Καρκίνος: Πώς να τρώτε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να τον καταπολεμήσει

Καρκίνος: Πώς να τρώτε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να τον καταπολεμήσει

Ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια, αλλά όλο και συχνότερα πλέον, οι ερευνητές τον αποδίδουν και σε μεταβολικούς παράγοντες, όπως η διατροφή. Σήμερα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ισχύει, όμως, κάτι αντίστοιχο και για τον χρόνο και την ποσότητα που τρώμε; 

Έρχονται εμβόλια που θα προλαμβάνουν τον καρκίνο – Τι σχεδιάζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Μια επιστημονική μελέτη απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ένας συγκεκριμένος τρόπος κατανάλωσης του φαγητού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάπτυξη ενός όγκου δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα των μεταλλάξεων του DNA. Περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, της «ηλεκτρικής ενέργειας» των κυττάρων μας που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί τονίζουν τώρα τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Mayo Clinic, το 25% όλων των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί μόνο μέσω διατροφικών βελτιώσεων.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών φυτικής προέλευσης είναι ένα καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, καθώς παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες και φυτοχημικά όπως αντιοξειδωτικά -και τα δύο ισχυρά αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά.

Καρκίνος: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να τον αντιμετωπίσει

Μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Cell υποδηλώνει ότι σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώτε, αλλά και το πότε και πόσο τρώτε. Οι ερευνητές από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) στη Νέα Υόρκη, σημειώνουν ότι η διαλειμματική νηστεία σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα στον καρκίνο.

Γονίδια και καρκίνος: Τι συμβαίνει πριν από τη γέννηση και αυξάνει τον κίνδυνο

 «Τα ευρήματά μας εντοπίζουν μια σχέση μεταξύ του διατροφικού περιορισμού και των βελτιστοποιημένων έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων, με τη δυνατότητα ενίσχυσης των στρατηγικών ανοσοθεραπείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για να κατανοήσουν τα οφέλη της νηστείας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, οι ερευνητές περιόρισαν τη δίαιτα των ποντικών, στερώντας τους την τροφή για δύο 24ωρες περιόδους την εβδομάδα. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα ποντίκια που συμμετείχαν σε περιόδους νηστείας παρουσίασαν μια βαθιά αλλαγή στα κύτταρα-«φυσικούς φονείς»,< τα λευκά αιμοσφαίρια που καταστρέφουν τα άρρωστα κύτταρα, όπως εκείνα που έχουν υποστεί βλάβη από καρκίνο.

Η μελέτη πρότεινε ότι η νηστεία βοηθά αυτά τα κρίσιμα λευκά αιμοσφαίρια να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον μέσα και γύρω από τους όγκους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον καρκίνο.

Προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία στα οφέλη, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η νηστεία έκανε τα κύτταρα-«φυσικούς φονείς» να ταξιδέψουν στον μυελό των οστών των ζώων. Εκεί, τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σε θέση να παράγουν περισσότερη ιντερφερόνη-γάμα, μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αντικαρκινική απόκριση.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

Σύμφωνα με το Hopkins Medicine, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε διαλειμματική νηστεία, αλλά όλοι βασίζονται στην επιλογή τακτικών χρονικών περιόδων για φαγητό και νηστεία. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • να τρώτε μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ωρών κάθε μέρα και να νηστεύετε για το υπόλοιπο ή
  • να τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα για δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Mark Mattson, που έχει μελετήσει τη διαλειμματική νηστεία για 25 χρόνια, αναφέρει ότι μετά από ώρες χωρίς φαγητό, το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα ζάχαρης και αρχίζει να καίει λίπος. Αναφέρεται σε αυτό ως μεταβολική αλλαγή.

«Η διαλειμματική νηστεία έρχεται σε αντίθεση με το κανονικό διατροφικό μοτίβο για τους περισσότερους ανθρώπους, που τρώνε περίπου όσες ώρες είναι ξύπνιοι. Αν κάποιος τρώει τρία γεύματα την ημέρα, συν σνακ, και δεν ασκείται, τότε κάθε φορά που τρώει, λειτουργεί με αυτές τις θερμίδες και δεν καίει τα αποθέματά του λίπους», εξηγεί ο ειδικός.

Με λίγα λόγια, η διαλειμματική νηστεία λειτουργεί παρατείνοντας την περίοδο κατά την οποία το σώμα έχει κάψει τις θερμίδες που καταναλώσατε κατά το τελευταίο σας γεύμα και αρχίζει να καίει λίπος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κάθε ασθενής έχει εξαιρετικά εξατομικευμένες ανάγκες: Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα άλλο. Ο υποσιτισμός, η κόπωση, η απώλεια βάρους και η αργή επούλωση -όλα τα πιθανά αποτελέσματα της νηστείας- θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη φροντίδα, ειδικά αν βρίσκεται σε ενεργό θεραπεία για τον καρκίνο.

Συμπληρώματα διατροφής και καρκίνος: Ποια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο έως και 28%

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής και συνιστάται πριν αλλάξετε τη διατροφή σας.

Πηγές: The Healthy, Mayo Clinic, Cell, Hopkins Medicine

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top