Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος: Τα συμπληρώματα διατροφής αυξάνουν τον κίνδυνο; Τι αποφεύγει Αμερικανίδα ειδικός

Καρκίνος, φυτοφάρμακα

Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Οι τροφές που επιλέγετε μπορεί να σας προστατεύουν από ορισμένα είδη καρκίνου, ενώ υπάρχουν τρόφιμα και συμπληρώματα που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και τα οποία πρέπει να αποφεύγετε. Τι πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με γνωστή διαιτολόγο της Αμερικής.

Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Μία σωστή διατροφή προσφέρει στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας για να καταπολεμά διάφορες ασθένειες. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Μια γνωστή διαιτολόγος από τις ΗΠΑ, η Nichole Andrews, που ειδικεύεται στη διατροφή των ασθενών με καρκίνο, αποκαλύπτει τις συμβουλές που δίνει στους ασθενείς της κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ή μετά τη θεραπεία και σας προτρέπει να τις ακολουθήσετε κι εσείς.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου

  1. Να αγοράζετε πράσινες σκόνες
  2. Την υπερκατανάλωση βιταμινών
  3. Το αλκοόλ
  4. Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα
  5. Την κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  6. Τη δίαιτα Keto

1. Να αγοράζετε πράσινες σκόνες

Οι πράσινες σκόνες που προωθούνται στην αγορά ως ένας τρόπος «κάλυψης των διατροφικών αναγκών και «κάλυψης των κενών από φρούτα και λαχανικά» στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Δεν θα αγόραζα ποτέ αυτές τις πράσινες σκόνες. Πρέπει να τις αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά που έχουν και φυτικές ίνες. Οι σκόνες αυτές δεν έχουν φυτικές ίνες και μάλιστα μερικές φορές είναι εμπλουτισμένες με περίεργα βότανα που μπορεί να βλάψουν το συκώτι σας. Απλά φάτε φρούτα και λαχανικά» αναφέρει η Andrews και προσθέτει ότι οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στην αποτροπή του καρκίνου.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που τρώνε λιγότερες φυτικές ίνες έχουν περισσότερες φλεγμονές στο πεπτικό τους σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλαβερών μεταλλάξεων στα κύτταρα.

2. Την υπερκατανάλωση βιταμινών

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν βιταμίνες, δεν τις χρειάζονται και τις παίρνουν χωρίς λόγο, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Η υπερβολική δόση μίας βιταμίνης μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Κάποια συμπληρώματα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού που μπορεί να αγγίζει και το 200% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για παράδειγμα, μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη Β3, έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο, ενώ συμπληρώματα με μεγάλη δόση βιταμίνης C και Ε έχουν συνδεθεί με ταχύτερη ανάπτυξη όγκων.

Η Andrews σας συνιστά να ενημερώνεστε από τον γιατρό σας για το κατάλληλο για εσάς συμπλήρωμα και να κάνετε οπωσδήποτε εξετάσεις αίματος όπου εντοπίζονται τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στη διατροφή.

3. Το αλκοόλ

Το αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, προειδοποίησε η ίδια.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, στο ήπαρ, στο λαιμό και το στόμα.

Όπως είπε η Andrews: «Δεν πίνω καθόλου αλκοόλ» και σας συμβουλεύει να κάνετε το ίδιο, γιατί, όπως είπε, το αλκοόλ στο σώμα διασπάται σε ακεταλδεΰδη – ένα γνωστό καρκινογόνο που μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων.

4. Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα

Τα αλλαντικά, το μπέικον, τα χοτ ντογκ ακόμη και το προσούτο συχνά περιέχουν πρόσθετα νιτρικά για να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με καρκίνους από τους επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντιδρούν στο σώμα σχηματίζοντας ενώσεις που προκαλούν καρκίνο.

Η Andrews αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί τα παραπάνω αλλαντικά για να φτιάξει σάντουιτς και σας προτείνει να χρησιμοποιείτε φρέσκα κρέατα που ψήνετε εσείς και τα κόβετε έπειτα σε φέτες ή να επιλέγετε τόνο σε κονσέρβα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μόλις 50 γραμμαρίων επεξεργασμένων κρεάτων την ημέρα ή δύο φέτες ζαμπόν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%.

5. Την κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

«Αυτά τα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά έχουν πολλά λιπαρά και είναι γεμάτα ζάχαρη. Αν θέλετε πρωτεϊνη, καλύτερα να επιλέξετε ροφήματα πρωτεΐνης, ζωικές πρωτεΐνες ή φυτικές πρωτεΐνες» ανέφερε η ίδια.

6. Τη δίαιτα Keto

Πρέπει να αποφεύγετε τη δίαιτα Keto. Οι οπαδοί της δίαιτας παίρνουν όλη την ενέργεια από λίπη και πρωτεΐνες και αποφεύγουν εντελώς τους υδατάνθρακες.

Όμως, το σώμα μας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε το 50% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε να προέρχεται από υδατάνθρακες, επειδή αυτή είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματός μας. Επίσης, είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου σας.

«Έτσι, αν αντιμετωπίζετε καθημερινά εγκεφαλική ομίχλη ή θέλετε να περιποιηθείτε τον εγκέφαλό σας, τρώτε υδατάνθρακες» αναφέρει η Andrews.

Οι ειδικοί λένε ότι ακολουθώντας τη δίαιτα Keto για σύντομο χρονικό διάστημα δεν κινδυνεύετε από κάτι, αλλά αν την ακολουθείτε για μεγάλο διάστημα, μπορεί να βλάψει το DNA και τα κύτταρα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Καρκίνος: Η άσκηση είναι απαραίτητη

Η γνωστή διαιτολόγος σας προτείνει να ασκείστε τακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Καλό είναι οι άνθρωποι να κινούνται και κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν πρέπει να γυμνάζεστε και μετά να κάθεστε όλη μέρα. Πρέπει να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Εξίσου σημαντικός, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και ο ύπνος. Το CDC λέει ότι όλοι πρέπει να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με την Andrews, ο σωστός ύπνος εξισορροπεί τις ορμόνες σας και βοηθά τα κύτταρά σας και τους μυς να αναδομηθούν, ενώ απαραίτητο είναι και το πρωινό που θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version