Site icon Όλο Υγεία

Το ιαπωνικό καρύκευμα που προάγει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το ιαπωνικό καρύκευμα που προάγει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχει ένα ιαπωνικό καρύκευμα που περιέχει πρωτεΐνες σόγιας, νάτριο, μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και ενώσεις που έχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ποιο είναι;

Το βορειοελλαδίτικο μπαχαρικό που ενισχύει τον μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη φλεγμονή

Ποιο είναι το ιαπωνικό καρύκευμα και πώς ωφελεί την υγεία

Το miso είναι μια ζυμωμένη τροφή που παρασκευάζεται από σόγια και δημητριακά και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην ιαπωνική κουζίνα. Υπάρχουν πολλοί τύποι miso, που ταξινομούνται ανάλογα με τους κόκκους που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία, όπως το ρύζι, το κριθάρι και το μικτό miso.

Ως τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, το miso περιέχει προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις βλάβες και να προάγουν τα υγιή κύτταρα.

  1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  2. Προάγει την υγεία του εντέρου
  3. Θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
  4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα τρόφιμα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του miso, περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και ασθενειών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες εμφανίζονται ως απόκριση σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, το υπεριώδες φως και το κάπνισμα.

Το οξειδωτικό στρες -μια σωματική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη και να συμβάλει σε ασθένειες – εμφανίζεται όταν τα επίπεδα ελεύθερων ριζών γίνονται πολύ υψηλά. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως το miso, βοηθά στη διατήρηση των ελεύθερων ριζών υπό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Το «μπαχαρικό του Αριστοτέλη» που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και βοηθά τα οστά και τις αρθρώσεις

2. Προάγει την υγεία του εντέρου

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν τροφές -συνήθως γαλακτοκομικά, σόγια ή τσάι- σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το miso και το kombucha. Το τελικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση έχει ξεχωριστή γεύση και περιέχει ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου.

Το miso περιέχει προβιοτικά όπως τα είδη Bacillus, που είναι ωφέλιμα βακτήρια για τον άνθρωπο. Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου:

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας, όπως:

3. Θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση miso μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Αν και είναι πλούσιο σε νάτριο, είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενώσεις που προάγουν την υγεία, οι οποίες και οι δύο μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Μια τυχαιοποιημένη-ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε πώς η σούπα miso επηρεάζει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Σε άτομα με ελαφρώς υψηλή αρτηριακή πίεση, χορηγήθηκε είτε σούπα miso (που περιείχε 3,8 γραμμάρια αλάτι) είτε άλλες τροφές σόγιας με πολύ λιγότερο αλάτι (0,2 g αλάτι).

Και τα δύο είδη τροφίμων είχαν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, αλλά το miso είχε περισσότερες φυτικές ίνες και νάτριο. Μετά από οκτώ εβδομάδες, τα άτομα που κατανάλωναν σούπα miso είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Η αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν άλλαξε σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν άλλες τροφές σόγιας.

Ισχυρά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ενώ η σούπα miso μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα και χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Το εάν τα προϊόντα σόγιας προλαμβάνουν ή συμβάλλουν στον καρκίνο συζητείται εδώ και καιρό. Μια ερευνητική ανασκόπηση δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και του θανάτου λόγω καρκίνου. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε επτά μελέτες κοόρτης με παρακολούθηση που κυμαίνεται από 7-18 χρόνια, παρακολουθώντας τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στην υγεία των συμμετεχόντων σε σχέση με την κατανάλωση προϊόντων σόγιας.

Μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση προϊόντων σόγιας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και των ατομικών επιπτώσεων της κατανάλωσης σούπας miso, προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, προϊόντων σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και πάστας σόγιας.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα σόγιας σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου. Ενώ ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο.

Το μπαχαρικό από τις αρχαίες Μυκήνες που μειώνει το σάκχαρο, καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις και προστατεύει εγκέφαλο και δέρμα

Για παράδειγμα, τα άτομα που κατανάλωναν τρία έως τέσσερα μπολ σούπα miso την ημέρα είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου από εκείνους που δεν το έκαναν.

Πηγές: Health, Food Science & Nutrition, Hypertension ResearchFood & Function, Nutrients, Journal of Epidemiology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version