Το γιαούρτι, το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων, πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλούς τύπους ασθενειών, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Έτσι, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές από το Mass General Brigham διαπιστώνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρωτοποριακό τεστ για την έγκαιρη ανίχνευσή του ήρθε και στην Ελλάδα
Πόσο γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου;
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτες που παρακολουθούσαν συμμετέχοντες για δεκαετίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού για Bifidobacterium, ένα βακτηριακό είδος που βρίσκεται στο γιαούρτι.
«Η μελέτη μας παρέχει μοναδικές αποδείξεις για τα πιθανά οφέλη του γιαουρτιού», δήλωσε ο συγγραφέας της εργασίας, Shuji Ogino, επικεφαλής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας στο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγείας Mass General Brigham.
«Η προσέγγισή μας είναι να προσπαθήσει να συνδέσει τις μακροχρόνιες δίαιτες και άλλες εκθέσεις με μια πιθανή βασική διαφορά στον ιστό, όπως η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίων. Αυτό το είδος έρευνας μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τη διατροφή με τα αποτελέσματα της υγείας», πρόσθεσε.
Η μελέτη έδειξε ότι το βακτηριακό είδος ήταν αρκετά κοινό: περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν ανιχνεύσιμο Bifidobacterium στον ιστό του όγκου τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Gut Microbes.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, που παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, αντίστοιχα.
Καρκίνος του εντέρου: Το άγνωστο σύμπτωμα που εμφανίζεται τη νύχτα
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για χρόνια απαντώντας σε ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής και ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα ιστών για τους συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τι έδειξε η μελέτη για το γιαούρτι και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι ερευνητές εντόπισαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σε 1.121 περιπτώσεις υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα στο βακτήριο Bifidobacterium. Το 31% των περιπτώσεων αυτών ήταν θετικές στο βακτήριο αυτό και το 69% αρνητικές.
Σημειώνεται ότι το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι και η κλινική σημασία της αφθονίας του στον ιστό του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχει χαρακτηριστεί πλήρως. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου.
Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση σε όγκους θετικούς στο Bifidobacterium με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα.
Αυτό το μικρότερο ποσοστό οφείλεται στη χαμηλότερη επίπτωση του θετικού στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.
Καρκίνος του εντέρου: Άνδρες κάτω των 44 τα περισσότερα νέα περιστατικά – Γιατί αυξάνεται ραγδαία
«Πιστευόταν εδώ και πολύ καιρό ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Tomotaka Ugai, του Τμήματος Παθολογίας στο Brigham και του Τμήματος Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard. «Τα νέα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να είναι ειδική για τους θετικούς στο Bifidobacterium όγκους».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mass General Brigham, Gut Microbes