είχε εντυπωσιακή συγκέντρωση 65% σε ανόργανο αρσενικό, ενώ και το λευκό ρύζι είχε επίσης υψηλό ποσοστό 53%.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το πίτουρο ρυζιού περιέχει περίπου 10 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αρσενικού από το εσωτερικό μέρος του κόκκου (ενδοσπέρμιο), δηλαδή το λευκό ρύζι.

Αρσενικό στο ρύζι: Πώς να μειώσετε αυτό το τοξικό δηλητήριο

Γιατί είναι επικίνδυνο το καστανό ρύζι στα παιδιά

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι βρέφη και νήπια ηλικίας 6 έως 24 μηνών που καταναλώνουν καστανό ρύζι ενδέχεται να προσλαμβάνουν αρσενικό σε επίπεδα από 0,29 έως 0,59 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως ξεπερνώντας το συνιστώμενο ασφαλές όριο των 0,21 μικρογραμμαρίων.

«Το πίτουρο ρυζιού και το καστανό ρύζι παρουσιάζουν υψηλότερη περιεκτικότητα και συγκέντρωση σε ανόργανο αρσενικό από το ενδοσπέρμιο ή το λευκό ρύζι», κατέληξαν οι ερευνητές.

 

Αν και ο ακριβής αριθμός ετήσιων θανάτων από έκθεση σε αρσενικό στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να εντοπιστεί λόγω ποικίλων αιτιών και πιθανής λανθασμένης απόδοσης, μελέτες δείχνουν ότι περίπου 500 πρόωροι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις και 1.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως αποδίδονται στην έκθεση σε αρσενικό μέσω πόσιμου νερού.

Ποια είναι τα 5 δημητριακά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η δηλητηρίαση από αρσενικό μέσω πόσιμου νερού επηρεάζει τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχει υψηλότερα επίπεδα ανόργανου αρσενικού, τοξικού μετάλλου που συνδέεται με καρκίνο και νευρολογικές διαταραχές.
  • Βρέφη και νήπια που καταναλώνουν καστανό ρύζι ενδέχεται να εκτίθενται σε ποσότητες αρσενικού που ξεπερνούν τα ασφαλή όρια.
  • Το αρσενικό συγκεντρώνεται κυρίως στο πίτουρο του ρυζιού, το οποίο αφαιρείται στο λευκό ρύζι, μειώνοντας έτσι την τοξικότητα.
  • Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της επιλογής τροφών όχι μόνο με βάση τα θρεπτικά οφέλη, αλλά και με γνώμονα την ασφάλεια από τοξικές ουσίες.
Scroll to Top