Την τελευταία δεκαετία, αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του καφέ και της χοληστερίνης. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς τον παρασκευάζετε και την ποσότητα που πίνετε. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, εξέτασε διάφορα είδη και μεθόδους παρασκευής του αγαπημένου ροφήματος, αναδεικνύοντας ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος καφές για τη χοληστερίνη. Μπορείτε να μαντέψετε την απάντηση;
Καφές και μακροζωία: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα μπορεί να σας χαρίσει 2 χρόνια ζωής;
Πώς ο καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη
Τα διτερπένια είναι ενώσεις που παράγονται από φυτά και έχουν ποικίλες επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Δύο από αυτά -η καφεστόλη και η καβεόλη– έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων έχουν βρεθεί στον καφέ, αλλά αυτό φαίνεται να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τον παρασκευάζετε, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Σουηδοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα διτερπενίων στον καφέ που παρασκευάζεται από μια σειρά κοινών μηχανών καφέ και τεχνικών παρασκευής. Βρήκαν, λοιπόν, ότι το βράσιμο μιας μεγάλης ποσότητας καφέ είναι η χειρότερη επιλογή, αλλά μπορείτε εύκολα να αντισταθμίσετε αυτά τα επίπεδα φιλτράροντάς το. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι μηχανές καφέ που βρίσκονται συνήθως σε χώρους εργασίας σε όλο τον κόσμο παρήγαγαν καφέ με σχετικά υψηλά επίπεδα διτερπενίου.
«Μελετήσαμε 14 μηχανές καφέ και μπορέσαμε να δούμε ότι τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι πολύ υψηλότερα στον καφέ από αυτές τις μηχανές από ό,τι σε κανονικές καφετιέρες με φίλτρο σταγόνας», εξηγεί ο David Iggman, κλινικός διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. «Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι κρίσιμη για την παρουσία στον καφέ αυτών των ουσιών που αυξάνουν τη χοληστερόλη».
Η ομάδα υπολόγισε τα οφέλη για ένα άτομο που πίνει τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η αντικατάσταση του καφέ της μηχανής με ένα ωραίο φιλτραρισμένο με χαρτί καφέ θα μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη αρκετά ώστε να περιορίσει τον σχετικό κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου:
- κατά 13% σε 5 χρόνια και
- κατά 36% σε 40 χρόνια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 11 μηχανές αλεσμένου καφέ αναμεμειγμένου με ζεστό νερό και περασμένου από ένα μεταλλικό φίλτρο και από άλλες τρεις που αναμείγνυαν ένα υγρό συμπύκνωμα καφέ με ζεστό νερό χωρίς διήθηση.
Καφές: Πόσες κούπες πρέπει να πίνετε την ημέρα – 6 παρενέργειες από την υπερβολική καφεΐνη
Για σύγκριση, η ομάδα παρασκεύασε καφέ χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Στη συνέχεια, τα δείγματα από κάθε μέθοδο και μηχανή καταψύχθηκαν για αποθήκευση και μεταφορά, πριν αναλυθούν για συγκέντρωση διτερπενίου. Επιπλέον, η ομάδα συνέλεξε τέσσερα δείγματα εσπρέσο από τρεις καφετέριες και έναν χώρο εργασίας.
Ο καλύτερος και ο χειρότερος καφές για τη χοληστερίνη
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι χειροκίνητες μέθοδοι παρασκευής καφέ είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα διτερπενίου από ένα φλιτζάνι από τη μηχανή. Με μια ματιά, ο εσπρέσο φαινόταν να είναι ο χειρότερος τρόπος παρασκευής καφέ, με μέσο επίπεδο καφεστόλης περίπου 1.060 mg/L. Η καλύτερη επιλογή φαινόταν να είναι τα παρασκευάσματα με φιλτράρισμα με χαρτί, με μέση τιμή μόλις 11,5 mg/L καφεστόλης και 8,2 mg/L για την καβεόλη.
Η εξαίρεση ήταν ο βρασμένος καφές, μια τυπικά αφιλτράριστη μέθοδος που είναι κοινή σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ελλάδα. Η επιλογή αυτού του είδους καφέ (όπως ο ελληνικός) είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια μέση συγκέντρωση λίγο κάτω από 940 mg/L καφεστόλης και σχεδόν 680 mg/L καβεόλης.
Ευτυχώς, είναι εύκολο να μειώσετε αυτά τα επίπεδα. Όταν οι ερευνητές φίλτραραν τον βρασμένο καφέ τους, οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν σε μόλις 28 mg/L για την καφεστόλη και 21 mg/L για την καβεόλη.
Οι περιορισμοί της μελέτης και τα οφέλη του καφέ για την υγεία
Η ομάδα αναγνωρίζει επίσης ότι η μελέτη έχει σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μικρών μεγεθών δειγμάτων και μεταβλητών που δεν ελήφθησαν υπόψη, όπως το μέγεθος των πόρων του φίλτρου, η πίεση του νερού και η θερμοκρασία και ο τρόπος με τον οποίο καβουρδίστηκαν και αλέστηκαν οι κόκκοι.
Τα ευρήματα ενώνουν ένα αυξανόμενο και συχνά αντικρουόμενο σύνολο ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία. Άλλες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν βρει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών ασθενειών κατά 40%.
Επίσης, η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους:
Μπορεί η καφεΐνη να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση; Καρδιολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ απαντά
Τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου καθίσματος στην υγεία, ακόμα και να παρατείνουν τη ζωή σας κατά μερικά χρόνια. Αλλά όλα αυτά ενδεχομένως να εξαρτώνται από το πόσα φλιτζάνια καφέ πίνετε την ημέρα, την ώρα που τα πίνετε – και πλέον, από το πώς παρασκευάζετε τον καφέ σας.
Πηγές: Science Alert, Nature, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism