Site icon Όλο Υγεία

Τα 2 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στον καφέ σας | Όχι δεν είναι το γάλα

φλιτζάνι με καφέ και λεμόνι

Είναι το πρώτο πράγμα που πίνουμε το πρωί. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ένα φλιτζάνι με καφέ, ζεστό ή παγωμένο, αρκεί για να ξεκινήσει η μέρα μας. Όμως τι πρέπει να μην βάζουμε μέσα σε αυτό;

 

Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ο καφές έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Και η καφεΐνη βελτιώνει την εγρήγορση και μπορεί να σας βοηθήσει να λύνετε πιο εύκολα προβλήματα ή να είστε πιο δημιουργικοί. Φυσικά, ο καφές είναι επίσης αγαπητός για τη γεύση του, τη σχέση με το τελετουργικό πρωινό. Ο καφές – και ειδικότερα οι περιεχόμενες πολυφαινόλες του – έχει πλήθος ευεργετικών επιδράσεων, όπως είναι η αντιοξειδωτική, η αντιφλεγμονώδης, η αντικαρκινική, η αντιδιαβητική και η αντιυπερτασική δράση.

Δύο πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε στον καφέ

Ενώ ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, το να τον φορτώνετε με πολλά πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αναιρέσει ορισμένα από αυτά,. Ποια είναι τα δύο πράγματα που πρέπει να κρατήσετε έξω από το φλιτζάνι του καφέ σας; Ο Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος μας απαντά:

  1. Ζάχαρη: Τα πολλά πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σας αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, ακυρώνοντας τα οφέλη που σας προσφέρει ο καφές. Εάν βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας μειώστε την ποσότητα σε ένα κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε σταδιακά να τη μειώσετε  στο μισό κουταλάκι,  μέχρι να αρχίζετε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο.
  2. Τεχνητά γλυκαντικά ή γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες. Τα γλυκαντικά που δεν έχουν ζάχαρη (NSS) και χρησιμοποιούνται συνήθως για την απώλεια βάρους είναι η ακεσουλφάμη Καλίου, η ασπαρτάμη, η αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

 

φλιτζάνι με καφέ ελληνικό

Δοκιμάστε αυτά αντί για ζάχαρη

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να ενισχύσετε τον καφέ σας—και τα οφέλη του για την υγεία.

Σκόνη κολλαγόνου: Ο πρωινός καφές σας μπορεί να γίνει ελιξίριο για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας αν προσθέσετε σκόνη κολλαγόνου. Ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου που μπορεί να προστεθεί στον καφέ σας (ζεστό ή παγωμένο) θα υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, την υγεία των αρθρώσεων και πολλά άλλα. Θα κάνει επίσης τον καφέ σας λίγο πιο χορταστικό.

Μπαχαρικά: Η προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλα, κάρδαμο ή μοσχοκάρυδο προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση. Ρίξτε τα ή ανακατέψτε τα αφού έχει ήδη παρασκευαστεί ο καφές σας.

Λάδι καρύδας: Εκτός από το ότι δίνει μια βουτυρώδη, κρεμώδη γεύση στον καφέ, το λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία της πέψης και της υγείας του εντέρου. Μπορεί επίσης να μειώσεις τις αρρυθμίες που προκαλεί ο καφές.

Σιρόπι χουρμά: Οι χουρμάδες είναι η καραμέλα της φύσης. Αν προτιμάτε τον καφέ σας γλυκό, σιγοβράστε μερικούς χουρμάδες σε νερό και ανακατεύετε το για να φτιάξετε ένα φυσικό γλυκό σιρόπι που μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ σας.

Σκόνη πρωτεΐνης: Για ένα λάτε βανίλιας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, δοκιμάστε τη συνταγή: Ανακατέψτε πρωτεΐνη σε σκόνη και γάλα (μπόνους πόντους για το αφρόγαλα) και προσθέστε τη σε έναν ζεστό ή παγωμένο καφέ. Δημιουργεί μια πιο κρεμώδη γεύση ενώ αυξάνετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Εκείνοι που πίνουν καφέ καθημερινά έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, 11% λιγότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων και 42% μικρότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοάνοσα νοσήματα είναι μειωμένες.

Να βάλω γάλα στον καφέ μου, ναι ή όχι;

Είναι το δίλημμα που καίει τους απανταχού coffee lovers. Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ διπλασιάζει την προστατευτική δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Δείτε πότε μπορείτε και πότε όχι να προσθέσετε γάλα στον καφέ.

 

Μήπως να βάλω γάλα στον καφέ μου;

1. Αν θέλετε να χάσετε βάρος

Το να πίνετε τον καφέ σας χωρίς γάλα θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ο σκέτος καφές έχει σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τον καφέ με γάλα και ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, με μόνο 4,7 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ο σκέτος καφές θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων. Αντίθετα, ο καφές που περιέχει ζάχαρη και γάλα έχει 56,6 θερμίδες.

2. Προσθέστε γάλα στον καφέ σας το απόγευμα

Η κατανάλωση σκέτου καφέ σας δίνει ενέργεια και διαύγεια. Έτσι, το να πίνετε ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ το απόγευμα μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για πολλή ώρα αργά το βράδυ. Η λήψη των επιπλέον 50 θερμίδων από τον καφέ με γάλα είναι πιο υγιεινή επιλογή και δεν θα σας εμποδίσει να χαλάσετε τον ύπνο σας.

Για όσους ήδη δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ, οι ειδικοί συνιστούν να μην πίνουν καφέ, είτε σκέτο είτε με γάλα, μετά τη δύση του ηλίου. Διαφορετικά, εάν σκοπεύετε να κάνετε κάτι σημαντικό το βράδυ και αρχίζετε να νυστάζετε, ένας καφές θα σας κρατήσει ξύπνιους.

3. Προσθέστε γάλα εάν υποφέρετε από οξύτητα στομάχου

Τα άτομα που έχουν οισοφαγική από παλινδρόμηση ή άλλες ενοχλήσεις που οφείλονται σε αυξημένη οξύτητα γαστρικών υγρών συνιστάται να αποφεύγουν τη λήψη καφέ, ιδιαίτερα σκέτου, καθώς έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο pH. Επιπλέον, ο σκέτος καφές αυξάνει τη συγκέντρωση οξέος στα ούρα σας. Ρίξτε λίγο γάλα, γιατί ρυθμίζει τα επίπεδα του Ph. Η καλύτερη επιλογή δεν είναι μόνο να πίνετε καφέ με γάλα, αλλά και να διασφαλίσετε ότι πίνετε αρκετό νερό για να μειώσετε αυτήν την επίδραση.

4. Προσθέστε γάλα για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου

Μία από τις ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ είναι ότι οδηγεί σε καρκίνο του οισοφάγου. Η κατανάλωση ενός πολύ ζεστού καφέ αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε θερμικά εγκαύματα στους ευαίσθητους ιστούς του οισοφάγου. Και σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, αυτά τα εγκαύματα αποτελούν ζωτικό μέρος της διαδικασίας που συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών του οισοφάγου. Ωστόσο, προσθέτοντας γάλα στο φλιτζάνι του καφέ σας, μειώνεται η θερμοκρασία του ροφήματος σας και μπορεί να τον κάνει πολύ πιο ασφαλή.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version