Καρπούζι: Πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα – Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τα κουκούτσια;

Καρπούζι

Η αλήθεια είναι πως το ζουμερό, γλυκό καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Δεν είναι αγαπημένο μόνο για την αναζωογονητική γεύση του, αλλά και για τη διατροφική δύναμη που έχει και για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποτελείται από περίπου 92% νερό. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνετε ενυδατωμένοι τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ είναι γεμάτο με βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής.

Καρπούζι: Θερμίδες και διατροφική αξία

Πιο αναλυτικά, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι πεντανόστιμο και το απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες όλες τις ώρες της μέρας.

Ένα φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους έχει:

  • 46 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους,
  • 1 mg νατρίου,
  • 9 γραμμάρια ζάχαρης,
  • 10 mg ασβεστίου,
  • 12 mg βιταμίνης C,
  • 15 mg μαγνησίου
  • 170 mg καλίου
  • 139 γραμμάρια νερού

Η περιεκτικότητά του σε κάλιο, μάλιστα, είναι εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται για ένα βασικό μέταλλο που υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Και εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχει καλές ποσότητες βιταμίνης Α.

Τα αντιοξειδωτικά του καρπουζιού που καταπολεμούν τις ασθένειες, όπως το λυκοπένιο και η κουκουρμπιτακίνη Ε, μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης. Το λυκοπένιο δίνει επίσης στο καρπούζι το κόκκινο χρώμα του. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά την άσκηση.

Καρπούζι: Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τα κουκούτσια;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα κουκούτσια του καρπουζιού και πιθανότατα έχετε κι εσείς πολλές ερωτήσεις για το αγαπημένο, καλοκαιρινό φρούτο. Είναι τα λευκά κουκούτσια πιο ασφαλή για κατανάλωση από τα μαύρα κουκούτσια; Είναι καλύτερο να προτιμάτε καρπούζι χωρίς κουκούτσια; Αν φάτε μαύρα κουκούτσια, τι θα πάθετε;

Οι ειδικοί λένε ότι αν φάτε μερικά κουκούτσια από το καρπούζι όχι μόνο δεν θα πάθετε κάτι, αλλά θα κερδίσετε και κάποια από τα οφέλη τους.

«Τα λευκά κουκούτσια υπάρχουν στο καρπούζι όταν ένας σπόρος δεν έχει ωριμάσει πλήρως», αναφέρει στο Verywell ο γνωστός διαιτολόγος Toby Amidor, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση των κουκουτσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαύρα κουκούτσια του καρπουζιού είναι ώριμοι, γόνιμοι σπόροι που θα φύτρωναν σε ένα φυτό καρπουζιού αν φυτεύατε μερικούς στο χώμα. Είναι ασφαλείς για κατανάλωση και θα περάσουν από τον οργανισμό σας, καθώς είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απολύτως ασφαλές και υγιεινό να καταπιούν τα κουκούτσια του καρπουζιού. Τα κουκούτσια είναι φυσικές πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η νιασίνη.

«Αν και δεν είναι πολύ ευχάριστα να τα μασουλήσετε, τα κουκούτσια έχουν μια μεγάλη διατροφική δύναμη από μόνα τους» αναφέρει στο Verywell η διαιτολόγος Kacie Barnes.

Μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν βούτυρο από κουκούτσια καρπουζιού, αλεύρι ή απλά τα ψήνουν για να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, τονίζει η ίδια.

Ο Amidor προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η κατανάλωση κουκουτσιών καρπουζιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερικά προβλήματα σε όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Αν ο οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος να τρώει κουκούτσια και αν καταναλώσετε πάρα πολλά κουκούτσια, μπορεί να έχει πεπτικές ενοχλήσεις. Αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ένα ανώτερο ασφαλές όριο για την κατανάλωση κουκουτσιών καρπουζιού.

Ποια κουκούτσια δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση

Μπορεί να σας ανακουφίζει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να βγάζετε ένα ένα κουκούτσι από μία φέτα καρπούζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε τα κουκούτσια από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγετε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Γιατί περιέχουν προυσικό οξύ, γνωστό και ως κυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Αν καταπιείτε ένα ή δύο κουκούτσια ολόκληρα, δεν θα πάθετε κάτι σημαντικό, γιατί θα περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα και είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε να συνθλίβετε τα κουκούτσια και έπειτα να τα καταναλώνετε. Τα σπασμένα κουκούτσια κερασιών εκθέτουν τον οργανισμό σας ευκολότερα στο προυσικό οξύ.

Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνετε τα σπόρια από τα μήλα. Περιέχουν κι αυτά κυάνιο. Αν καταπιείτε μερικούς σπόρους μήλου, να ξέρετε ότι η φυσική προστατευτική τους επικάλυψη τους εμποδίζει να εισέλθουν στο πεπτικό σας σύστημα. Αλλά η κατανάλωση πάρα πολλών θρυμματισμένων σπόρων μήλου μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να καταναλώνετε τους σπόρους που βρίσκονται στο εσωτερικό κουκούτσι του βερίκοκου. Περιέχουν κι αυτοί κυάνιο και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στο στομάχι και να σας οδηγήσουν μέχρι και στο νοσοκομείο.

 

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top