Υπάρχει ένα μέρος των φρούτων που οι περισσότεροι πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη, όμως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι ειδικοί εξηγούν πώς αυτό το διατροφικό «λάθος» μπορεί να στερεί από τον οργανισμό σας πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Φρούτα που μειώνουν τη χοληστερίνη και μια υπερτροφή
Τα φρούτα αποτελούν έναν από τους πιο γευστικούς και φυσικούς τρόπους για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση της LDL («κακής») χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Ειδικά τα μήλα, τα σταφύλια, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα, τα φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και πολύτιμες ενώσεις που προάγουν την υγεία της καρδιάς, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη και καρδιοπροστατευτική διατροφή.
Πέρα όμως από τα ίδια τα φρούτα, υπάρχει ένα μυστικό που σχετίζεται με τη φλούδα από τα πορτοκάλια και μειώνει εξίσου καλά τη χοληστερίνη.
Αν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε ένα μέρος ενός δημοφιλούς φρούτου που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια.
Η νοσηλεύτρια οικογενειακής υγείας, Eva García, αποκάλυψε στην εκπομπή Salud al Día του Canal Sur ότι οι φλούδες πορτοκαλιού προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία που συχνά αγνοούνται.
Συνήθως πετιούνται, όμως η φλούδα περιέχει ιδιότητες που βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν τα οστά και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με το abc.es, αυτό το υποτιμημένο μέρος του φρούτου δεν είναι άχρηστο, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ισχυρό super food που υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού, των οστών και της καρδιάς.
Το «ρωμαϊκό» φρούτο που προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει την καρδιά και το ανοσοποιητικό
Οφέλη από τη φλούδα πορτοκαλιού
Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο καταναλωμένα εσπεριδοειδή παγκοσμίως, γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ένα αξιοσημείωτο όφελος της φλούδας τους είναι η ικανότητά της να ρυθμίζει το pH του πεπτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τη García, οι αλκαλικές ενώσεις της μπορούν να εξουδετερώσουν την οξύτητα του στομάχου όταν καταναλώνονται ως αφέψημα, προσφέροντας ανακούφιση από παθήσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστρίτιδα.
Επιπλέον, η φλούδα πορτοκαλιού είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των οστών και των δοντιών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ένα ακόμα σημαντικό όφελος είναι η θετική της επίδραση στις πέτρες στα νεφρά. Μελέτες δείχνουν ότι η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικής συσσώρευσης οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά.
Παράλληλα, η φλούδα πορτοκαλιού στηρίζει την υγεία της καρδιάς μέσω της διαχείρισης της χοληστερόλης. Τα φλαβονοειδή και οι φυτικές ίνες της βοηθούν στην απομάκρυνση της LDL («κακής») χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απώλεια βάρους: 7 νόστιμες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε
Τι αναφέρει η επιστήμη για τη φλούδα πορτοκαλιών και τη χοληστερίνη
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρει:
«Σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων από τη βιομηχανία χυμών πορτοκαλιού στη Φλόριντα, οι ερευνητές διερεύνησαν τα πιθανά χημικά οφέλη του εκχυλίσματος φλούδας πορτοκαλιού», σημειώνουν αρχικά οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν συγκεκριμένες ενώσεις που βοηθούν στην αναστολή της παραγωγής TMAO σε αρσενικά ποντίκια, υποδεικνύοντας πιθανές εφαρμογές στην ιατρική».
Το TMAO (trimethylamine-N-oxide) είναι μια ένωση που παράγεται στο έντερο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το αιγυπτιακό υπερφρούτο που μειώνει το σάκχαρο, το φούσκωμα και τη φλεγμονή
Πώς να εντάξετε τη φλούδα πορτοκαλιού στη διατροφή σας
Αν και η φλούδα πορτοκαλιού σπάνια καταναλώνεται μόνη της λόγω της πικρής και σκληρής υφής της, υπάρχουν πολλοί τρόποι να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας:
- Αφέψημα: Βράστε μερικές λωρίδες φλούδας σε νερό και απολαύστε ένα αφέψημα που μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να ανακουφίσει το στομαχικό κάψιμο.
- Ξύσμα: Προσθέστε το σε γλυκά, σαλάτες ή σάλτσες για έξτρα γεύση και θρεπτικά συστατικά.
- Smoothies και χυμοί: Αναμείξτε τη με άλλα φρούτα για ενίσχυση της διατροφικής αξίας.
- Αιθέριο έλαιο: Χρησιμοποιήστε το στη μαγειρική ή στην αρωματοθεραπεία για τις αντιοξειδωτικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.
Το πολυτραγουδισμένο φρούτο που αδυνατίζει και προστατεύει από καρδιά, διαβήτη, καρκίνο και άσθμα
Η φλούδα πορτοκαλιού είναι μια απρόσμενη υπερτροφή που μπορεί να συμβάλει στην υγεία σας με φυσικό τρόπο. Μήπως ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσετε;