Μια διατροφική συνήθεια που ίσως θεωρείτε αθώα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τον καρκίνο στο πάγκρεας. Δείτε τι αποκαλύπτει ειδικός και ποιες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Καρκίνος παγκρέατος: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας μελέτης για τη θεραπεία του
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πώς αναπτύσσεται – Ποιο τρόφιμο πρέπει να αποφεύγουμε
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στους ιστούς του παγκρέατος, ενός οργάνου που βρίσκεται οριζόντια πίσω από το κάτω μέρος του στομάχου. Το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των σακχάρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του παγκρέατος ξεκινά στα κύτταρα που επενδύουν τους πόρους που μεταφέρουν τα πεπτικά ένζυμα έξω από το πάγκρεας. Σπάνια, μπορεί να σχηματιστεί σε κύτταρα που παράγουν ορμόνες.
Ένας ειδικός απηύθυνε προειδοποίηση μέσω των κοινωνικών δικτύων για τον ανησυχητικό κίνδυνο καρκίνου από τρεις δημοφιλείς τροφές και ποτά που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ο κίνδυνος από την κατανάλωση τροφών που έχουν καεί ή καψαλιστεί, καθώς περιέχουν τοξικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του εντέρου και του εξαιρετικά δύσκολου καρκίνου του παγκρέατος.
Καρκίνος του παγκρέατος: Το «περίεργο» σημάδι στο πόδι που προειδοποιεί
Το καμένο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο στο πάγκρεας
Το καμένο κρέας, συγκεκριμένα, περιέχει «ετεροκυκλικές αμίνες ή πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν δείξει σε ορισμένες μελέτες ότι προκαλούν βλάβες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου», ανέφερε ο Dr Sermed Mezher με έδρα το Λονδίνο, σε βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών σχηματίζονται όταν το κρέας ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, όπως στο μπάρμπεκιου.
Οι ειδικοί εδώ και καιρό προειδοποιούν για τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου και καμένων τροφών που βασίζονται σε υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες και το ψωμί.
Αυτό οφείλεται στην παρουσία του τοξικού μορίου ακρυλαμίδιο, το οποίο σχηματίζεται όταν ορισμένα σάκχαρα και πρωτεΐνες στα τρόφιμα ενώνονται κατά τη θέρμανση.
Αναλύσεις έχουν βρει μικρές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε αυτή την τοξίνη και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του νεφρού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ποσότητα καμένου τοστ ή πατάτας που θα έπρεπε να καταναλώσει κανείς για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου είναι υπερβολική και απίθανο να συμβεί στην πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβήτης τύπου 2: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο έως και 75% – Σοκαριστική μελέτη
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου
Ο Dr Mezher προέτρεψε επίσης όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου να αποφεύγουν δύο ακόμη δημοφιλείς απολαύσεις.
«Η επόμενη είναι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και το πεπερόνι», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αυτές τις τροφές ως «καρκινογόνες κατηγορίας 1».
Εξήγησε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από ενώσεις που ονομάζονται νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν αντιδράσεις στον οργανισμό που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων στο έντερο.
Μέσα στο πεπτικό σύστημα, τα νιτρικά μπορούν να υποστούν αντίδραση και να μετατραπούν σε ουσίες που ονομάζονται Ν-νιτροσο ενώσεις (NOCs).
Αυτές μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερο, το όργανο που επεξεργάζεται την τροφή, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου, όπως εξηγεί το Cancer Research UK.
Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση μόλις μιας φέτας μπέικον την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου κατά 20%.
Αυτό είναι λιγότερο από το όριο που συνιστά το NHS, δηλαδή δύο φέτες μπέικον ή τρεις φέτες ζαμπόν την ημέρα.
Τελευταίο στη λίστα του Dr Mezher με τις τροφές προς αποφυγή είναι το αλκοόλ.
«Συνδέεται με επτά είδη καρκίνου, καθώς το αλκοόλ μετατρέπεται σε τοξικό παραπροϊόν που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωση των κυττάρων», προειδοποίησε.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών».
Στη λεζάντα που συνόδευε το βίντεο, ο Dr Mezher έγραψε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με «ηπατική νόσο, καρδιακά προβλήματα και διάφορους τύπους καρκίνου».
«Ακόμη και μικρές ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του οισοφάγου, γεγονός που το καθιστά κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή», πρόσθεσε.
10 συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος – Τα δυο είναι πολύ κοινά και χρειάζονται προσοχή
Παράγοντες κινδύνου
Οι γιατροί έχουν υποδείξει ως πιθανούς παράγοντες την παχυσαρκία, την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, την ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα και ακόμη και τα αόρατα σωματίδια πλαστικού στο πόσιμο νερό.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών δείχνει ως αιτία τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ζαμπόν και το μπέικον.
Ορισμένοι έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώσουν ότι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα με τον καπνό και ότι θα έπρεπε να συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για την υγεία, όπως τα τσιγάρα.