Θέλετε να ενισχύσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Ο καφές είναι ένα ρόφημα που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, προστατεύοντας παράλληλα το ήπαρ, το έντερο και τον εγκέφαλο.
Τι θα συμβεί αν μαζί με τις βιταμίνες πίνετε καφέ – Τι προειδοποιούν οι ειδικοί
Πώς προστατεύει από τον καρκίνο ο καφές;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και βελτιωμένη καρδιακή υγεία, καθώς και με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αϋπνία, νευρικότητα και ταχυκαρδία.
Όσον αφορά τις αντικαρκινικές του δράσεις, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού, με τον καφέ που περιλαμβάνει καφεΐνη να παρουσιάζει τα ισχυρότερα προστατευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Μπορεί η καφεΐνη να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση; Καρδιολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ απαντά
Μελέτες δείχνουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού
Μια μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών δείχνει θετική επίδραση, αποκαλύπτοντας μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου σε άτομα που καταναλώνουν καφέ και τσάι.
Έπειτα από ανάλυση δεδομένων από περισσότερες από δώδεκα μελέτες υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν τη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα.
Οι καρκίνοι της κεφαλής και του λαιμού κατατάσσονται έβδομοι σε συχνότητα παγκοσμίως, με αυξανόμενη εμφάνιση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και αυτών των καρκίνων έχουν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Για να διευκρινίσουν αυτή τη σχέση, ερευνητές από το Huntsman Cancer Institute του Πανεπιστημίου της Γιούτα ανέλυσαν δεδομένα από 14 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες της International Head and Neck Cancer Epidemiology (INHANCE), μιας διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη, ντεκαφεϊνέ καφέ και τσαγιού, καταγράφοντας την πρόσληψη τους σε φλιτζάνια ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα ή έτος.
«Αν και έχουν υπάρξει προηγούμενες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε τις διαφορετικές επιδράσεις τους σε διάφορες υποκατηγορίες καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές είχε κάποια θετική επίδραση», δήλωσε η Yuan-Chin Amy Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
«Οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ και τσαγιού είναι αρκετά περίπλοκες και αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου», πρόσθεσε.
Πόσα φλιτζάνια καφέ έχουν τα οφέλη;
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και λαιμού και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο, διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη καθημερινά είχαν:
- 17% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και λαιμού συνολικά
- 30% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας
- 22% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του λαιμού
Επιπλέον, η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη συνδέθηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα (καρκίνος στο κάτω μέρος του λαιμού).
Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ συνδέθηκε με 25% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με 29% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα.
Επιπλέον, η κατανάλωση έως ενός φλιτζανιού τσαγιού ημερησίως συνδέθηκε με:
- 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και λαιμού συνολικά
- 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα
Το γάλα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ ξανά στον καφέ σας, σύμφωνα με barista
Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από ένα φλιτζάνι τσαγιού ημερησίως συνδέθηκε με 38% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα.