Site icon Όλο Υγεία

Η βιταμίνη που καταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει τη μνήμη και προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις

βιταμίνη

Οι γιατροί παροτρύνουν όσους δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας να λαμβάνουν μια συγκεκριμένη βιταμίνη.

Αν και είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η κούραση και η εξάντληση που νιώθετε μπορεί να οφείλονται στον κακό ύπνο ή στα ξενύχτια, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οφείλεται σε ανεπάρκεια κάποιων βιταμινών. Συγκεκριμένα υπάρχει μια βιταμίνη που η έλλειψή της έχει χαρακτηριστικό σύμπτωμα την κόπωση.

Όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας για να είμαστε σε φόρμα, αλλά είναι εύκολο κάποιες να διαφύγουν της προσοχής μας. Εάν νιώθετε υπνηλία πολλές φορές μέσα στην ημέρα ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας αλλά δεν μπορεί να το παράγει. Μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνοντας τη μνήμη σας, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού νευρικού συστήματος. Βοηθά επίσης στη μείωση της κούρασης.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η βιταμίνη Β12 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση του αίματος και των νευρικών κυττάρων του σώματός σας σε καλή κατάσταση και βοηθά στη δημιουργία του DNA, του γενετικού υλικού που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα σας. Η βιταμίνη Β12 βοηθά επίσης στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας, μιας πάθησης του αίματος που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι και αδύναμοι.

Το σώμα σας αποθηκεύει 1.000 έως 2.000 φορές περισσότερη βιταμίνη Β12 από εκείνη που συνήθως καταναλώνετε σε μια μέρα, επομένως τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εμφανιστούν. Εκτός από το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εκδηλωθεί με άλλους τρόπους, όπως χλωμό δέρμα, αίσθημα παλμών, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και στειρότητα.

Τα χέρια και τα πόδια σας μπορεί επίσης να μουδιάζουν ή να μυρμηγκιάζουν, δύο συμπτώματα νευρικών προβλημάτων. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ισορροπίας, κατάθλιψη, σύγχυση, κακή μνήμη και πόνο στο στόμα ή τη γλώσσα.

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο σε συμπληρώματα για να εξασφαλίσετε τη βιταμίνη Β12 που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, υπάρχουν διάφορες τροφές που περιέχουν τη βιταμίνη, όπως: ψάρι, κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα, μύδια, στρείδια, συκώτι βοδινού, διατροφικές μαγιές και άλλα προϊόντα διατροφής που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Η Katrina Burchell, Σύμβουλος της Εταιρείας Pernicious Anemia Society πρόσθεσε: «Η αναιμία και δυσαπορρόφηση είναι η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας Β12 (και όχι διατροφικά)».

Επιπλέον, επισημαίνει έναν κίνδυνο από την λήψη συμπληρωμάτων χωρίς τη συμβουλή ειδικού λέγοντας ότι «Η λήψη συμπληρωμάτων Β12 πριν γίνει σωστή διάγνωση, θα μπορούσε να γίνει αιτία να μείνει αδιάγνωστη μια πάθηση, όπως η κακοήθης αναιμία, η οποία είναι μια αυτοάνοση νόσος που απαιτεί κατάλληλη ιατρική θεραπεία, η οποία δεν θα θεραπευτεί με τα συμπληρώματα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δια βίου νευρολογική βλάβη». 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version