Κρεμμύδι: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προστατεύει την καρδιά, δυναμώνει τα οστά και καταπολεμά τα μικρόβια

τροφή, κρεμμύδι

Η ένταξη αυτού του λαχανικού στην εβδομαδιαία διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να απογειώσει τις συνταγές σας αλλά και να βοηθήσει σε πολλά θέματα υγείας. Δείτε γιατί αξίζει να προσθέσετε αυτήν την τροφή στο διαιτολόγιο σας.

Αυτό το λαχανικό προσθέτει έντονη γεύση στα πιάτα σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους. Είτε σας αρέσει ωμό είτε μαγειρεμένο, η κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Τι είναι τα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μέρος της ίδιας ομάδας λαχανικών που περιλαμβάνει σκόρδο, πράσα και σχοινόπρασο. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικές ενώσεις θείου. Αυτές οι χημικές ουσίες δίνουν στα κρεμμύδια την έντονη οσμή και γεύση τους (και σας κάνουν να κλαίτε). Έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κρεμμύδια για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Gillian Culbertson, RD, LD.

Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των κρεμμυδιών

Με εκατοντάδες ποικιλίες από λευκά κρεμμύδια μέχρι γλυκά ή κόκκινα είναι εύκολο να προσθέσετε κρεμμύδια στα γεύματά σας. Η ένταξη αυτού του λαχανικού στην εβδομαδιαία διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει σε πολλά θέματα υγείας.

1. Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι οργανικές ενώσεις θείου μπορεί να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας το θάνατο τους. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτή η μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, επομένως, ενώ τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και στους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε πάντως ότι η κατανάλωση 35 κιλών κρεμμυδιών και άλλων λαχανικών άλλιου κάθε χρόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά σχεδόν 80%.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κρεμμύδι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για:

  • Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • Καρκίνο του εγκεφάλου
  • Καρκίνο του μαστού
  • Καρκίνο του πνεύμονα
  • Καρκίνο ωοθηκών
  • Καρκίνο στομάχου

2. Προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις

Τα κρεμμύδια έχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά φλαβονοειδή, φυσικές φυτικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. «Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φλεγμονή και οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», εξηγεί η Culbertson.

Για μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη, επιλέξτε κόκκινα κρεμμύδια, τα οποία έχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες και δίνουν στο λαχανικό το χρώμα τους. Επειδή η έρευνα δείχνει ότι τα εξωτερικά στρώματα ενός κρεμμυδιού έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών, προσπαθήστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό το μέρος όταν αφαιρείτε το εξωτερικό.

3. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα κρεμμύδια – η κερσετίνη – προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, ειδικά σε άτομα που είναι παχύσαρκα και έχουν μεταβολικό σύνδρομο. «Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του υψηλού σακχάρου στο αίμα, που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», λέει η Culbertson.

Τα κρεμμύδια φαίνεται επίσης να έχουν ικανότητες αραίωσης του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Επειδή η κερσετίνη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα αντιοξειδωτικά οφέλη. Διαφορετικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων κρεμμυδιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς βοηθώντας:

  • Στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Στη μείωση της χοληστερόλης
  • Στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
  • Στη μείωση της χρόνιας φλεγμονή

4. Ενισχύουν τα οστά

Τα αντιοξειδωτικά στα κρεμμύδια μπορούν, επίσης, να μειώσουν την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση που εμφανίζεται συχνά με τη γήρανση. «Τα αντιοξειδωτικά ελαχιστοποιούν το στρες που βλάπτει τα υγιή κύτταρα και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης», σημειώνει ο Culbertson.

Το να πίνεις χυμό κρεμμυδιού μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο. Αλλά μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι υγιείς άνθρωποι στη μέση ηλικία και μετά την εμμηνόπαυση που έπιναν χυμό κρεμμυδιού κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν λιγότερη απώλεια οστού και ισχυρότερα οστά. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών που τρώνε ένα κρεμμύδι την ημέρα μπορεί να:

  • Βελτιώσουν την οστική πυκνότητα κατά 5%.
  • Μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου κατά 20%.

5. Καταπολεμούν τα βακτήρια

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κερσετίνη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και η αποθήκευση κρεμμυδιών για τουλάχιστον τρεις μήνες αυξάνει τα επίπεδα κερκετίνης. Μια συστηματική μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν:

  • Λοιμώξεις από E. coli
  • Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις
  • Ελκος στομάχου.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top