Η σούπερ τροφή που κάνει καλό στην καρδιά – Ρίχνει τη χοληστερόλη και βοηθά στο αδυνάτισμα

τροφή

Η τροφή που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε διάφορες συνταγές. Δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Περιέχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύει από διάφορες παθήσεις, ενώ η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη τροφή μπορούν να δράσουν ευεργετικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και φλεγμονής. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση αυτής της τροφής 5 φορές την εβδομάδα συνδέεται με 21% μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα βοηθά και στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αν και έχει αρκετές θερμίδες και είναι πλούσια σε λιπαρά, μία μικρή ποσότητα –μόλις 1 κουταλιά της σούπας- είναι αρκετή για να σας χορτάσει, να σας κόψει τις λιγούρες και τις έξτρα θερμίδες.

Η σούπερ τροφή: το φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα υγιεινό και νόστιμο τρόφιμο που το λατρεύουν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους. Η προσθήκη μιας κουταλιάς φυστικοβούτυρου σε φρυγανιές ολικής άλεσης ή σε φέτες μήλου είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες σε ένα απλό σνακ.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα θρεπτικά συστατικά του φυστικοβούτυρου, πώς επηρεάζουν την υγεία σας και πώς να το απολαμβάνετε περισσότερο.

Τα οφέλη του φυστικοβούτυρου για την υγεία

  1. Κάνει καλό στην καρδιά
  2. Βοηθά στη μείωση του σακχάρου
  3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  4. Βοηθά στο αδυνάτισμα

1. Κάνει καλό στην καρδιά

Ως φυτική τροφή, το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς λόγω του ευνοϊκού προφίλ λιπαρών του. «Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων» αναφέρει στο Eatingwell η γνωστή διαιτολόγος Wan Na Chun.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μιας μερίδας για έξι μήνες ήταν σε θέση να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων. Άλλες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση φυστικοβούτυρου με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω της ικανότητάς του να βοηθά στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

2. Βοηθά στη μείωση του σακχάρου

«Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το σάκχαρο στο αίμα τους. Το λίπος και η πρωτεΐνη στο φυστικοβούτυρο απορροφώνται αργά και βοηθούν να διατηρηθούν πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» τονίζει η διαιτολόγος Lisa Andrews.

Οι θετικές επιδράσεις του φυστικοβούτυρου στο σάκχαρο του αίματος φαίνεται να ισχύουν τόσο από γεύμα σε γεύμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας φυστικοβούτυρου με ένα γεύμα υψηλής γλυκαιμικής αξίας βοήθησε στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα οφέλη του φυστικοβούτυρου, μια ανασκόπηση οκτώ μελετών διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν φυστικοβούτυρο είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν σπάνια φυστικοβούτυρο.

3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Όταν σκέφτεστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, το φυστικοβούτυρο μπορεί να μην είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλαπλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του κουμαρικού οξέος και της ρεσβερατρόλης. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, αναφέρει η Andrews.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες και η τήρηση ενός πλούσιου σε αντιοξειδωτικά διατροφικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας.

4. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Το φυστικοβούτυρο περιέχει αρκετές θερμίδες ανά μερίδα. Σας βοηθά να χάσετε βάρος; «Το φυστικοβούτυρο έχει την κακή φήμη ότι παχαίνει λόγω των υψηλών θερμίδων, αλλά στην πραγματικότητα, η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας βοηθά να χάσετε βάρος» αναφέρει η Marissa Beck, ιδρύτρια της REVV Health.

Σε γενικές γραμμές, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου δεν εμποδίζει την επιτυχία της απώλειας βάρους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τρόφιμα με υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και λιπαρών στο φυστικοβούτυρο προάγει τον κορεσμό, γι’ αυτό και ο συνδυασμός του φυστικοβούτυρου με ένα μήλο, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ πιο ικανοποιητικό σνακ από ό,τι το φρούτο από μόνο του.

Είναι ασφαλές το φυστικοβούτυρο για κατανάλωση;

Αλλεργία στο φυστικοβούτυρο

Τα φιστίκια είναι ένα από τα εννέα σημαντικότερα αλλεργιογόνα τροφίμων. Εάν έχετε αλλεργία στο φυστικοβούτυρο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα το φυστικοβούτυρο ως απειλή, γεγονός που προκαλεί αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο και κνίδωση, πεπτικά προβλήματα και αναφυλαξία, η οποία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή χωρίς άμεση θεραπεία.

Ανησυχίες για την ασφάλεια του φυστικοβούτυρου

Παρόλο που το φυστικοβούτυρο διέπεται από αυστηρές ρυθμίσεις, ίσως έχετε ακούσει για κάποιες ανακλήσεις τροφίμων και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Το φυστικοβούτυρο είναι ευαίσθητο στη μόλυνση από σαλμονέλα και αφλατοξίνες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, το καβούρδισμα των φιστικιών πριν από την επεξεργασία τους σε φυστικοβούτυρο συμβάλλει στην εξόντωση της τυχόν υπάρχουσας σαλμονέλας.

Οι αφλατοξίνες προέρχονται από τη μούχλα με την οποία έρχονται σε επαφή τα φιστίκια κατά την υπόγεια ανάπτυξή τους, αλλά οι αυστηροί κανονισμοί κρατούν τα προσβεβλημένα φιστίκια εκτός παραγωγής. Εφόσον αγοράζετε φυστικοβούτυρο που παράγεται από έναν μεγάλο κατασκευαστή, ο κίνδυνος παρουσίας οποιουδήποτε από αυτά τα παθογόνα στο φυστικοβούτυρό σας είναι χαμηλός. Παρόλα αυτά, το να ενημερώνεστε για τις τελευταίες ανακλήσεις τροφίμων είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα φυστικοβούτυρο

Η ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών φυστικοβούτυρου έχει αυξηθεί σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για να επιλέξετε το πιο υγιεινό. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να βλέπετε τη λέξη «φυσικό» στις ετικέτες του φυστικοβούτυρου, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι πρόκειται για μια πιο υγιεινή επιλογή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο όρος «φυσικό» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει τίποτα συνθετικό ή τεχνητό, αλλά το «φυσικό» φυστικοβούτυρο μπορεί να εξακολουθεί να έχει υδρογονωμένα έλαια και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να μην ταιριάζουν με τους στόχους σας για την υγεία.

«Όταν επιλέγετε ένα υγιεινό φυστικοβούτυρο, είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα που είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και περιέχει μόνο λίγα απλά συστατικά» αναφέρει η διαιτολόγος Wan Na Chun. «Τα πιο υγιεινά φυστικοβούτυρα θα έχουν μόνο δύο συστατικά: φιστίκια και μια μικρή ποσότητα αλατιού» τονίζει η ίδια.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα αρωματισμένο φυστικοβούτυρο με ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, η Chun προτείνει να φτιάξετε το δικό σας. Το πασπάλισμα με κανέλα ή η προσθήκη μικρής ποσότητας σιροπιού σφενδάμου είναι εξαιρετικές επιλογές για την ενίσχυση της γεύσης.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Τροφές που ρίχνουν την LDL χοληστερόλη

Υπάρχουν τρόφιμα μειώνουν την χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Κάποια παρέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν την χοληστερόλη και την αποβάλλουν από το σώμα πριν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία την μειώνουν άμεσα. Κάποια από τα τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερόλη, σύμφωνα με το Harvard, είναι:
  • Βρώμη
  • Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φασόλια
  • Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Φυτικά έλαια
  • Φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη (Μήλα, σταφύλια, φράουλες)
  • Σόγια
  • Λιπαρά ψάρια
Scroll to Top