Site icon Όλο Υγεία

Καρδιά: Το κόλπο στη διατροφή που μειώνει 27% τον κίνδυνο – Βελτιώνει υπέρταση και χοληστερίνη

καρδιά, διατροφή

Φωτογραφία: 123rf

Η καρδιοπάθεια και τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος είναι τα τελευταία χρόνια οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά, όμως, θα μπορούσαν να προληφθούν και η διατροφή είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε!

Η υγεία της καρδιάς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του τρόπου ζωής, αν και υπάρχουν επίσης συστημικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι κάνοντας μία αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 27% και καρδιαγγειακής νόσου κατά 19%. Και τα καλά νέα; Δεν είναι και πολύ δύσκολο να την εφαρμόσετε.

Υπέρταση: Ανακλήθηκε κοινό φάρμακο για την πίεση – Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Υιοθετώντας μια φυτική διατροφή βοηθάτε την καρδιά σας

Η υιοθέτηση μιας κυρίως φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο της καρδιαγγειακής όσο και της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 30 ετών σχετικά με διατροφή, τρόπο ζωής και καρδιακή υγεία από περίπου 203.000 συμμετέχοντες που ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε τέσσερα χρόνια. Βρήκαν 16.118 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου, εκ των οποίων πάνω από 10.000 στεφανιαίες νόσοι και περισσότερα από 6.000 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εξέτασαν την συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών κάθε συμμετέχοντα, καθώς και την ειδική πρόσληψη ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης. Υπολόγισαν επίσης παράγοντες όπως το ιστορικό υγείας, την κοινωνικοοικονομική θέση, τα δημογραφικά στοιχεία και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Ακούτε την καρδιά σας στο μαξιλάρι όταν ξαπλώνετε; Ίσως είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος

Φυτική vs ζωική πρωτεΐνη

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη (περίπου 1:1,3) είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Δεν ήταν μόνο η φυτική πρωτεΐνη που παρουσίασε οφέλη για την καρδιακή υγεία. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συνολικά περισσότερη πρωτεΐνη (με περίπου το 21% των θερμίδων τους να προέρχονται από πρωτεΐνη) και είχαν τουλάχιστον μια ελαφρώς υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη παρουσίασαν 28% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν μόνο το 16% των θερμίδων τους από πρωτεΐνη.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που αντικατέστησαν το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που δεν το έκαναν.

Το κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά καλύτερα και από τις στατίνες – Πόσο να πίνουμε την εβδομάδα

Είναι η φυτική πρωτεΐνη η απάντηση για την πρόληψη της καρδιοπάθειας;

Παρά το γεγονός ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, η επιλογή περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να αποδίδει καλά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης και καρδιολόγους.

«Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρχίσουμε να μετατοπίζουμε τη διατροφή μας προς φυτικές πρωτεΐνες», δήλωσε ο Δρ. Φρανκ Χου, MD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Harvard Chan School.

«Μπορούμε να το κάνουμε μειώνοντας το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, και τρώγοντας περισσότερα όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ένα τέτοιο διατροφικό πρότυπο είναι ευεργετικό όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα οφέλη για την καρδιά και τη γενική υγεία από τις φυτικές πρωτεΐνες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν οι πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, τα οποία περιλαμβάνουν:

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος, καθώς και να μειώσει τη φλεγμονή, παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Το πεντανόστιμο τρόφιμο που μειώνει την πείνα και ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου

Τι προτείνουν οι καρδιολόγοι;

«Πάντα λέω στους ασθενείς μου να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να μειώνουν το κρέας και τα τυριά», δήλωσε η Δρ. Κίμπερλι Σκέλντινγκ, MD, FACC, FAHA, FSCAI, επικεφαλής της καρδιολογικής υπηρεσίας και της καρδιολογίας στο Jersey City Medical Center, μέρος του RWJBarnabas Health.

«Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας».

Ο Δρ. Γιου-Μινγκ Νι, MD, πιστοποιημένος καρδιολόγος και ειδικός λιπιδίων στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στην Fountain Valley, Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς το κρέας, αλλά να το καταναλώνετε με προσοχή και να το ισορροπείτε με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

«Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά όχι περισσότερα από 170 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από μισό κιλό», εξηγεί ο Δρ. Νι.

Ανατροπή: Τα γλυκά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή – Ποια και πόσα την εβδομάδα να τρώμε

«Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε φυτικές πηγές πρωτεΐνης ή να καταναλώνετε κοτόπουλο, πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά. Εάν καταναλώνετε κόκκινο κρέας, είναι προτιμότερο να προτιμάτε ζώα που έχουν τραφεί με χορτάρι αντί με καλαμπόκι, καθώς ο λόγος των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών είναι πιο ευνοϊκός. Αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version