Site icon Όλο Υγεία

«Μπορώ να τρώω κρέας όταν έχω χοληστερίνη;» – Ποια είδη επιτρέπονται

κρέας χοληστερίνη

Φωτογραφία: 123rf

Το κρέας είναι βασική πηγή πρωτεΐνης, αλλά η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ποια είδη κρέατος είναι πιο φιλικά για την καρδιά και ποιες επιλογές πρέπει να αποφεύγουμε;

Τι προκαλεί ουρολοίμωξη; Τα κοινά τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων

Ανεβάζει τη χοληστερίνη το κόκκινο κρέας;

Μελέτη του Frontiers in Cardiovascular Medicine εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και των δεικτών φλεγμονής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερόλης), καθώς και με αυξημένους δείκτες φλεγμονής.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη δυσλιπιδαιμίας και φλεγμονωδών καταστάσεων, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι μια μετα-ανάλυση, δηλαδή συνδυάζει δεδομένα από διάφορες προηγούμενες έρευνες, προκειμένου να εξαχθούν συνολικά συμπεράσματα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και φλεγμονής, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθούν οι μηχανισμοί που εμπλέκονται.

Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί να βλάψει τα μάτια – Για ποια σοβαρή πάθηση αυξάνει 10% τον κίνδυνο

Τι κάνει να τρώτε αν έχετε χοληστερίνη

Υπάρχουν καλές, άπαχες επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να προτιμήσετε στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, ψαρονέφρι χοιρινού ή βοδινό, στρογγυλό ή φιλέτο. Αποφύγετε τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τα αλλαντικά.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 8%-10%, όπως αναφέρει το Κλίβελαντ.

Προτείνεται η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο), καθώς και η επιλογή πιο υγιεινών πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος και η ρέγγα.

Άλλες υγιεινές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και τα προϊόντα σόγιας. Η πρωτεΐνη δεν χρειάζεται να προέρχεται αποκλειστικά από το κρέας.

Αυξημένα τριγλυκερίδια: Συμπτώματα και γιατί είναι ανεβασμένα – Πώς πέφτουν χωρίς φάρμακα

Κακή χοληστερίνη συμπτώματα​

Αν πιστεύετε ότι έχετε χοληστερίνη θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συμπτώματα. Η μόνη μέθοδος για να την ανιχνεύσετε είναι μέσω εξέτασης αίματος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), ο πρώτος έλεγχος χοληστερόλης πρέπει να γίνεται μεταξύ 9 και 11 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Το NHLBI συνιστά έλεγχο χοληστερόλης κάθε 1-2 χρόνια για:

Για άτομα άνω των 65 ετών, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Χοληστερίνη: Το σνακ σοκολάτας που την μειώνει σε 4 εβδομάδες

Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι εντός των επιθυμητών ορίων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνούς ελέγχους. Επίσης, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων ή άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη ή υπέρταση, μπορεί να χρειάζονται συχνότερες μετρήσεις.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version