Στο παρελθόν, πολλές επιστημονικές έρευνες τόνιζαν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει οριστικά αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι τα αυγά όχι μόνο δεν βλάπτουν την καρδιά, αλλά μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Πόσα μπορούμε να τρώμε;
Αυγά: H θερμοκρασία που τα μαγειρεύετε μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου
Το αν η κατανάλωση αυγών είναι ωφέλιμη είναι κάτι που συζητείται εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι είναι γεμάτα με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, αντισταθμίζεται από τη συχνά αναφερόμενη ανησυχία για την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και τον αντίκτυπό της στις καρδιακές παθήσεις.
Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash, επανεξέτασε το θέμα της κατανάλωσης αυγών, εξετάζοντας συγκεκριμένα τη συσχέτισή της με τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους, έναν τομέα στον οποίο η έρευνα είναι περιορισμένη.
Αυγά: Μια υγιεινή τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Ο Holly Wild, λέκτορας του Πανεπιστημίου Med Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αυγά είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως:
- βιταμίνες Β,
- φυλλικό οξύ,
- ακόρεστα λιπαρά οξέα,
- λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K),
- χολίνη και
- πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
«Τα αυγά είναι επίσης μια προσβάσιμη πηγή πρωτεΐνης σε μεγαλύτερους ενήλικες, με την έρευνα να υποδηλώνει ότι είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης για τους ηλικιωμένους που μπορεί να βιώνουν σωματική και αισθητηριακή έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία», συμπλήρωσε.
Πόση πρωτεΐνη έχει ένα αυγό
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα μέσο αυγό περιέχει περίπου 6-7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού. Δείτε πόση πρωτεΐνη περιέχουν διάφορα μεγέθη αυγών:
- μικρό αυγό (38 γραμμάρια): 4,79 γραμμάρια πρωτεΐνης
- μέτριο αυγό (44 γραμμάρια): 5,54 γραμμάρια πρωτεΐνης
- μεγάλο αυγό (50 γραμμάρια): 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
- πολύ μεγάλο αυγό (56 γραμμάρια): 7,06 γραμμάρια πρωτεΐνης
- αυγό jumbo (63 γραμμάρια): 7,94 γραμμάρια πρωτεΐνης
Για να βάλουμε αυτούς τους αριθμούς σε μια προοπτική, ο μέσος άνδρας που κάνει καθιστική ζωή χρειάζεται περίπου 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 46 γραμμάρια αντίστοιχα.
Μακροζωία: Αυτό είναι το πρωινό που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε πολλά χρόνια σύμφωνα με ειδικούς
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα αυγά και τις καρδιακές παθήσεις
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 8.756 Αυστραλούς και Αμερικανούς ενήλικες άνω των 70 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη ASPirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) και σε μία από τις επιμέρους μελέτες της, τη μελέτη ASPREE Longitudinal Study of Older Persons (ALSOP).
Ως μέρος της τελευταίας μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη συνολική πρόσληψη αυγών, η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως:
- ποτέ/σπάνια (ποτέ ή μία έως δύο φορές το μήνα),
- εβδομαδιαία (μία έως έξι φορές την εβδομάδα) και
- ημερήσια (καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα).
Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και της θνησιμότητας για όλες τις αιτίες -σε αυτήν την περίπτωση, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο– αξιολογήθηκε μετά από προσαρμογή σε κοινωνικοδημογραφικούς, σχετικούς με την υγεία, κλινικούς παράγοντες και τη συνολική ποιότητα της διατροφής. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν κοντά στα έξι χρόνια.
Οι συμμετέχοντες που εντάσσονταν στην κατηγορία εβδομαδιαίας κατανάλωσης αυγών, δηλαδή κατανάλωναν ένα έως έξι αυγά την εβδομάδα, είχαν:
- 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και
- 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ποτέ ή σπάνια αυγά.
Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των θανάτων λόγω καρκίνου.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ποιότητας της διατροφής στη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα μέτριας και υψηλής ποιότητας και που κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαία παρουσίασαν 33% και 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ/σπάνια αυγά.
«Τα πρωτεύοντα αποτελέσματά μας για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα διατηρούνται για άτομα με μέτρια έως υψηλή ποιότητα διατροφής, με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται για εκείνους με δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, υποδηλώνοντας ότι η διατροφική ποιότητα μπορεί να διαδραματίσει περαιτέρω προστατευτικό ρόλο στη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και θνησιμότητας», ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα αυγά ωφελούν ακόμη και όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη
Το ενδιαφέρον είναι ότι, σε αντίθεση με τα ευρήματα ορισμένων προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από την παρουσία ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης ή λίπους στο αίμα, κατάσταση γνωστή ως δυσλιπιδαιμία, η σχέση μεταξύ εβδομαδιαίας κατανάλωσης αυγών και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας διατηρήθηκε.
«Προηγούμενη έρευνα είχε παρατηρήσει υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας με την κατανάλωση αυγών για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Για αυτόν τον λόγο, διερευνήσαμε επίσης τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας σε άτομα με και χωρίς δυσλιπιδαιμία (κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη)», δήλωσε ο Δρ. Wild και πρόσθεσε:
«Βρήκαμε 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία που κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαίως, σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που κατανάλωναν αυγά σπάνια ή ποτέ, υποδηλώνοντας ότι σε αυτή τη μελέτη, η παρουσία δυσλιπιδαιμίας δεν επηρεάζει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση αυγών».
«Πόσα αυγά μπορώ να τρώω την εβδομάδα;»
Σημειώνεται ότι, η American Heart Association αναφέρει ότι:
- οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα και
- οι ηλικιωμένοι με υγιή επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να τρώνε δύο, λόγω της θρεπτικής αξίας που παρέχουν.
Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές και το Αυστραλιανό Καρδιολογικό Ίδρυμα συνιστούν ομοίως ότι οι ενήλικες με φυσιολογική χοληστερόλη μπορούν να τρώνε έως και επτά αυγά την εβδομάδα.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακές ασθένειες σε μεγαλύτερους ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών βασισμένων σε στοιχεία για μεγαλύτερους ενήλικες», κατέληξε ο Δρ. Wild.
Πηγές: USDA, Nutrients, Mayo Clinic, American Heart Association, Australia’s Heart Foundation