Η θρεπτική τροφή από την Ιαπωνία που ενισχύει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει τον καρκίνο

miso

Δείτε που μπορεί να μας κάνει καλό και τι ακριβώς είναι αυτή η σούπερ τροφή από την Ιαπωνία.

Αυτή η πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή που έχει την μορφή πάστας που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση είναι βασικό στοιχείο της ασιατικής κουζίνας.

Αυτή η πλούσια σε πρωτεΐνες πάστα προσθέτει μια γεύση, γνωστή ως «ουμάμι», και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη πιάτων, όπως σούπες ή ζωμούς, σάλτσες για σαλάτες, λαχανικά, μαγειρευτά και μαρινάδες. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, από γλυκιά και ήπια έως αλμυρή και πλούσια.

Τι είναι το miso;

Miso σημαίνει «φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση» στα Ιαπωνικά. Ένα παραδοσιακό συστατικό στις ιαπωνικές και κινεζικές δίαιτες, η πάστα miso παρασκευάζεται από ζυμωμένους σπόρους σόγιας και δημητριακά και περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι miso, με εκδοχές που συνδέονται με τοπικές κουζίνες, διαφορετικές ταυτότητες και γεύσεις.

Τα οφέλη του miso

  1. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου
  2. Ενισχύει τα επίπεδα βιταμινών
  3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
  4. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου

1. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου

Η διαδικασία ζύμωσης  κατά την παραγωγή του miso προάγει τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηρίων, γνωστών ως προβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια πιστεύεται ότι βοηθούν μια σειρά από λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της υγείας του εντέρου.

Ενσωματώνοντας μια ποικιλία τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας, μπορείτε να συμβάλετε στην ενίσχυση των επιπέδων ωφέλιμων βακτηρίων και ενζύμων στο έντερο, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία των μικροβίων του εντέρου καθώς και τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Όταν αγοράζετε miso, επιλέξτε το μη παστεριωμένο, ζωντανό, πλούσιο σε ένζυμα προϊόν που θα πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο.

2. Ενισχύει τα επίπεδα βιταμινών

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 1997 και το 2013 έδειξαν ότι αυτά τα φιλικά για την υγεία σας βακτήρια στο έντερο παράγουν βιταμίνες (κυρίως βιταμίνες Κ και Β12) ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνοντας την ισορροπία των μικροβίων του εντέρου σας μέσω της κατανάλωσης τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, ένα έμμεσο όφελος μπορεί να είναι η βελτίωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Η διαδικασία της ζύμωσης μειώνει επίσης τις τοξίνες και τα επιβλαβή συστατικά.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Η τακτική κατανάλωση miso πιστεύεται ότι μειώνει δυνητικά τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε ισοφλαβόνες. Το Miso αποτελεί επίσης μια πλούσια πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών που μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω τον προστατευτικό του ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστούν και να επιβεβαιωθούν αυτά τα πιθανά οφέλη.

4. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Όντας μια πλούσια πηγή προβιοτικών βακτηρίων, το miso μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η τακτική κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το miso, μπορεί να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη σας για αντιβιοτική θεραπεία κατά την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση των οφελών διαφορετικών στελεχών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντοπίζονται πιο συχνά στο miso.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου

Οι πρόσφατες πρόοδοι στη γνώση και στην κατανόησή μας για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου υποστηρίζουν τον ρόλο της διατροφής και ειδικότερα της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Αν και πολλά έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν ακόμα περισσότερα να ανακαλύψουμε προτού μπορέσουμε να καταλήξουν οι ειδικοί οριστικά στο ποια από τα στελέχη βακτηρίων είναι εκείνα που μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top