Κάλιο: Τα 4 σημάδια που δείχνουν έλλειψη – Ποιες τροφές το περιέχουν

κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Υπάρχει σε αρκετές τροφές που είναι απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Το κάλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας. Βοηθάει τους μύες και την καρδιά να λειτουργούν σωστά και ενεργοποιεί διάφορες λειτουργίες των κυττάρων και των νεύρων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει σε ισορροπία στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινσιτούτο Υγείας, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Υπάρχει σε όλους τους ιστούς του σώματος και απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων λόγω του ρόλου του στη διατήρηση του όγκου του ενδοκυτταρικού υγρού και των διαμεμβρανικών ηλεκτροχημικών διαβαθμίσεων.

Έχει, επίσης, ισχυρή σχέση με το νάτριο, τον κύριο ρυθμιστή του όγκου του εξωκυττάριου υγρού, συμπεριλαμβανομένου του όγκου του πλάσματος. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και για να μην εμφανίσετε υποκαλιαιμία (δηλαδή χαμηλά επίπεδα καλίου) και θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο, καλό είναι να γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει κάλιο

  1. Αδυναμία, κόπωση και κράμπες: αποτελούν κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης καλίου στον οργανισμό. Μάλιστα οι κράμπες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, ώστε να προκαλέσουν μερική παράλυση του παθόντα.
  2. Τάσεις λιποθυμίας λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να είναι επίσης ένα από τα σημάδια της έλλειψης καλίου.
  3. Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, γνωστοί και ως αρρυθμίες της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση όμως το κάλιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες, καθώς υπάρχουν κι άλλες αιτίες.
  4. Κράμπες ή μούδιασμα: Αυτό συμβαίνει γιατί το κάλιο συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των νεύρων και η έλλειψη του ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια τέτοια συμπτώματα.

Οι τροφές που περιέχουν κάλιο

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τις εξής τροφές:

  • Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα)
  • Φασόλια, φακές
  • Πατάτες
  • Κολοκύθια
  • Σπανάκι, μπρόκολο
  • Αβοκάντο
  • Μπανάνες
  • Πεπόνι
  • Πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιού
  • Ντομάτες
  • Γαλακτοκομικά και φυτικά γάλατα (σόγιας, αμυγδάλου)
  • Γιαούρτι
  • Κάσιους, αμύγδαλα
  • Κοτόπουλο
  • Σολομός.

Τι προκαλεί η ανεπάρκεια καλίου

Η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της υποκαλιαιμίας είναι ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) – ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν κι άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία, κόπωση και μυϊκές κράμπες.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα υποκατάστατα αλατιού, τα οποία μερικές φορές παρασκευάζονται από χλωριούχο κάλιο, το οποίο αντικαθιστά μέρος ή όλο το χλωριούχο νάτριο του επιτραπέζιου αλατιού.

Παρόλο που όσοι ακολουθούν δίαιτες περιορισμένου αλατιού μπορεί να επωφεληθούν από την πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε νάτριο, το αλάτι καλίου έχει πικρή γεύση όταν θερμαίνεται, οπότε δεν συνιστάται για το μαγείρεμα. Σε κάθε περίπτωση ενημερωθείτε από τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα αλάτι καλίου, επειδή το επιπλέον κάλιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top