Site icon Όλο Υγεία

Η μεσογειακή υπερτροφή που μειώνει το λίπος στην κοιλιά, την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

Η μεσογειακή υπερτροφή που μειώνει το λίπος στην κοιλιά, την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

Photo: rf123

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal βαθμολόγησε μια μεσογειακή υπερτροφή ως κορυφαία επιλογή τροφίμων, αναφέροντας ότι αρκούν δύο μερίδες τη μέρα για να κάνουν θαύματα στην υγεία σας.

Κατατάσσεται στα βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, έχει χαμηλές θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Φασόλια γίγαντες: Τα ελληνικά όσπρια που ρίχνουν χοληστερόλη και σάκχαρο και ανεβάζουν τον σίδηρο 

Η μεσογειακή υπερτροφή με την τεράτια διατροφική αξία

Τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κάνουν καλό στην καρδιά, αφού είναι ιδιαίτερα καλές πηγές φυτικών ινών. Βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διατηρώντας μετά την κατανάλωσή τους σταθερή τη γλυκόζη του αίματος και βοηθούν στην αποβολή του λίπους των τροφών από το έντερο.

Τα ευρήματα της μελέτης για τη διατροφική αξία των φασολιών

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις δύο μερίδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), να σας βοηθήσουν στην απώλεια κιλών, αλλά και πόντων από τη μέση σας.

Μάλιστα, όσοι τρώνε τακτικά φασόλια και γενικά όσπρια έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τέτοιου είδους διατροφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, καρκίνου και διαβήτη.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φασόλια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς περίπου 180 γραμμάρια την ημέρα διατηρούν τη χοληστερόλη υπό έλεγχο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φασολιών αύξησε ελαφρώς την πρόσληψη νατρίου, η οποία συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό όμως αντισταθμίστηκε από την αυξημένη πρόσληψη καλίου. Έτσι, όχι μόνο εξισορροπήθηκε το νάτριο, αλλά μειώθηκε και η αρτηριακή πίεση.

Οι 9 καλύτερες τροφές εάν είστε άνω των 50 για να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα

Η έρευνα πρότεινε επίσης ότι όσοι θέλουν να υιοθετήσουν αυτήν την επιλογή τροφίμων θα μπορούσαν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου απλώς ξεπλένοντας και στραγγίζοντας τα φασόλια πριν τα μαγειρέψουν και τα καταναλώσουν.

Όσοι καταναλώνουν φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και χολίνη, καθώς και ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Φάτε φασόλια για απώλεια βάρους

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τη συνολική τους κατανάλωση φασολιών, με την ομάδα 1 να έχει τα υψηλότερα επίπεδα και την ομάδα 5 να περιλαμβάνει σπάνια όσπρια στα γεύματά της.

Η μεσαία ομάδα είχε τη χαμηλότερη συμβολή σε θερμίδες από τα φασόλια, ενώ η ομάδα 1 ανέφερε αυξημένη πρόσληψη λαχανικών και η ομάδα 4 είχε τη μεγαλύτερη ποσότητα γλυκών και σνακ στη διατροφή της.

10 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και από το αβγό

Τα φασόλια και τα ρεβίθια ήταν οι κορυφαίες επιλογές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στις δύο πρώτες ομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περίμετρο μέσης και συνολικό σωματικό βάρος.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version