Η ιαπωνική υπερτροφή που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά, το έντερο και τον θυρεοειδή

Η ιαπωνική υπερτροφή που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά, το έντερο και τον θυρεοειδή

Υπάρχει μια ιαπωνική υπερτροφή που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Εσείς γνωρίζετε ποια είναι;

Παρά τη σύγχρονη φήμη του ως υπερτροφή, πρόκειται για ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως στην ασιατική κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα.

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς που αγνόησα» – 30χρονη ασθενής μοιράζεται την εμπειρία της

Η ιαπωνική υπερτροφή με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Μιλάμε για τα φύκια, ένας που δίνεται σε μια ποικιλία θαλάσσιων λαχανικών που ποικίλλουν από κλασικά φύκια έως θαλάσσια φυτά. Πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 είδη φυκιών, που αντικατοπτρίζουν την τεράστια ποικιλομορφία τους, τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία.

Τα πιο δημοφιλή είδη φυκιών είναι το nori, του οποίου τα φύλλα στεγνώνονται και χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή σούσι. Άλλες κοινές ποικιλίες περιλαμβάνουν dulse, arame, wakame και σπιρουλίνα. Τα φύκια μπορείτε να τα απολαύσετε φρέσκα, αποξηραμένα, μαγειρεμένα ή σε μορφή σκόνης.

Φύκια: Ποια τα διατροφικά τους οφέλη

Μια μερίδα αποξηραμένου nori 5 γραμμαρίων περιέχει περίπου:

  • 7 Kcal / 29 KJ
  • 1,5 γρ πρωτεΐνη
  • 0,1 γρ λίπος
  • 3g φυτικές ίνες
  • 22 mg ασβεστίου
  • 0,98 mg σιδήρου
  • 0,32 mg ψευδάργυρου
  • 73,5 mcg ιωδίου
  • 1,4 mcg βιταμίνη Β12

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θρεπτική αξία ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τη γεωγραφική θέση, την εποχή της συγκομιδής και τον τρόπο αποθήκευσης και επεξεργασίας των φυκιών.

Για παράδειγμα, οι κόκκινες και πράσινες ποικιλίες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από την καφέ, αλλά η τελευταία είναι πιο πλούσια σε ορυκτό ιώδιο. Όλοι οι τύποι περιέχουν απόθεμα μετάλλων, κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο.

Διαβήτης: Τι να φάτε το πρωί για να έχετε χαμηλό σάκχαρο, σύμφωνα με ειδικούς

Τα κορυφαία 5 οφέλη που έχουν τα φύκια για την υγεία

  1. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του θυρεοειδούς
  2. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς
  3. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
  4. Μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  5. Μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

1. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης, της ενέργειας, της αναπαραγωγής και της επιδιόρθωσης του DNA.

Για να γίνει αυτό, ο θυρεοειδής χρειάζεται μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, ένα από τα οποία είναι το ιώδιο και ένα άλλο, το αμινοξύ τυροσίνη. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα φύκια, αν και σε ποικίλα επίπεδα ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο αποθήκευσης και παρασκευής τους.

2. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Μια ανασκόπηση 100 μελετών σχετικά με τα οφέλη των φυκιών, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Agricultural and Food Chemistry το 2011, ανέφερε ότι τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την προώθηση της υγείας της καρδιάς.

Αυτά τα οφέλη οφείλονται εν μέρει στα υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών καθώς και σε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καρδιά : Ποια εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό στις γυναίκες 30 χρόνια πριν

3. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου

Τα φύκια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που αποτελούν περίπου το 25-75% του ξηρού βάρους τους. Μεγάλο μέρος αυτών των φυτικών ινών έχει τη μορφή πολυσακχαριτών, έναν τύπο που δεν μπορούμε να χωνέψουμε, αλλά τα βακτήρια στο έντερό μας μπορούν, με αυτόν τον τρόπο οι ίνες ενεργούν ως πρεβιοτικά, μια πηγή τροφής για τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου μας.

Με αυτόν τον τρόπο, τα φύκια βοηθούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος στο έντερο προάγοντας τα μικρόβια που μας προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη. Αυτά τα μικρόβια του εντέρου, μεταξύ άλλων, βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης μέσω της παραγωγής ευεργετικών ενώσεων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.

Είναι ενδιαφέρον ότι το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου μας στη διάσπαση αυτών των πολυσακχαριτών μπορεί να εξαρτάται, εν μέρει, από τα γονίδιά μας, και γι’ αυτό ορισμένες κατηγορίες μικροβίων είναι καλύτερα σε θέση να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους.

Ο αριθμός των κενώσεών σας δείχνει πόσο υγιείς είστε – Πόσες φορές είναι το ιδανικό

4. Μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις στα φύκια μπορεί να μειώσουν το ιικό φορτίο και ενδεχομένως να συντομεύσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης. Πιο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν τη δυνατότητα των φυκιών ως βοήθημα στη μάχη κατά της Covid-19 (SARS-COV-2).

Από αυτή την άποψη, πολλά συστατικά στα φύκια πιστεύεται ότι προσφέρουν οφέλη, όπως πεπτίδια αναστολής ΜΕΑ, αντιοξειδωτικά όπως η φουκοξανθίνη (σε ποικιλίες όπως το wakame), οι πρεβιοτικές ίνες καθώς και η συμβολή των βιταμινών D και B12. Αυτά τα συστατικά προσφέρουν προστατευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντι-ιικών.

5. Μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η συμπερίληψη των φυκιών ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης: 5 νόστιμα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο και αναστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη

Αυτό οφείλεται, εν μέρει, σε ενώσεις όπως το καροτενοειδές φουκοξανθίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και υποστηρίζει τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φύκια συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση της ταχύτητας της πέψης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top