Γνωρίστε μια γλυκιά τροφή με σπάνιες αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και τα αμέτρητα οφέλη.
Αυτή η τροφή συνδυάζει τη γλυκύτητα και με την ελαφρώς πικρή γεύση σε μια εξαιρετική γευστική εμπειρία. Δεν είναι όμως και λίγα τα οφέλη που έχει για την υγεία μας.
Τι είναι το μέλι κουμαριάς;
Θέλετε να μάθετε τα οφέλη για την υγεία του μελιού κουμαριάς; Η κουμαριά είναι ένα αειθαλές μικρό δέντρο της οικογένειας που είναι εγγενές από τη Μεσόγειο στην Ιρλανδία. Παράγει ένα μέλι με ιδιόμορφη γεύση, ένα μέλι που θεωρείται πολύτιμο και σπάνιο επειδή βρίσκεται σε λίγα μόνο μέρη στον κόσμο. Το φυτό ανθίζει ακριβώς στα τέλη του φθινοπώρου, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, όταν οι μέλισσες έχουν μειωμένη δραστηριότητα και, κατά συνέπεια, είναι λιγότερο παραγωγικές.
Αυτό που κάνει αυτή την ποικιλία μελιού τόσο δημοφιλή είναι η ασυνήθιστη γεύση του που συνδυάζει τη γλυκύτητα και την πικρή γεύση σε μια μοναδική γευστική εμπειρία, Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά.Τα οφέλη για την υγεία του μελιού κουμαριάς περιλαμβάνουν τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες αυτού του μελιού που είναι πραγματικά εξαιρετικές, αφού είναι ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά μέλια στον κόσμο.
Τα οφέλη του στην υγεία μας
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Ελέγχει τη χοληστερόλη
- Μειώνει τις Αλλεργίες
- Καρκίνος και καρδιακές παθήσεις
- Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
- Χρήσιμο στους διαβητικούς
- Κατασταλτικό του βήχα
- Το μέλι κουμαριάς Βελτιώνει τον ύπνο
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη για την υγεία του μελιού κουμαριάς, αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο μέλι αποτελεί ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και να καταπολεμήσετε τις ασθένειες. Ξεκινήστε κάθε μέρα σας με αυτό το τονωτικό μέλι που αποτοξινώνει το σώμα σας. Πριν από το πρωινό, ανακατέψτε μια κουταλιά μέλι κουμαριάς και χυμό από μισό λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πιείτε το.
2. Ελέγχει τη χοληστερόλη
Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς και έγκαιρα. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μέλι κουμαριάς είναι μια καλή επιλογή για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Μια μελέτη ανέφερε μάλιστα ότι η τακτική κατανάλωση 70 γραμμαρίων μελιού κουμαριάς για 30 ημέρες μπορεί να μειώσει αυτά τα επίπεδα κατά 3%. Παράλληλα, με τη βοήθεια του μελιού κουμαριάς, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.
3. Μειώνει τις Αλλεργίες
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του μελιού κουμαριάς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Αυτό το όφελος για την υγεία του μελιού κουμαριάς δρα ως φυσικό εμβόλιο επειδή περιέχει μικρές ποσότητες γύρης. Μόλις το σώμα σας πάρει μια μικρή γεύση από τη γύρη του μελιού, θα παράγει αντισώματα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας θα δημιουργήσει μια άμυνα έναντι αυτής της αλλεργίας, με την πάροδο του χρόνου. Προσοχή, ωστόσο, αν έχετε αλλεργία στη γύρη θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωσή του.
4. Καρκίνος και καρδιακές παθήσεις
Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι κουμαριάς μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μέλι κουμαριάς περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
5. Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ωμό μέλι κουμαριάς μπορεί να σκοτώσει ανεπιθύμητα βακτήρια και μύκητες. Περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, που είναι αντισηπτικό. Το χαμηλό επίπεδο pH του μελιού κουμαριάς είναι ακατάλληλο για την ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί να μειώσει τη μόλυνση. Το μέλι κουμαριάς θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και άλλων λοιμώξεων.
6. Χρήσιμο στους διαβητικούς
Παρά το ότι είναι γλυκό στη γεύση, το μέλι κουμαριάς δεν αυξάνει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος και είναι ασφαλές για τους διαβητικούς. Λέγεται επίσης ότι μειώνει τη γλυκόζη του ορού νηστείας διατηρεί το πεπτίδιο C νηστείας, μια ένωση που σταθεροποιεί την ινσουλίνη. Θα μπορούσε να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα τεχνητά γλυκαντικά.
Οι διαβητικοί μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το τσάι ή το πλιγούρι βρώμης τους βάζοντας μέλι σε αυτά. Φυσικά αν έχετε διαβήτη, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οτιδήποτε.
7. Κατασταλτικό του βήχα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι το μέλι είναι καταπραϋντικό (κάτι που ανακουφίζει από ερεθισμούς ή φλεγμονές), το οποίο βοηθά στην ανακούφιση του βήχα λόγω των πλεονεκτημάτων του αγνού μελιού που δρα ως προστατευτικό φιλμ στο λαιμό.
8. Το μέλι κουμαριάς Βελτιώνει τον ύπνο
Η γλυκύτητα του μελιού κουμαριάς προκαλεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης σας, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Στη συνέχεια, το σώμα μετατρέπει τη σεροτονίνη σε μελατονίνη – μια χημική ουσία που βοηθά το σώμα σας να κοιμηθεί.
Εκτός από τη σεροτονίνη, το μέλι κουμαριάς περιέχει αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Όταν η τρυπτοφάνη φτάνει στον εγκέφαλο, μετατρέπεται σε σεροτονίνη και, τελικά, μελατονίνη, οπότε έχετε ακόμη περισσότερη από αυτήν για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.