Κάσιους: Θερμίδες και οφέλη – Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν τρώτε κάθε μέρα;

κάσιους - θερμίδες - οφέλη

Λαχταράτε ένα τραγανό και θρεπτικό σνακ; Τα κάσιους είναι μια απολαυστική επιλογή που προσφέρει πλούσια γεύση και πολύτιμα οφέλη για την υγεία. Πόσες θερμίδες περιέχουν και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό σας αν τα καταναλώνετε καθημερινά; Από την υγεία της καρδιάς μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, δείτε τι αλλάζει στο σώμα σας με αυτή τη συνήθεια.

Ο «νεφροειδής» ξηρός καρπός που βοηθά στην απώλεια βάρους και προλαμβάνει τον διαβήτη

Ποια είναι τα οφέλη και πόσες οι θερμίδες του κάσιους;

Σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση κάσιους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση των κάσιους στη διατροφή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση αυτών των δεικτών, οι οποίοι σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτοί οι γλυκοί, βουτυρένιοι καρποί, λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα σνακ που μπαίνει σε σαλάτες, μπολ με δημητριακά, γλυκά και πολλά άλλα, αλλά έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας.

Οφέλη των κάσιους για την υγεία

Αναρωτιέστε τι άλλο μπορούν να κάνουν τα κάσιους για την υγεία σας; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Βελτιώνουν την καρδιακή υγεία

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πιθανώς λόγω του ευνοϊκού προφίλ λιπαρών τους. Τα κάσιους δεν αποτελούν εξαίρεση.

«Τα κάσιους είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς», αναφέρει η Gillean Barkyoumb, M.S., RDN, διαιτολόγος και ιδρύτρια του What’s for Dinner Club.

Αυτά τα υγιεινά λιπαρά μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη όταν αντικαθιστούν τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας ή το βούτυρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από κάσιους παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης τους σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν κάσιους.

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με διαιτολόγο

Βοηθούν στη διαχείριση βάρους

Αν αποφεύγετε τα κάσιους επειδή νομίζετε ότι είναι πλούσια σε θερμίδες, ξανασκεφτείτε το. Έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μας μπορεί να μην απορροφά όλες τις θερμίδες τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές τους ίνες μπορεί να δεσμεύουν ένα μέρος των λιπαρών, απομακρύνοντάς τα από τον οργανισμό. Έτσι, ενώ μια μερίδα (28 γρ.) ψημένων κάσιους περιέχει 163 θερμίδες, στην πραγματικότητα απορροφούμε περίπου 137 θερμίδες.

Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά επιβραδύνει την πέψη, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη. Τα κάσιους, συγκεκριμένα, είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες (μόλις 9 γρ. ανά μερίδα) και πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Έρευνες δείχνουν ότι η αντικατάσταση τροφών πλούσιων σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με κάσιους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου. Στην ίδια μελέτη που αναφέραμε νωρίτερα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν κάσιους εμφάνισαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.

Άνοια: Μια χούφτα από αυτό το τρόφιμο καθημερινά μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο

Υποστηρίζουν την υγεία των οστών

Τα κάσιους περιέχουν τρία βασικά θρεπτικά συστατικά για γερά οστά:

Αυτό τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Παρέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα κάσιους είναι φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που καταπολεμούν τη φλεγμονή και προστατεύουν από οξειδωτικό στρες.

Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, ένα αντιοξειδωτικό μέταλλο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο «απατεώνας» ξηρός καρπός που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από καρκίνο

Διατροφική αξία των κάσιους

Μια μερίδα (28 γρ.) ψημένων κάσιους χωρίς αλάτι περιέχει:

  • Θερμίδες: 163
  • Υδατάνθρακες: 9 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 1 γρ.
  • Σάκχαρα: 1 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4 γρ.
  • Ολικά Λιπαρά: 13 γρ.
  • Κορεσμένα Λιπαρά: 3 γρ.
  • Νάτριο: 5 mg
  • Βιταμίνη Κ: 10 mcg
  • Φώσφορος: 139 mg
  • Μαγνήσιο: 74 mg
  • Ψευδάργυρος: 2 mg

Πότε μπορούν να σας βλάψουν τα κάσιους

Αν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να αποφύγετε τα κάσιους.

Επιπλέον, τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά. Αν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Ο Νο1 ξηρός καρπός για αντιγήρανση – Πόσο πρέπει να τρώμε

Πώς να εντάξετε τα κάσιους στη διατροφή σας

  • Σνακ: Απολαύστε τα σκέτα ή με αποξηραμένα φρούτα.
  • Τραγανή επικάλυψη: Προσθέστε τα σε γιαούρτι, σαλάτες ή μπολ με δημητριακά.
  • Καρυκεύματα: Φτιάξτε πικάντικα κάσιους με κάρυ.
  • Εναλλακτικά γαλακτοκομικών: Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε κρέμα ή τυρί κάσιους.
  • Γλυκά: Φτιάξτε σοκολατένιες λιχουδιές με κάσιους.

Τα κάσιους είναι ένας γευστικός και θρεπτικός ξηρός καρπός που μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, τα οστά, το σάκχαρο του αίματος και πολλά άλλα. Είναι ώρα να τα προσθέσετε στη λίστα των αγαπημένων σας σνακ.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Καρδιαγγειακή Υγεία: Τα κάσιους βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και υποστηρίζουν την καρδιά χάρη στα υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τους.
  • Διαχείριση Βάρους & Σακχάρου: Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες συμβάλλει στον κορεσμό, ενώ παράλληλα βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Οστά & Αντιοξειδωτικά: Περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ, που υποστηρίζουν την οστική υγεία, καθώς και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
  • Κατανάλωση & Προφυλάξεις: Μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή με διάφορους τρόπους, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα με αλλεργίες ή ιστορικό πέτρας στα νεφρά.
Scroll to Top