Το καρπούζι είναι η τέλεια απόλαυση για το καλοκαίρι, αλλά το να πρέπει να ξεδιαλέξετε την καθαρή σάρκα από τα κουκούτσια μπορεί να μειώσει την επιθυμία να καταναλώσετε το συγκεκριμένο φρούτο.
Εάν ανοίξετε ένα καρπούζι θα δείτε πολλά κουκούτσια. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι μαύρα, άλλα μπορεί να είναι άσπρα, αλλά είναι όλα σπόροι. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο χρωμάτων και υπάρχει κάποιο που δεν πρέπει να τρώτε;
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι νευρικοί, φοβούμενοι ότι μπορεί να πνιγούν από τους σπόρους. Τα παιδιά σκέφτονται ότι αν καταπιούν ένα κουκούτσι, ένα καρπούζι θα αναπτυχθεί στο στομάχι τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως! Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να φοβάστε – τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση.
Η απάντηση είναι ότι, πράγματι, τα λευκά και τα μαύρα κουκούτσια διαφέρουν και ναι, μπορείτε να φάτε όλα τα κουκούτσια του καρπουζιού, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είναι φυσικές πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της νιασίνης.
Μαύρα κουκούτσια στο καρπούζι
Τα μαύρα κουκούτσια σε ένα κανονικό καρπούζι είναι απλοί σπόροι. Είναι ώριμοι, γόνιμοι σπόροι, οπότε αν φυτέψετε λίγους στο έδαφος, θα βλαστήσουν και θα βγάλουν φρούτο. Αν και θεωρείται ότι είναι πολύ σκληρά και ως εκ τούτου μη βρώσιμα, τα μαύρα κουκούτσια είναι στην πραγματικότητα απολύτως ασφαλή για κατανάλωση.
Λευκά κουκούτσια στο καρπούζι
Τα λευκά κουκούτσια είναι στην πραγματικότητα ανώριμοι μαύροι σπόροι. Είναι μαλακά και σχεδόν ημιδιαφανή γιατί μόλις αρχίζουν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται. Οι σπόροι είναι άγονοι, επομένως δεν θα φυτρώσουν σε φρούτο αν τους φυτέψετε. Είναι, ωστόσο, τόσο μαλακά που δεν είναι ενοχλητικό να τα καταπιεί κανείς μαζί με τη σάρκα του καρπουζιού.
Ενώ θα βρείτε λευκά κουκούτσια σε κανονικά φρούτα με σπόρους, θα βρείτε ακόμα περισσότερα στα καρπούζια χωρίς σπόρους, τα οποία φτιάχτηκαν για να μην παράγουν ώριμους σπόρους, έτσι όλοι οι σπόροι του φρούτου παραμένουν ανώριμοι και λευκοί.