Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος – Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο

Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος - Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο

Photo: rf123

Αν σας έλεγαν να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας μια από τις αγαπημένες σας τροφές προκειμένου να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου, ποια θα ήταν;

Η ογκολόγος διαιτολόγος Nichole Andrews, RD, βοηθά καθημερινά τους ασθενείς της να προλάβουν και να θεραπεύσουν διάφορες μορφές καρκίνου μέσω της διατροφής καθώς έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή την πρόληψη και θεραπεία.

Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει 

«Ενώ η γενετική εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου, οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής – ειδικά τη διατροφή – έχει πλέον αποδειχθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του κινδύνου» αναφέρει σε μια διαδικτυακή συνέντευξή της τον Ιούνιο στο Parade που έγινε viral με πάνω από 2,8 εκατομμύρια προβολές

«Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει διάφορες βιολογικές διεργασίες όπως η φλεγμονή, η ρύθμιση των ορμονών και η επιδιόρθωση του DNA, τα οποία είναι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη καρκίνου» υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα τρόφιμα ταξινομούνται ως καρκινογόνα και προκαλούν άμεσα καρκίνο, ενώ άλλα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και κάποια άλλα από θαύμα τον μειώνουν.

Η τροφή που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος

«Όταν σκέφτεστε τις χειρότερες τροφές για την υγεία σας ίσως σας έρθουν στο νου τα γλυκά, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά». «Προσωπικά», λέει η Andrews, «αποφεύγω τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα γιατί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από μελέτες σε ανθρώπους, ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα της Ομάδας 1, με ισχυρή ένδειξη για πρόκληση καρκίνου.

Τι είναι όμως τόσο επιβλαβές σε αυτές τις τροφές; Η Andrews εστιάζει στην περιεκτικότητά τους σε συντηρητικά νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία μπορούν να σχηματίσουν τις καρκινογόνες ενώσεις που είναι γνωστές ως N-nitroso κατά το μαγείρεμα ή την πέψη. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το μαγείρεμα αυτών των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί επίσης να παράγει επιβλαβείς ενώσεις όπως ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι επίσης συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Καρκίνος του προστάτη: Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35% με μια απλή κίνηση

Το ποτό που αποφεύγει

Το αλκοόλ είναι στη «μαύρη λίστα» της Andrew, ως ιδιαίτερα επιβλαβείς, αν και διατηρεί τα ποτά που περιέχουν τα περιβόητα τεχνητά γλυκαντικά.

Όπως εξηγεί, «ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αρκετών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου».

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά που ξεκινούν τη χρήση του αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. «Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για αυτούς τους καρκίνους – και καμία ποσότητα δεν θεωρείται ασφαλής. Όπως και με τα επεξεργασμένα κρέατα, το αλκοόλ είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με πρόσφατες προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» επιμένει η Andrew.

Άλλοι διατροφικοί κανόνες που ακολουθεί

«Όταν κάνουμε λόγο για τροφές,  που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου, εννοούμε τη ζάχαρη. Ένα συστατικό που δεν ταξινομείται ως καρκινογόνο, αλλά είναι πιθανό αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου» υπογραμμίζει η Andrew.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση του βάρους θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και το 30-50% όλων των μορφών καρκίνων. Η διατροφή από μόνη της, συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το ποσοστό. Αν και οι γενετικές προδιαθέσεις μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την έκφραση αυτών των γονιδίων – και το ίδιο ισχύει και για άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ρύπανση και η ακτινοβολία.

«Τα καλά νέα είναι ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικός παράγοντας απέναντι στους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου», λέει ο Andrews.

Οι 4 κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο – Πώς θα προστατευθείτε

Πώς είναι μια διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Είναι γνωστό ότι όταν μιλάμε για μια «υγιεινή διατροφή» εννοούμε αυτή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, και σχεδόν καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.

Η Andrews ακολουθεί τις συμβουλές της και γεμίζει καθημερινά το πιάτο της με λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία είναι πολύ καλά επειδή περιέχουν αντικαρκινικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το DNA από βλάβες. Και μετά, υπάρχουν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, που περιέχει τα πανίσχυρα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Το κρυφό σημάδι στα αυτιά που μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου

Φυσικά, όπως παραδέχεται, «δεν υπάρχει μια τροφή που μπορεί να λειτουργήσει ως «φάρμακο» κατά του καρκίνου από μόνη της. Το συνολικό διατροφικό πρότυπο και ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της διαχείρισης βάρους, έχουν τον μέγιστο αποτέλεσμα».

Όλο Υγεία

Exit mobile version