Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 2,4% κάθε χρόνο σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τον κοινό με στόχο την αναστροφή αυτής της τάσης, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν τακτικά σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, θέτοντας σε προτεραιότητα τον ρόλο της διατροφής. Κορυφαίος ογκολόγος από τις ΗΠΑ, λοιπόν, αποκαλύπτει τη Νο1 κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε 20% τον κίνδυνο

Το Νο1 τρόφιμο που πρέπει να περιορίσετε για χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η διατροφή. Έτσι, ο ειδικός γαστρεντερολόγος-ογκολόγος Christopher G. Cann τονίζει μια κατηγορία τροφίμων που περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίζουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Η προσπάθεια μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σημαντική και ο περιορισμός της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Ο Δρ. Cann εξηγεί γιατί το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας (όπως τα αλλαντικά) μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παχέος εντέρου.

«Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα καπνιστά ή αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο», υπογραμμίζει ο ογκολόγος

Παραδείγματα αλλαντικών μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • πάριζα,
  • προσούτο,
  • chorizo,
  • μπέικον
  • σαλάμι και
  • πεπερόνι.

Υπάρχει, μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του ογκολόγου, μία από τις οποίες είναι μια μελέτη του 2021 από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα Καρκίνου που διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το ασυνήθιστο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου μιας 25χρονης που κόντεψε να της κοστίσει τη ζωή

Ωστόσο, ο Δρ. Cann επισημαίνει ένα σημαντικό σημείο: δεν υπάρχουν φαγητά ή ποτά που πρέπει να αποκλείσει κανείς εντελώς από τη διατροφή του, και σε αυτά περιλαμβάνεται και το κόκκινο κρέας.

«Δεν μπορώ να πω ότι εγώ προσωπικά δεν τρώω ποτέ ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό, αλλά ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων και ποτών είναι σημαντικός», σημειώνει.

Μπορείτε, λοιπόν, να απολαύσετε περιστασιακά μια μπριζόλα ή ένα μπέργκερ, αλλά η μετάβαση σε πιο άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή φυτικές επιλογές, είναι σίγουρα καλύτερη.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Άλλες συνήθειες που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Εκτός από το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που ο ογκολόγος συνιστά στους ανθρώπους να περιορίσουν εάν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μερικές από αυτές είναι:

  • Κατανάλωση αλκοόλ: «Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και καρκίνου του ήπατος, του στομάχου, του οισοφάγου και του λαιμού. Εεπομένως συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσής του», υπογραμμίζει ο Δρ. Cann.
  • Κάπνισμα: Αν και το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με καρκίνο του πνεύμονα και του στόματος, μπορεί επίσης να επηρεάσει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής: Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 30%», σημειώνει ο Δρ. Cann αναφερόμενος σε μια μελέτη του 2019.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και η διατροφή σας είναι το κλειδί. Καταληκτικά, ο ογκολόγος συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος όταν μπορείτε, καθώς και άλλες συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η καθιστική συμπεριφορά.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρωτοποριακό τεστ για την έγκαιρη ανίχνευσή του ήρθε και στην Ελλάδα

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του σώματός σας και ο ειδικός τονίζει ότι κανένα σύμπτωμα δεν είναι αμελητέο για συζήτηση με τον γιατρό σας. «Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι νεαροί ενήλικες να ακούν το σώμα τους και αν ανησυχούν για ένα σύμπτωμα, όσο μικρό κι αν φαίνεται, να ζητούν αξιολόγηση», επισημαίνει ο ειδικός.

Πηγές: Eating Well, American Cancer Society, American Association for Cancer Research, American Journal of Epidemiology, Medicine and Science in Sports and Exercise

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top