Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αύξηση ρεκόρ σε παιδιά και νέους – Ποια υγιεινά τρόφιμα ενοχοποιούνται

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αύξηση ρεκόρ σε παιδιά και νέους - Ποια υγιεινά τρόφιμα ενοχοποιούνται

Μια από τις μορφές καρκίνου που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς, καθώς εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε παιδιά, εφήβους και νέους, είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η Dr Maria Abreu, πρόεδρος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, την χαρακτηρίζει «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες αυτής της γενιάς».

Την τελευταία δεκαετία, έχει διαγνώσει έναν αυξανόμενο αριθμό νέων με καρκίνο του παχέος εντέρου, που κάποτε θεωρούνταν ασθένεια των ηλικιωμένων.

«Είμαι γιατρός και αρνούμαι να δώσω στα παιδιά μου δύο βλαβερά τρόφιμα που καταναλώνουν πολλά παιδιά»

«Η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί εδώ και χρόνια για την αύξηση των κρουσμάτων», τονίζει η Δρ Abreu λέγοντας ότι «τελευταία βλέπει όλο και περισσότερους ανθρώπους ηλικίας 20 και 30 ετών που τρώνε υγιεινά και αθλούνται να αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου».

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η Δρ Abreu, πιστεύει ότι δύο πρόσθετα στη σημερινή διατροφή που εντάχθηκαν στην διατροφή των Αμερικανών τη δεκαετία του 1970 – και για τα οποία σπάνια γίνεται λόγος σε σχέση με την κρίση του καρκίνου του παχέος εντέρου – μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων.

Το πρώτο είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και το άλλο είναι οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα τρόφιμα μια κρεμώδη υφή και βρίσκονται σε υγιεινές τροφές, όπως τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, το τυρί κότατζ και το φυστικοβούτυρο.

Σιρόπι καλαμποκιού

Συνήθως συνδέεται με το πρόχειρο φαγητό, σόδες και επιδόρπια, αλλά έχει επίσης εισχωρήσει και σε πιο «υγιεινά» τρόφιμα, όπως σάλτσες για σαλάτες, πλιγούρι βρώμης, χυμούς φρούτων, δημητριακά και ψωμί.

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης εισήχθη τη δεκαετία του 1970 στη διατροφή των Αμερικανών, ως μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών των τροφίμων. Εκείνη την εποχή, ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επιδότησε τις  καλλιέργειες καλαμποκιού για να τις καλλιεργήσουν περισσότερο οι αγρότες. Αυτή η περίσσεια σοδειά οδήγησε στην ανάπτυξη σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το οποίο έγινε φθηνότερο στην παραγωγή από τη ζάχαρη. Έτσι, κατέληξε να μπαίνει παντού.

Ποιες μορφές καρκίνου παρουσιάζουν αύξηση στις γυναίκες κάτω των 35 ετών – Πώς θα προστατευθούν

Γαλακτωματοποιητές

Το πρόβλημα με τους γαλακτωματοποιητές, είναι ότι χρησιμοποιούνται για να δώσουν σε υγιεινά τρόφιμα όπως τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, το τυρί κότατζ και το φυστικοβούτυρο μια κρεμώδη υφή. Οι κοινοί γαλακτωματοποιητές περιλαμβάνουν λεκιθίνη σόγιας, σουκραλόζη, κόμμι ξανθάνης, καραγενάνη, μαλτοδεξτρίνη και πολυσορβικό, τα οποία εμφανίζονται όλες στις ετικέτες των συστατικών.

Η Δρ Abreu υποστηρίζει ότι αυτά τα συστατικά προκαλούν τον όλεθρο στο μικροβίωμα, υγιών βακτηρίων στα έντερά μας.

«Όταν αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα καταστρέφεται, μειώνει την ικανότητά μας να προστατεύουμε την πεπτική οδό από παθογόνα που ερεθίζουν τα κύτταρά μας και δημιουργούν φλεγμονές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό προκακοήθων κυττάρων και να τα οδηγήσει στον γρήγορο πολλαπλασιασμό, μια διαδικασία που ονομάζεται πολλαπλασιασμός. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, που αυξάνει «σημαντικά» τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου» εξηγεί η είπε ο Δρ Abreu.

Το γεγονός ότι η εισαγωγή σιροπιού καλαμποκιού και γαλακτωματοποιητών υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 και του ‘ 80 εξηγεί γιατί οι σημερινοί 40άρηδες προσβάλλονται από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποσοστά ρεκόρ.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι περισσότεροι από 50.000 Αμερικανοί αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου φέτος. Και για τους νέους, τα ποσοστά αναμένεται να διπλασιαστούν μεταξύ 2010 και 2030. Τα ποσοστά σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν επίσης αυξηθεί περίπου 2% ετησίως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

Αύξηση 500% σε παιδιά και 333% σε εφήβους

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City εξέτασαν πρόσφατα τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα 10 έως 44 ετών τις τελευταίες δύο δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα είχαν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών και 333% μεταξύ των εφήβων ηλικίας 15 έως 19 ετών. Τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 71% μεταξύ των ατόμων 30 έως 34 και από 35 έως 39 ετών, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 58%.

Ο Δρ Abreu υποστηρίζει ότι «η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου και υποψιάζομαι ότι αυτό είναι μεταμορφωτικό σε αυτή τη νέα αύξηση των νέων που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου».

Σημείωσε ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί με τους γαλακτωματοποιητές.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology διαπίστωσε ότι ποντίκια ηλικίας έξι εβδομάδων -που ισοδυναμεί με έναν άνθρωπο έφηβο- στα οποία χορηγήθηκε δίαιτα πλούσια σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, είχαν «βαθιές» αλλαγές στο μικροβίωμα τους.

Όσον αφορά τους γαλακτωματοποιητές, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια κατανάλωναν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτωματοποιητές, οι απόγονοί τους παρουσίασαν καταστροφή του εντερικού φραγμού τους, οδηγώντας σε φλεγμονή. Τα ποντίκια στο πείραμα ήταν τριών εβδομάδων, ισοδύναμα ενός ανθρώπινου βρέφους.

Ο Δρ Abreu σημείωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα μικροβιώματα των παιδιών δεν είναι τόσο διαφορετικά και σταθερά όσο των ενηλίκων, επομένως πρόσθετα όπως γαλακτωματοποιητές και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτά από ό,τι θα είχαν ως ενήλικες.

Για να περιορίσουν και τα δύο πρόσθετα, συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν τα προ-αρωματισμένα ή προγλυκαμένα τρόφιμα και να μην προσθέτουν γλυκαντικά ή αρώματα στις τροφές. Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το ελληνικό γιαούρτι λέγοντας  ότι «είναι φτιαγμένο με φυσικά υλικά και είναι ένα υπέροχο σνακ για τους ανθρώπους. Αν όμως αρχίσετε να τρώτε επιδόρπια γιαουρτιού, η γιαούρτια με φρούτα που έχουν περισσότερη ζάχαρη και γάλα από ό,τι γιαούρτι, αυτό αλλάζει τα βακτήρια του εντέρου μας».

Κορυφαίος ογκολόγος αποκαλύπτει την καθημερινή διατροφή για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Προτείνει να αγοράσετε απλό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέσετε το δικό σας μέλι, γκρανόλα και φρούτα. «Το φαγητό που φτιάχνεται στο σπίτι είναι ακόμα πολύ καλύτερο».

Όλο Υγεία

Scroll to Top